Chemické a biologické zbrane

Prírodné vedy » Chémia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 27.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 659 slov
Počet zobrazení: 3 630
Tlačení: 344
Uložení: 327
Chemické a biologicke zbrane
 
Úvod
Tému chemické a biologické zbrane som si vybral v prvom rade preto že ma táto téma
zaujíma . V dnešnej dobe sú to najsilnejšie, najničivejšie a najnebezpečnejšie zbrane . Všeobecne sa preto zaraďujú spolu s jadrovými zbraňami k zbraniam hromadného ničenia.
Chcel by som vás oboznámiť nielen o ich výrobe,vlastnostiach a účinkoch ale aj o ich histórii.
Tiež by som vás rad oboznamil s možnými hrozbami ktoré v sebe skrývajú. Je takmer nemožné povedať, ktorá zbraň hromadného ničenia je najhrozivejšia. Je takmer nemožné povedať, ktorá zbraň hromadného ničenia je najhrozivejšia. Jadrové zbrane sú rozhodne najsilnejšie, ale je ťažké získať príslušný materiál a výroba bomby je ťažká a finančne náročná. Oveľa jednoduchšie je vyrobiť „špinavú bombu“ -výbušninu obalenú rádioaktívnym materiálom , ktorá však málokedy spôsobí rozsiahle škody na životoch. Väčšina chemických zbraní je založená na jednoduchej technologií, ale ak majú byť účinné musia pôsobiť vo veľkom množstve. Biologické látky sú smrteľnejšie ako chemické a je možno ľahšie ich získať, ale nieje ľahké premeniť v zbrane.  Je známe, že každý ľudský vynález sa môže obrátiť proti jeho tvorcovi. A o zbraniach to platí dvojnásobne. Zatiaľ, čo v praveku slúžili na zaobstaranie potravy a ochrany pred divou zverou.Už praľudia pri love zvierat používali primitívne oštepy, ktoré vznikli z opracovaných pästných klinov, na ktoré sa pomocou kože pripevnili drevené rúčky. V súčasnosti je to presne naopak. Ľudia sa chytajú zbraní a zabíjajú sa nimi navzájom, zdokonaľujú ich a zvyšujú ich účinnosť každým dňom, neberúc ohľad na ľudský život. No rozvoj zbraní sa podĺa mňa ešte len začína.  
 
Všeobecná charakteristika
 
Biologická zbraň : Biologická zbraň je zbraň založená na princípe organizmu (najčastejšie patogénu) alebo ním produkovanej látky (najčastejšie toxínu), ktorých cieľom je najčastejšie priamo človek, u ktorého má vyvolať chorobný stav (infekčné ochorenie či otravu ktorej priamym následkom je významné oslabenie či smrť).
V širšom slova zmysle sa za biologické zbrane môžu považovať aj mikroorganizmy , ktoré rýchlo znehodnocujú fosílne palivá, patogény likvidujúce plodiny a dobytok a vyvolávajúce tak hladomor etc.
Biologické zbrane sa počítajú medzi zbrane hromadného ničenia a ich vývoj, výroba a skladovanie sú celosvetovo zakázané.
Vplyv biologických zbraní na ľudské telo :
Látka a typ - príznaky
-  liečba 
Snet, antrax (baktérie) - horúčka, kašeľ, únava, problémy s dýchaním, konečný šok     - antibiotiká, podporná liečba 
Mor (baktérie) - vysoká horúčka, zimnica, zlyhanie dýchania, obehový kolaps
  - rovnaká ako v prvom prípade 
Botulin (toxín) - slabosť, sucho v ústach, zvracanie, problémy s hovorením
   - intenzívna lekárska starostlivosť, dýchací prístroj, včas pomôže aj protijed
 
Chemické zbrane :Chemické zbrane sú zbrane, ktoré na objekt útoku pôsobia anorganickými či organickými zlúčeninami, ktorých účelom je pôsobiť buď dráždivo alebo toxicky na rôzne organizmy(rastliny, zvieratá, ľudí). Pôsobenie na organizmy je rôzne – od cieleného poškodzovanie určitých častí tela (blokovanie enzýmu cholinesterózy v synapsách neuronom u nervovo paralytických látkach) až po pôsobenie systémovo (látka je toxická pre celé telo, napr. yperit).

Najväčšia potvrdená prítomnosť chemických zbraní je v Rusku, USA, Indii, Egypte a Sudáne. Program vývoja prebieha v Líbii, Číne, Iraku a Iráne.  Irak prvý krát použil jedovatý bojový plyn proti Iránu a Kurdom a od roku 1998 uskutočňuje rozsiahle chemické a biologické poznatky bez kontroly. Irán po chemických útokoch zo strany Iraku v 80. rokoch začal vyvíjať chemické a biologické zbrane a s ruskou pomocou buduje jadrovú elektráreň. 
Väčšina chemických zbraní je bezfarebná až jantárovo hnedá tekutina bez zápachu alebo vône horkých mandlí. Najčastejší kontakt je s pokožkou alebo vdýchnutím, pričom smrteľná dávka je rozdielna a pôsobí okamžite. Po nakazení treba presunúť obeť zo zamorenej oblasti, odstrániť šaty, umyť pokožku mydlovým roztokom, udržiavať dýchanie a krvný obeh, vyhľadať protilátku a zaistiť lekársku starostlivosť. Pri niektorých chemických zbraniach však neexistuje žiadna účinná protilátka.  

Účinok chemických zbraní na organizmus:
Látka a typ - smrteľná dávka (mg)
- účinky 
Tabun (nervová látka) - vdýchnutie: 400 mg , pokožkou: 1,000 mg
  - stiahnutý hrudník, strata kontroly nad telesnými funkciami
Sarin (nervová látka) - vdýchnutie: 70 mg , pokožkou: 1700 mg  -ako v predchádzajúcom prípade 
Kyanovodík (krvná látka) - vdýchnutie: 2000 mg       - zmätenie, závrate, zrýchlené dýchanie a tep 
Fogen (dusiaca otravná látka) - vdýchnutie: 3200 mg  - podráždenie očí a dýchacích ciest, dusenie 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#ludske telo a starostlivost o telo anglicky jazyk #biologicke zbrane #chémia #chemické


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu