Charakteristika vitamínov
Autor: milena
Typ práce: Referát
Typ práce: Referát
Dátum: 26.02.2014
Jazyk:
Jazyk:
Rozsah: 493 slov
Počet zobrazení: 4 567
Počet zobrazení: 4 567
Tlačení: 332
Uložení: 358
Uložení: 358
Všeobecná charakteristika vitamínov
Vitamíny sú organické látky, ktoré sú nevyhnutné pre fungovanie, rast a biologické funkcie organizmu a vôbec pre život. Vyššie organizmy si ich nevedia syntetizovať, preto ich musia prijímať v potrave – pre človeka a živočíchy sú vitamíny esenciálne. Ľudské telo si nedokáže všetky vitamíny vyrobiť samo, produkuje ich v nedostatočnom množstve. Tvorbu vitamínu D v koži stimuluje napríklad slnko (ultrafialové žiarenie), v črevách človeka existujú baktérie, ktoré produkujú vitamín B7 (biotín) a vitamín K. Ostatné vitamíny nie je ľudské telo schopné syntetizovať, a preto by sme ich mali prijímať v dostatočnej miere v potrave, aby sa nestalo, že ich bude mať nedostatok.
- mikroorganizmy, rastliny a niektoré nižšie organizmy si ich syntetizujú z jednoduchých zlúčenín.
- priamym zdrojom vitamínov môže byť potrava. Okrem vitamínov obsahuje aj provitamíny. Provitamíny sú látky, ktoré sa na vitamín premieňajú až v organizme.
- nepredstavujú pre organizmus zdroj energie
- sú zložkou enzýmov
- zúčastňujú sa na redoxných dejoch v organizme
- pôsobia proti oxidačným dejom v organizme
- označujú sa veľkými písmenami abecedy, napríklad vitamín A alebo vitamín C.
- označujú sa aj názvami, ktoré sú odvodené od ich chemickej štruktúry, napríklad kyselina askorbová = vitamín C.
2.1 Vlastnosti vitamínov
- ľahko podliehajú oxidácii (oxidácia vitamínov sa urýchľuje pôsobením tepla, kyselín, zásad, svetla, alebo pôsobením niektorých kovov ako je napríklad železo)
- z chemickej stránky to môžu byť deriváty heterocyklických zlúčenín, napríklad vitamín B, deriváty sacharidov, napríklad vitamín C a pod.
Na základe rozpustnosti delíme vitamíny do dvoch skupín na:
1. Vitamíny rozpustné vo vode (vitamín B1, vitamín B2, vitamín B5, vitamín B6, niacín, folacín, vitamín B12, biotín, vitamín C).
2. Vitamíny rozpustné v tukoch (vitamín A, vitamín D, vitamín E, vitamín K, vitamín F).
Vitamíny sú základným pilierom nášho zdravia a existencie. Ľudský organizmus si väčšinu vitamínov nevie vyrábať samostatne, preto je dôležité prijímať ich v potrave. Každý vitamín sa vyznačuje tým, že má niekoľko špecifických úloh v organizme a v procesoch, ktoré v ňom prebiehajú a jeho nedostatok môže viesť až k vážnemu ochoreniu. Odborníci odporúčajú denné hodnoty živín, ktoré priemerný človek získava z potravy. Denné hodnoty živín sú nazvané ako "referenčný príjem potravy". Určujú množstvo živín, ktoré postačujú pre 97% celej populácie. Nároky každého jednotlivca sú individuálne a môžu sa trocha líšiť. Väčšie nároky môžu mať muži ako ženy, alebo naopak. Dojčatá, deti a dospievajúca mládež majú tiež špecifické potreby, podobne ako rekonvalescenti a dôchodcovia, starší alebo chorí ľudia. Vitamíny sa klasifikujú podľa toho, či sú alebo nie sú rozpustné v tukoch alebo vo vode ako už bolo uvedené vyššie. Medzi vitamíny rozpustné v tukoch zaraďujeme vitamíny A, D, E a K. Nevylučujú sa z tela močom, a preto ich nadmerný príjem predstavuje isté zdravotné riziko, dokonca si nadmernými dávkami vitamínov rozpustných v tukoch môžeme poškodiť zdravie. Dochádza k takzvanej hypervitaminóze. Je dôležité dodržiavať doporučené denné dávkovanie, nevhodné je aj užívanie viacerých vitamínových prípravkov naraz. Osem vitamínov skupiny B a vitamín C sa vo vode rozpúšťajú a v tele sa neukladajú do zásoby. Výnimkou je vitamín B12.
Vitamíny sú organické látky, ktoré sú nevyhnutné pre fungovanie, rast a biologické funkcie organizmu a vôbec pre život. Vyššie organizmy si ich nevedia syntetizovať, preto ich musia prijímať v potrave – pre človeka a živočíchy sú vitamíny esenciálne. Ľudské telo si nedokáže všetky vitamíny vyrobiť samo, produkuje ich v nedostatočnom množstve. Tvorbu vitamínu D v koži stimuluje napríklad slnko (ultrafialové žiarenie), v črevách človeka existujú baktérie, ktoré produkujú vitamín B7 (biotín) a vitamín K. Ostatné vitamíny nie je ľudské telo schopné syntetizovať, a preto by sme ich mali prijímať v dostatočnej miere v potrave, aby sa nestalo, že ich bude mať nedostatok.
- mikroorganizmy, rastliny a niektoré nižšie organizmy si ich syntetizujú z jednoduchých zlúčenín.
- priamym zdrojom vitamínov môže byť potrava. Okrem vitamínov obsahuje aj provitamíny. Provitamíny sú látky, ktoré sa na vitamín premieňajú až v organizme.
- nepredstavujú pre organizmus zdroj energie
- sú zložkou enzýmov
- zúčastňujú sa na redoxných dejoch v organizme
- pôsobia proti oxidačným dejom v organizme
- označujú sa veľkými písmenami abecedy, napríklad vitamín A alebo vitamín C.
- označujú sa aj názvami, ktoré sú odvodené od ich chemickej štruktúry, napríklad kyselina askorbová = vitamín C.
- ľahko podliehajú oxidácii (oxidácia vitamínov sa urýchľuje pôsobením tepla, kyselín, zásad, svetla, alebo pôsobením niektorých kovov ako je napríklad železo)
- z chemickej stránky to môžu byť deriváty heterocyklických zlúčenín, napríklad vitamín B, deriváty sacharidov, napríklad vitamín C a pod.
Na základe rozpustnosti delíme vitamíny do dvoch skupín na:
1. Vitamíny rozpustné vo vode (vitamín B1, vitamín B2, vitamín B5, vitamín B6, niacín, folacín, vitamín B12, biotín, vitamín C).
2. Vitamíny rozpustné v tukoch (vitamín A, vitamín D, vitamín E, vitamín K, vitamín F).
Vitamíny sú základným pilierom nášho zdravia a existencie. Ľudský organizmus si väčšinu vitamínov nevie vyrábať samostatne, preto je dôležité prijímať ich v potrave. Každý vitamín sa vyznačuje tým, že má niekoľko špecifických úloh v organizme a v procesoch, ktoré v ňom prebiehajú a jeho nedostatok môže viesť až k vážnemu ochoreniu. Odborníci odporúčajú denné hodnoty živín, ktoré priemerný človek získava z potravy. Denné hodnoty živín sú nazvané ako "referenčný príjem potravy". Určujú množstvo živín, ktoré postačujú pre 97% celej populácie. Nároky každého jednotlivca sú individuálne a môžu sa trocha líšiť. Väčšie nároky môžu mať muži ako ženy, alebo naopak. Dojčatá, deti a dospievajúca mládež majú tiež špecifické potreby, podobne ako rekonvalescenti a dôchodcovia, starší alebo chorí ľudia. Vitamíny sa klasifikujú podľa toho, či sú alebo nie sú rozpustné v tukoch alebo vo vode ako už bolo uvedené vyššie. Medzi vitamíny rozpustné v tukoch zaraďujeme vitamíny A, D, E a K. Nevylučujú sa z tela močom, a preto ich nadmerný príjem predstavuje isté zdravotné riziko, dokonca si nadmernými dávkami vitamínov rozpustných v tukoch môžeme poškodiť zdravie. Dochádza k takzvanej hypervitaminóze. Je dôležité dodržiavať doporučené denné dávkovanie, nevhodné je aj užívanie viacerých vitamínových prípravkov naraz. Osem vitamínov skupiny B a vitamín C sa vo vode rozpúšťajú a v tele sa neukladajú do zásoby. Výnimkou je vitamín B12.
Podobné práce | Typ práce | Rozsah | |
---|---|---|---|
Rozdelenie vitamínov | Referát | 1 266 slov | |
Ostatné vitamíny skupiny B | Referát | 251 slov | |
Vitamíny rozpustné vo vode: vitamín C a skupina vitamínov B | Referát | 578 slov | |
Vitamíny rozpustné v tukoch: A, D, E, K1 | Referát | 427 slov | |
Vitamíny | Referát | 2 463 slov | |
Vitamíny | Ostatné | 829 slov | |
Vitamíny | Referát | 659 slov | |
Vitamíny | Referát | 230 slov | |
Vitamín F | Referát | 168 slov | |
B-komplex | Referát | 1 055 slov | |
Vitamín A (retinol) | Referát | 323 slov | |
Vitamín D (kalciferol) | Referát | 206 slov | |
Vitamín C (kyselina askorbová) | Referát | 293 slov | |
Vitamín K (fylochinón) | Referát | 204 slov | |
Vitamín E (tokoferol) | Referát | 182 slov |
Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:
#vitamíny #vitamin d charakteristika #podľa toho potravu živočichy prijmaju ich ako ich delime #vitamini #vitamín #vitamíny rozpustné v tukochDiskusia: Charakteristika vitamínov
Pridať nový komentárVygenerované za 0.014 s.