Vitamíny
Autor: kajuska
Typ práce: Referát
Typ práce: Referát
Dátum: 07.10.2009
Jazyk:
Jazyk:
Rozsah: 659 slov
Počet zobrazení: 12 659
Počet zobrazení: 12 659
Tlačení: 813
Uložení: 777
Uložení: 777
- sú to nízkomolekulové organické zlúčeniny, ktorých zastúpenie v organizme je pomerne malé, ale majú významnú biologickú funkciu (ako koenzýmy alebo regulačné faktory)
- esenciálne zložky potravy – musia byť prijímané v potrave, pretože sám organizmus si ich nedokáže syntetizovať (iba z prekurzorov vitamínov).
- Sú esenciálne len pre niektoré heterotrofné organizmy (rastliny si ich dokážu syntetizovať aj mikroorganizmy z jednoduchých zlúčenín.
- sú nevyhnutné pre priebeh životných funkcií, nadajú sa nahradiť inými látkami
- biochemická funkcia vitamínov – majú podiel na katalyzovaných reakciách; niektoré vitamíny pôsobia ako antioxidanty (vitamín E, C, ... – chránia bunkové štruktúry pred oxidáciou)
- pri nedostatku organizmus nemôže zabezpečiť normálny priebeh intermediálneho metabolizmu, nastávajú poruchy činnosti organizmu – ochorenie organizmu.
- Hypovitaminóza – znížený príjem vitamínov, ktorý vyvoláva funkčné poruchy organizmu
- Hypervitaminóza – nadmerný príjem niektorých vitamínov, ktorý môže vyvolať funkčné zmeny organizmu
- Avitaminóza – úplný nedostatok vitamínov
DELENIE VITAMÍNOV:
A: VITAMÍNY ROZPUSTNÉ V TUKOCH
1. RETINOL: (vitamín A, karotenoidy) – terpénický alkohol skladajúci sa zo 4 izoprénových jednotiek; tvorí sa v pečeni z β – karoténu (prekurzor - provitamín vitamínu A).
- antixeroftamilický vitamín
- účinná zložka zrakových pigmentov
- nedostatok: šeroslepota, rohovatenie a vysychanie dlaždicového a žľazového epitelu rohovky a slizníc, lúpanie kože, spomalený telesný rast
- zdroje: rybí tuk, pečeň cicavcov, mlieko, ako provitamín v mrkve
- 1,3 mg
2. Vitamíny skupiny D (KALCIFEROLY) – steroid, vznikajú z ergosterolu (základný steroid kvasiniek) ožiarením UV lúčmi
- antirachitický vitamín
- podporuje vstrebávanie vápnika, vápenatenie kostí a zuboviny
- nedostatok: mäknutie a deformácia kostí (krivica), spomalenie vápenatenia kostí, demineralizácii, zdurenie chrupavky
- zdroje: rybí tuk, pečeň cicavcov, živočíšny tuk
- 0,001 – 0,01 mg
3. Vitamín E (TOKOFEROL) – tvorí sa v rastlinách;
- antisterilny vitamín
- povzbudzuje tvorbu gonadotropných hormónov, antioxidačná aktivita
- nedostatok: atrofia semenných kanálikov so zastavením spermiogenézy, ukladanie tuku d pečene, degradácia svalov
- zdroje: obilné klíčky, olej podzemnice olejnej
- 30 mg (mačka vitamín E nepotrebuje)
4. Vitamín K (FYLOCHINÓNY) – deriváty naftochinónu; syntetizujú ich rastliny a mikroorganizmy
- antihemografický vitamín
- podporuje syntézu protrombínu v pečeni
- nedostatok: spomalenie zrážania krvi
- zdroje: zelené rastliny, pečeň; denná dávka: 1 mg
B: VITAMÍNY ROZPUSTNÉ VO VODE - vitamíny skupiny B a vitamín C
Vitamíny skupiny B:
1. Vitamín B1 – tiamín: obsahuje pyrimidínové a tiazolové jadro
- odštepuje CO2 v Krebsovom cykle
- nedostatok: obrna, svalová atrofia, srdcová nedostatočnosť, poruchy resorpcie (beri – beri)
- zdroje: droždie, obilie, pečeň
- 0,4 – 1,8 mg
2. Vitamín B2 – riboflavín: súčasť žltých enzýmov – základ oxidoreduktáz – flavínmononukleotidu (FMN) a flavínadeníndinukleotidu – FAD.
- nedostatok: zastavenie rastu, zápal očnej rohovky, poruchy rohovky a sietnice
- zdroje: droždie, obilie, bielok, pečeň, mlieko
- 1,6 – 2,6 mg
3. Vitamín B5 – kyselina pantoténová – derivát kyseliny maslovej a β – alanínu,
- je základom koenzýmu A
- aktivácia a odbúravanie mastných kyselín, oxidatívna dekarboxylácia ketokyselín, acetylácia
- poruchy nervovej koordinácie, svalové kŕče
- kvasnice, pečeň, srdce
- 5 – 10 mg
4. Vitamín B6 – pyridoxín – derivát pyridínu
- tvorí koenzýmovú zložku enzýmov, ktoré katalyzujú premenu AMK (ich dekarboxylácia a transaminácia)
- vystupuje vo formách: pyridoxol, pyridoxál a pyridoxamín
- nedostatok: zastavenie rastu, zápal kože, epileptické kŕče, porucha tvorby hemoglobínu
- zdroje: droždie, obilie, pečeň, mlieko, mäso
- 2 – 4 mg
5. Vitamín PP – kyselina nikotínová – niacín: súčasť dehydrogenáz (metabolizmus AMK)
- Nedostatok: dermatitída osvetlených častí tela, zápal sliznice ústnej dutiny, zápal žalúdka a čriev, strata vedomia
- Zdroje: droždie, obilie, paradajky, pečeň, mlieko
- 12 – 18 mg
6. Viatmín B9 - Kyselina listová- kyselina pretoylglutámová – kyselina folová, folát: v molekule obsahuje kyselina glutámovú, p – aminobenzoovú, heterocyklickú zložku – pteridín.
- súčasť enzýmov štiepiacich niektoré AMK
- nedostatok. Poruchy v krvnom obraze
- zelené listy, droždie, pečeň, mikroorganizmy
- 0,05 – 0,5 mg
7. vitamín B12 – kobalamín – význam pri metabolizme NK,
- nedostatok: anémia, zápal jazyka, degenerácia miechových nervov
- zdroje: pečeň, rôzne mikroorganizmy
- 0,3 – 3 mg
8. vitamín H – biotín: má heterocyklickú štruktúru,
- súčasť dekarboxylujúcich a dehydrogenačných enzýmov
- nedostatok: dermatitída, nadmerné vylučovanie kožného mazu
- zdroje: žĺtok, pečeň, mlieko, droždie
- 0,3 mg
VITAMÍN C - kyselina askorbová: je sacharidový derivát
- vplyv na redoxné systémy, ovplyvňuje oxidačno – redukčné deje v organizme, ovplyvňuje koloidný charakter kolagénu medzibunkovej hmoty
- nedostatok: časté krvácanie z ďasien, kože, kĺbov, sklon infekciám (skorbut)
- citrusové plody, paprika šípky, petržlen, čierne ríbezle; 50 – 75 mg
- esenciálne zložky potravy – musia byť prijímané v potrave, pretože sám organizmus si ich nedokáže syntetizovať (iba z prekurzorov vitamínov).
- Sú esenciálne len pre niektoré heterotrofné organizmy (rastliny si ich dokážu syntetizovať aj mikroorganizmy z jednoduchých zlúčenín.
- sú nevyhnutné pre priebeh životných funkcií, nadajú sa nahradiť inými látkami
- biochemická funkcia vitamínov – majú podiel na katalyzovaných reakciách; niektoré vitamíny pôsobia ako antioxidanty (vitamín E, C, ... – chránia bunkové štruktúry pred oxidáciou)
- pri nedostatku organizmus nemôže zabezpečiť normálny priebeh intermediálneho metabolizmu, nastávajú poruchy činnosti organizmu – ochorenie organizmu.
- Hypovitaminóza – znížený príjem vitamínov, ktorý vyvoláva funkčné poruchy organizmu
- Hypervitaminóza – nadmerný príjem niektorých vitamínov, ktorý môže vyvolať funkčné zmeny organizmu
- Avitaminóza – úplný nedostatok vitamínov
DELENIE VITAMÍNOV:
1. RETINOL: (vitamín A, karotenoidy) – terpénický alkohol skladajúci sa zo 4 izoprénových jednotiek; tvorí sa v pečeni z β – karoténu (prekurzor - provitamín vitamínu A).
- antixeroftamilický vitamín
- účinná zložka zrakových pigmentov
- nedostatok: šeroslepota, rohovatenie a vysychanie dlaždicového a žľazového epitelu rohovky a slizníc, lúpanie kože, spomalený telesný rast
- zdroje: rybí tuk, pečeň cicavcov, mlieko, ako provitamín v mrkve
- 1,3 mg
2. Vitamíny skupiny D (KALCIFEROLY) – steroid, vznikajú z ergosterolu (základný steroid kvasiniek) ožiarením UV lúčmi
- antirachitický vitamín
- podporuje vstrebávanie vápnika, vápenatenie kostí a zuboviny
- nedostatok: mäknutie a deformácia kostí (krivica), spomalenie vápenatenia kostí, demineralizácii, zdurenie chrupavky
- zdroje: rybí tuk, pečeň cicavcov, živočíšny tuk
- 0,001 – 0,01 mg
3. Vitamín E (TOKOFEROL) – tvorí sa v rastlinách;
- antisterilny vitamín
- povzbudzuje tvorbu gonadotropných hormónov, antioxidačná aktivita
- nedostatok: atrofia semenných kanálikov so zastavením spermiogenézy, ukladanie tuku d pečene, degradácia svalov
- zdroje: obilné klíčky, olej podzemnice olejnej
- 30 mg (mačka vitamín E nepotrebuje)
4. Vitamín K (FYLOCHINÓNY) – deriváty naftochinónu; syntetizujú ich rastliny a mikroorganizmy
- antihemografický vitamín
- podporuje syntézu protrombínu v pečeni
- nedostatok: spomalenie zrážania krvi
- zdroje: zelené rastliny, pečeň; denná dávka: 1 mg
B: VITAMÍNY ROZPUSTNÉ VO VODE - vitamíny skupiny B a vitamín C
Vitamíny skupiny B:
1. Vitamín B1 – tiamín: obsahuje pyrimidínové a tiazolové jadro
- odštepuje CO2 v Krebsovom cykle
- nedostatok: obrna, svalová atrofia, srdcová nedostatočnosť, poruchy resorpcie (beri – beri)
- zdroje: droždie, obilie, pečeň
- 0,4 – 1,8 mg
2. Vitamín B2 – riboflavín: súčasť žltých enzýmov – základ oxidoreduktáz – flavínmononukleotidu (FMN) a flavínadeníndinukleotidu – FAD.
- nedostatok: zastavenie rastu, zápal očnej rohovky, poruchy rohovky a sietnice
- zdroje: droždie, obilie, bielok, pečeň, mlieko
- 1,6 – 2,6 mg
3. Vitamín B5 – kyselina pantoténová – derivát kyseliny maslovej a β – alanínu,
- je základom koenzýmu A
- aktivácia a odbúravanie mastných kyselín, oxidatívna dekarboxylácia ketokyselín, acetylácia
- poruchy nervovej koordinácie, svalové kŕče
- kvasnice, pečeň, srdce
- 5 – 10 mg
4. Vitamín B6 – pyridoxín – derivát pyridínu
- tvorí koenzýmovú zložku enzýmov, ktoré katalyzujú premenu AMK (ich dekarboxylácia a transaminácia)
- vystupuje vo formách: pyridoxol, pyridoxál a pyridoxamín
- nedostatok: zastavenie rastu, zápal kože, epileptické kŕče, porucha tvorby hemoglobínu
- zdroje: droždie, obilie, pečeň, mlieko, mäso
- 2 – 4 mg
5. Vitamín PP – kyselina nikotínová – niacín: súčasť dehydrogenáz (metabolizmus AMK)
- Nedostatok: dermatitída osvetlených častí tela, zápal sliznice ústnej dutiny, zápal žalúdka a čriev, strata vedomia
- Zdroje: droždie, obilie, paradajky, pečeň, mlieko
- 12 – 18 mg
6. Viatmín B9 - Kyselina listová- kyselina pretoylglutámová – kyselina folová, folát: v molekule obsahuje kyselina glutámovú, p – aminobenzoovú, heterocyklickú zložku – pteridín.
- súčasť enzýmov štiepiacich niektoré AMK
- nedostatok. Poruchy v krvnom obraze
- zelené listy, droždie, pečeň, mikroorganizmy
- 0,05 – 0,5 mg
7. vitamín B12 – kobalamín – význam pri metabolizme NK,
- nedostatok: anémia, zápal jazyka, degenerácia miechových nervov
- zdroje: pečeň, rôzne mikroorganizmy
- 0,3 – 3 mg
8. vitamín H – biotín: má heterocyklickú štruktúru,
- súčasť dekarboxylujúcich a dehydrogenačných enzýmov
- nedostatok: dermatitída, nadmerné vylučovanie kožného mazu
- zdroje: žĺtok, pečeň, mlieko, droždie
- 0,3 mg
VITAMÍN C - kyselina askorbová: je sacharidový derivát
- vplyv na redoxné systémy, ovplyvňuje oxidačno – redukčné deje v organizme, ovplyvňuje koloidný charakter kolagénu medzibunkovej hmoty
- nedostatok: časté krvácanie z ďasien, kože, kĺbov, sklon infekciám (skorbut)
- citrusové plody, paprika šípky, petržlen, čierne ríbezle; 50 – 75 mg
Podobné práce | Typ práce | Rozsah | |
---|---|---|---|
Vitamíny | Referát | 2 463 slov | |
Vitamíny | Ostatné | 829 slov | |
Vitamíny | Referát | 230 slov | |
Ostatné vitamíny skupiny B | Referát | 251 slov | |
Vitamíny rozpustné vo vode: vitamín C a skupina vitamínov B | Referát | 578 slov | |
Vitamíny rozpustné v tukoch: A, D, E, K1 | Referát | 427 slov | |
Rozdelenie vitamínov | Referát | 1 266 slov | |
Charakteristika vitamínov | Referát | 493 slov | |
Vitamíny – Avitaminóza, Hypovitaminóza, Hypervitaminóza | Referát | 150 slov |
Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:
#vitamíny #vapenatenie kosti #transaminacia #chémia #opis paradajky #Vitamíny rozpustné vo vode #vitamíány #vitamín k #vitamini #vápenatenie #vitamín #chémia referáty #krce #Vitamín pp #Vitamín E (tokoferol) #B9Vygenerované za 0.017 s.