Ako vzniká minerálny prameň?

Prírodné vedy » Chémia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 27.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 282 slov
Počet zobrazení: 2 657
Tlačení: 293
Uložení: 345
Ako vzniká minerálny prameň?
Slovensko je krajina bohatá na minerálne pramene. V súčasnosti poznáme vyše 1500 prameňov s rôznym chemickým zložením, výdatnosťou i teplotou. Minerálne vody sú v podstate veľmi zriedkavé roztoky rozličných solí, stopových prvkov a plynov.

Aby mohol vzniknúť minerálny prameň (minerálka), musí povrchová (dažďová, riečna) voda presakovať do hlbších vrstiev zemskej kôry, niekedy až do hĺbky 30 kilometrov. Pretekaním hrubými vrstvami zeme sa voda čistí, filtruje a stáva sa podzemným prameňom. Voda podzemného prameňa sa v zemských hlbinách stretáva s oxidom uhličitým, ktorým sa nasycuje na slabú kyselinu uhličitú. Oxidom uhličitým nasýtená podzemná voda ešte nie je minerálna voda. Slabá kyselina uhličitá naleptáva okolité horniny, rozpúšťa ich a nimi sa obohacuje. Pramenitá voda, ktorá je obohatená o rôzne plyny (okrem oxidu uhličitého to môže byť aj sulfán), má menšiu hustotu, a tak vystupuje na povrch. Keď sa prameň vody stretne s horúcimi plynmi, pod tlakom týchto plynov vyviera zo zeme ako horúci prameň. Pri niektorých prameňoch vznikajú kúpele, voda z iných sa plní do fliaš. Len na Slovensku je to ročne niekoľko desiatok miliónov litrov.

Minerálne soli vyskytujúce sa v pitných vodách, ktoré sa vylúhovali z hornín v podzemí, sú mimoriadne užitočné pre liečbu mnohých ochorení. O väčšine prvkov sa už dokázalo, že sú nielen stavebnými prvkami ľudského organizmu, ale aj zabezpečujú normálny chod látkovej premeny - sú jej biokatalyzátormi. O prírodnej minerálnej vode hovoríme vtedy, keď 1 liter vody obsahuje aspoň 1 gram rozpustených látok, inak to je prírodná stolová voda. Minerálnym vodám sa oddávna pripisujú liečivé účinky. Rozvoj chémie umožnil podrobne preskúmať chemické zloženie minerálnych vôd, aby lekári na tomto základe mohli určovať ich liečivé účinky. Kvalitu minerálnej vody ovplyvňujú rôzne faktory. Účinky minerálnych vôd ovplyvňujú predovšetkým pomery prvkov.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#mineralne vody #kyselina uhličitá


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu