Vitamín F
Vitamín F
Objavenie, izolovanie, určenie chemickej štruktúry prebiehalo trochu inak ako pri ostatných vitamínoch.
Písmenom F sa totiž označujú tri viacnásobne nenasýtené (t.j. esenciálne mastné kyseliny), ktoré naše telo nie je schopné vytvárať, ako
väčšinu vitamínov. Tieto kyseliny treba prijímať zo stravy. Viacnásobne nenasýtená molekula mastnej kyseliny- ako napríklad kyselina
arachidonová, kyselina linolénová a kyselina linolová- je charakteristická tým, že obsahuje o jeden uhlík viac tvoriaci vitamín F. Dá sa
teda povedať, že skupina vitamínov F je skupinou nenasýtených molekúl mastných kyselín.
Funkcie:
Vitamín F bráni ukladaniu cholesterolu v artériách, pomáha zvládnuť choroby srdca a uľahčuje chudnutie zvýšeným spaľovaním nasýtených
tukov. Zároveň poskytuje určitý stupeň ochrany pred škodlivými účinkami röntgenových lúčov. Pomáha tiež udržiavať zdravú pleť a
vlasy.
Choroby z nedostatku alebo prebytku: Avitaminóza sa prejavuje spomalením rastu (u nižších
živočíchov aj úplným zastavením), dermatitídou, ekzémom či akné. V ojedinelých prípadoch môžu nastať aj poruchy obličiek.
Zdroje: Medzi najdôležitejšie prírodné zdroje vitamínu F patria rastlinné oleje, obilné klíčky, slnečnicové
semená, sójové bôby, orechy, mandle a avokádo.
Zones.sk – Zóny pre každého študenta