Vitamín F
Autor: milena
Typ práce: Referát
Typ práce: Referát
Dátum: 26.02.2014
Jazyk:
Jazyk:
Rozsah: 168 slov
Počet zobrazení: 4 225
Počet zobrazení: 4 225
Tlačení: 428
Uložení: 416
Uložení: 416
Vitamín F
Objavenie, izolovanie, určenie chemickej štruktúry prebiehalo trochu inak ako pri ostatných vitamínoch. Písmenom F sa totiž označujú tri viacnásobne nenasýtené (t.j. esenciálne mastné kyseliny), ktoré naše telo nie je schopné vytvárať, ako väčšinu vitamínov. Tieto kyseliny treba prijímať zo stravy. Viacnásobne nenasýtená molekula mastnej kyseliny- ako napríklad kyselina arachidonová, kyselina linolénová a kyselina linolová- je charakteristická tým, že obsahuje o jeden uhlík viac tvoriaci vitamín F. Dá sa teda povedať, že skupina vitamínov F je skupinou nenasýtených molekúl mastných kyselín.
Funkcie: Vitamín F bráni ukladaniu cholesterolu v artériách, pomáha zvládnuť choroby srdca a uľahčuje chudnutie zvýšeným spaľovaním nasýtených tukov. Zároveň poskytuje určitý stupeň ochrany pred škodlivými účinkami röntgenových lúčov. Pomáha tiež udržiavať zdravú pleť a vlasy.
Choroby z nedostatku alebo prebytku: Avitaminóza sa prejavuje spomalením rastu (u nižších živočíchov aj úplným zastavením), dermatitídou, ekzémom či akné. V ojedinelých prípadoch môžu nastať aj poruchy obličiek.
Zdroje: Medzi najdôležitejšie prírodné zdroje vitamínu F patria rastlinné oleje, obilné klíčky, slnečnicové semená, sójové bôby, orechy, mandle a avokádo.
Objavenie, izolovanie, určenie chemickej štruktúry prebiehalo trochu inak ako pri ostatných vitamínoch. Písmenom F sa totiž označujú tri viacnásobne nenasýtené (t.j. esenciálne mastné kyseliny), ktoré naše telo nie je schopné vytvárať, ako väčšinu vitamínov. Tieto kyseliny treba prijímať zo stravy. Viacnásobne nenasýtená molekula mastnej kyseliny- ako napríklad kyselina arachidonová, kyselina linolénová a kyselina linolová- je charakteristická tým, že obsahuje o jeden uhlík viac tvoriaci vitamín F. Dá sa teda povedať, že skupina vitamínov F je skupinou nenasýtených molekúl mastných kyselín.
Funkcie: Vitamín F bráni ukladaniu cholesterolu v artériách, pomáha zvládnuť choroby srdca a uľahčuje chudnutie zvýšeným spaľovaním nasýtených tukov. Zároveň poskytuje určitý stupeň ochrany pred škodlivými účinkami röntgenových lúčov. Pomáha tiež udržiavať zdravú pleť a vlasy.
Choroby z nedostatku alebo prebytku: Avitaminóza sa prejavuje spomalením rastu (u nižších živočíchov aj úplným zastavením), dermatitídou, ekzémom či akné. V ojedinelých prípadoch môžu nastať aj poruchy obličiek.
Zdroje: Medzi najdôležitejšie prírodné zdroje vitamínu F patria rastlinné oleje, obilné klíčky, slnečnicové semená, sójové bôby, orechy, mandle a avokádo.
Podobné práce | Typ práce | Rozsah | |
---|---|---|---|
Vitamíny rozpustné vo vode: vitamín C a skupina vitamínov B | Referát | 578 slov | |
Vitamíny rozpustné v tukoch: A, D, E, K1 | Referát | 427 slov | |
Ostatné vitamíny skupiny B | Referát | 251 slov | |
B-komplex | Referát | 1 055 slov | |
Vitamín E (tokoferol) | Referát | 182 slov | |
Vitamín K (fylochinón) | Referát | 204 slov | |
Vitamín C (kyselina askorbová) | Referát | 293 slov | |
Vitamín D (kalciferol) | Referát | 206 slov | |
Vitamín A (retinol) | Referát | 323 slov | |
Charakteristika vitamínov | Referát | 493 slov | |
Rozdelenie vitamínov | Referát | 1 266 slov |
Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:
#vybrane slova po f #prirodne zdroje uhlovodikov #Prebytok vitamínov #Chudnutie #vitamin FVygenerované za 0.028 s.