Najkyslejší dážď

Prírodné vedy » Chémia

Autor: petuska1
Typ práce: Referát
Dátum: 10.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 310 slov
Počet zobrazení: 5 439
Tlačení: 446
Uložení: 451

Najkyslejší dážď

Najkyslejší dážď, ktorý bol vôbec zaznamenaný, mal pH 1,5 (desaťkrát kyslejší než ocot) a spadol pri búrke roku l980 vo Wheelingu v USA.  Lenže rekordérom sa stal lejak, ktorý sa 10. Apríla 1974 spustil na Pitlochry v Škótsku ani nie tak množstvom napadaném vody, ako svojou kyslosťou.Jeho pH bolo približne rovnaké ako pH citrónového džúsu a svojou kyslosťou prekonal aj ocot. Bol teda niekoľkokrát kyslejší ako normálny dážď.

Zatial čo kyslosť dažďa v Pitlochry v Škótsku bola výnimočná, na mnohých miestach Európy a Severnej Ameriky obloha zosiela na zem vodu, ktorá je mnohonásobne kyslejšia, ako by mala byť. Kyslé dažde rozožierajú fasády domov, poškodzujú pôdu, zabíjajú ryby v jazerách a sú jedným z hlavných ničiteľov stromov, ktoré v Európe po tisíckach odumierajú.

Kyslé dažde predstavujú vážny ekologický problém, ktorý nepozná hranice. Smog, pôvodca kyslých dažďov, ženú vetry z veľkých priemyselných centier do hôr a lesov. Dokonca ani arktické ovzdušie sa nevyhlo znečisteniu. Odkiaľ vlastne kyslé dažde pochádzajú? Ich príčinou sú nepochybne také ľudské činnosti, ako automobilová premávka, vykurovanie domov, továrne a elektrárne. Kyslé dažde neboli ani v minulosti neznámym pojmom. Kedysi ich spôsobovali svojou činnosťou sopky, močiare a planktón v oceánoch. Vedci však upozorňujú na to, že množstvo kyslých dažďov za posledných 200 rokov prudko vzrástlo.

Analýza vzoriek ľadovcov v predindustriálnej doby ukázala, že kyslosť vody, z ktorej sa ľadovce vytvorili, pochádza iba z prírodných zdrojov. Kyslosť dažďov spôsobujú predovšetkým dva prvky- síra a uhlík. Hlavným zdrojom síry sú uhlie a ropa.Ich spaľovaním sa tvorí oxid síričitý, ktorý sa oxidáciou v podobe oxidu sírového mení v kontakte s kvapôčkami vody v oblakoch na kyselinu sírovú. Dusík pochádza zo vzduchu a je takisto jednou zo zložiek ropy. Jej spaľovaním sa oxiduje na oxidy dusíka, ktoré reakciou s vodou tvoria kyselinu dusičnú. Časť kyselín dusíka a síry naprší na mieste svojho pôvodu, časť putuje tisícky kilometrov ďaleko.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#síra #dusík #Kyslé dažde #kysle dazd #najkyslejsi dazd


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu