Zloženie jogurtov
Typ práce: Referát
Jazyk:
Počet zobrazení: 5 948
Uložení: 480
Zloženie niektorých vybraných jogurtov
4.1 Test zloženia niektorých vybraných druhov jogurtov
Do nášho testu kvality a zloženia jogurtov sme vybrali štyri ochutené jogurty a jeden biely. Jedným z ukazovateľov kvality je obsah modifikovaného škrobu, ktorý slúži ako zahusťovadlo. Ak by bolo v jogurte dostatok jogurtových baktérií, ich pôsobením by bol aj dostatočne hustý.
Ale keďže nie je, výrobca ušetril, musel na zahustenie pridať modifikovaný škrob. Použitie glukózovo-fruktózového sirupu ako náhradu za biely cukor (sacharózu) je podstatne lacnejšie, lebo vzniká ako medziprodukt pri výrobe samotnej sacharózy. Používanie kyseliny citrónovej a jej solí považujeme tiež za veľké mínus.
Najviac nás prekvapilo prírodné červené farbivo karmín, ktoré je extrahované zo samičiek Červca nopálového (Dactylopius coccus alebo Coccus cacti). Môže spôsobiť alergické reakcie, vyvolať hyperaktivitu u detí a uvádza sa, že môže mať rakovinotvorné účinky.
Tabuľka č.1: Zloženie niektorých vybraných jogurtov
Názov | Zloženie | Konzistencia |
Rajo, Klasik jogurt biely | mlieko, mliečna bielkovina, koncentrát srvátkových bielkovín | veľmi riedka |
Zvolenský smotanový s príchuťou tiramisu | jogurt. zložka (smotana, jogurt. kultúra), ochucujúca zložka s príchuťou tiramisu[cukor, voda, karamel. sirup (cukor, voda, suš. mlieko, maslo, kokos. tuk, sójový lecitín), kávová zložka (karamel, cukor, káva, aróma, soľ), kukurič. škrob, kakao. prášok, aróma, kys. mliečna] | hustá |
Rajo, Klasik jogurt višňa | Mlieko, ochucujúca zložka (cukor, višňová šťava, glukózovo-fruktózový sirup, modifikovaný škrob, koncentrát z cvikly, antokyaníny, kys. citrónová, citran sodný, aróma), mliečna bielkovina, koncentrát srvátkových bielkovín | veľmi riedka |
Zott, Srdiečko jogurt s jahodovou príchuťou | Mlieko, glukózovo-fruktózový sirup, cukor, jahody, modifikovaný škrob, jedlá želatína, karmín, jahodová aróma, jogurtová kultúra | trochu hustá |
Tami, Prominent Smotanový jogurt čučoriedkový | Smotana, ovoc. zložka (cukor, čučoriedky, modifikovaný škrob, voda, čučoriedková aróma, koncentrát z červenej repy, kys. citrónová, citran sodný, aktívne uhlie), živá jogurtová kultúra | hustá |