Horčík (magnézium)

Prírodné vedy » Chémia

Autor: ImpossibleGirl
Typ práce: Referát
Dátum: 13.08.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 495 slov
Počet zobrazení: 18 058
Tlačení: 962
Uložení: 867
Horčík je chemický prvok v Periodickej tabuľke prvkov, ktorý má značku Mg a protónové číslo 12.Latinský názov je odvodený od mesta Magnesia (= názov oblasti v Grécku), známeho starovekými ložiskami magnetických rúd. Slovenský názov pochádza z pozorovania, že niektoré zlúčeniny horčíka (predovšetkým horká soľ – MgSO4.7H2O) sú veľmi horké.
Horčík sa typicky vyskytuje ako ión Mg2+.
 
Prečo dôležitý + čo robí
Dostatok horčíka v potrave je dôležitý pre správnu činnosť svalov a nervov, ale i pre uvoľňovanie energie z glukózy a pre správnu stavbu kostí. Tu horčík aktivuje kostné bunky a zvyšuje mineralizáciu kosti. Udržuje v dobrom stave obehový systém a je prevenciou infarktu. Reguluje tvorbu bielkovín, cukrov a tukov a ovplyvňuje priechodnosť bunkových membrán. Je taktiež aktivátorom enzýmov, zúčastňuje sa vyše 100 enzymatických procesov.

Globálny význam horčíka je však daný jeho výskytom v molekule chlorofylu. Táto organická zlúčenina má jedinečnú schopnosť prostredníctvom fotosyntézy premieňať slnečnú energiu na energiu chemickej väzby sacharidov vytváraných z oxidu uhličitého a vody. Tým je zdrojom energie pre všetky ďalšie biochemické a biologické reakcie na Zemi. Zelené zafarbenie rastlín je spôsobené práve prítomnosťou chlorofylu, ktorý najsilnejšie absorbuje červené a modré svetlo. → OBRÁZOK
 
NADBYTOK - Hypermagnesemia
- Je to elektolytická nerovnováha, ktorá vzniká pri nadmerne vysokom obsahu horčíka v krvi.
- Vyskytuje sa zriedkavo, pretože obličky sú veľmi účinné pri vylučovaní nadbytku horčíka.
 
Väčšinou sa vyvinie u ľudí s poruchami obličiek, ktorým sa podávajú horčíkové soli alebo užívajú lieky, ktoré obsahujú horčík (niektoré antacidá a laxatíva). Často sa vyskytuje spolu s hypokalcémiou a / alebo s hyperkalémiou (vysoká hladina draslíka).
 
Príliš veľa horčíka taktiež môže spôsobiť ťažkosti pri spracovávaní vápnika.
Príznaky: Slabosť (svalová), nevoľnosť, zvracanie, hnačky; Letargia, zmätenosť; Ťažké dýchanie; Nízky krvný tlak (hypotenzia); Arytmia a asystola
 
NEDOSTATOK – Normálna hladina horčíka v krvi je medzi 1.5 - 2.5 mg/dL.
Jeho nedostatok často pociťujú športovci, diabetici , osoby pod neustálym stresom, a osoby  ktoré konzumujú mnoho sladkostí a bielej múky.
Prejavuje sa podráždenosťou, nespavosťou, náladovosťou, zlým trávením, búšením srdca  
  alebo arytmiami. Môže vyvolať tiež depresie, prípadne záchvat astmy.
Nedostatok horčíka môže viesť k hypomagnesémii (hladina horčíka nižšia ako 0.7 mmol/L):
- Nepravidelné údery srdca
- Vysoký krvný tlak
- Nespavosť
- Bolesti hlavy, závraty, nervozita, malátnosť → v najhoršom prípade aj bezvedomie
v Svalové kŕče → tzv. tetanický syndróm (zvýšená dráždivosť CNS a PNS – kŕče a tonické sťahy končatín.

KDE SA NACHÁDZA
Uvádza sa, že priemerný príjem horčíka v potrave by mal činiť asi 300 mg denne.
Zelená zelenina (napr. špenát) obsahuje horčík (vďaka chlorofylovým molekulám, ktoré obsahujú ión). Orechy (najmä kešu a mandle), semienka (sezamové), tmavá čokoláda, pražené sójové bôby, otruby sú tiež dobrým zdrojom horčíka. Prirodzenými zdrojmi horčíka sú taktiež banány, ryža, droždie, morská soľ, syry a kakao.
 
ZAUJÍMAVOSTI
- Poranenia, spôsobené kovovým horčíkom či jeho zliatinami sa zle hoja.
- Je možné, že nedostatok horčíka môže viesť k depresii. Nízke hladiny horčíka sa našli  v cerebrospinálnej tekutine pacientov, ktorí trpeli depresiou a pokúsili sa o samovraždu.
- Zistilo sa, že doplnenie stravy tehotných žien o horčík vedie k zníženiu rizika predčasného pôrodu a krvácania. Často sa uvádza aj jeho preventívne pôsobenie pred syndrómom náhleho úmrtia dieťaťa.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#horčík #chémia #vápnik príjem #krce #biogénny význam horčíka #magnezium #Tabuľk chemickych prvkov


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu