Vitamín F

Vitamín F
Objavenie, izolovanie, určenie chemickej štruktúry prebiehalo trochu inak ako pri ostatných vitamínoch. Písmenom F sa totiž označujú tri viacnásobne nenasýtené (t.j. esenciálne mastné kyseliny), ktoré naše telo nie je schopné vytvárať, ako väčšinu vitamínov. Tieto kyseliny treba prijímať zo stravy. Viacnásobne nenasýtená molekula mastnej kyseliny- ako napríklad kyselina arachidonová, kyselina linolénová a kyselina linolová- je charakteristická tým, že obsahuje o jeden uhlík viac tvoriaci vitamín F. Dá sa teda povedať, že skupina vitamínov F je skupinou nenasýtených molekúl mastných kyselín.
 
Funkcie: Vitamín F bráni ukladaniu cholesterolu v artériách, pomáha zvládnuť choroby srdca a uľahčuje chudnutie zvýšeným spaľovaním nasýtených tukov. Zároveň poskytuje určitý stupeň ochrany pred škodlivými účinkami röntgenových lúčov. Pomáha tiež udržiavať zdravú pleť a vlasy.
 
Choroby z nedostatku alebo prebytku: Avitaminóza sa prejavuje spomalením rastu (u nižších živočíchov aj úplným zastavením), dermatitídou, ekzémom či akné. V ojedinelých prípadoch môžu nastať aj poruchy obličiek.
 
Zdroje: Medzi najdôležitejšie prírodné zdroje vitamínu F patria rastlinné oleje, obilné klíčky, slnečnicové semená, sójové bôby, orechy, mandle a avokádo.
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/chemia/8419-vitamin-f/