Vitamín K (fylochinón)

Prírodné vedy » Chémia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 26.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 204 slov
Počet zobrazení: 4 786
Tlačení: 496
Uložení: 523
Vitamín K  (fylochinón)
V 30. rokoch 20. storočia sa drasticky zmenili stravovacie návyky ľudí, a tým aj výskum odborníkov ohľadne vitamínov. Jeden z výskumov urobil dánsky biochemik Henrik Dam. Skupine kurčiat nepodával žiadnu stravu rastlinného pôvodu. Zistil, že tento nedostatok viedol k spontánnemu krvácaniu. To viedlo k objaveniu vitamínu K. Profesor Henrik Dam pri experimentoch s kurčatami zistil, že majú problémy so zrážaním krvi. Po tom, ako veľké množstvo hydiny vykrvácalo, zistili, že dôvodom bola neprítomnosť protrombínu( II. Faktor zrážanlivosti krvi). Protrombín je látka bielkovinového typu (plazmatická bielkovina) a aby sa mohol v pečeni vytvárať, musí byť prítomný vitamín K.

Funkcie: je nevyhnutný pre syntézu protrombínu, ktorý je nutný na zrážanie krvi,potrebný k regenerácii kostí, pomáha pri trombóze vencovitých ciev, podporuje správnu funkciu pečene, pôsobí preventívne voči infekcii u detí, pôsobí preventívne proti zhubným nádorom, podporuje dlhovekosť
 
Nedostatok: spomalené zrážanie krvi, krvácavosť z nosa, nedostatok krvných doštičiek
 
Nadbytok: pri nadmernom príjme vitamínu K je možná porucha krvného obrazu, precitlivelosť a alergické kožné reakcie
 
Denná dávka: deti do 1 roku: 10-20  mikrogramov
deti: 15-100 mikrogramov
dospelí:  70-140  mikrogramov
 
Zdroje: kyslá kapusta, petržlen, brokolica, ružičková kapusta, hlávková kapusta, karfiol, tmavá zelená listová zelenina, ovos, raž, pšenica, sójové bôby, fazuľa, zelený čaj, pŕhľava,  vajcia a iné

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#vitamín K #rozdelenie kozmeticky pripravkov


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu