Alkoholizmus

Prírodné vedy » Chémia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 23.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 159 slov
Počet zobrazení: 4 545
Tlačení: 444
Uložení: 411

Alkoholizmus 

ALKOHOLIZMUS

– je jednou z najrozšírenejších toxikománií. Je to psychická a fyzická závislosť na alkoholických nápojoch.

Prejavuje sa nemožnosťou kontrolovať pitie a vznikom abstinenčného syndrómu  v prípade vynechania pitia. Denný príjem alkoholu sa stáva nevyhnutnosťou (ranné dúšky). Ľudia pijú alkoholické nápoje na spríjemnenie života, hoci je to klamlivé a prchavé spríjemnenie a svojím spôsobom aj škodlivé a často nebezpečné.

Stále ľahšia dostupnosť týchto nápojov, ich samozrejmé podávanie pri najrôznejších spoločenských príležitostiach, použitie alkoholu ako odľahčujúcej drogy, to všetko uľahčuje často len príjemný, niekedy aj riskantný, ale vždy umelý únik zo „ šedivej „ skutočnosti.

Prejavy choroby

nadmerné užívanie alkoholu, závislosť všeobecne, žlté sfarbenie kože a slizníc, žltačka, bolesť brucha pod pravým rebrovým oblúkom, desivé sny, dezorientácia, poruchy orientácie, nespavosť, výbušnosť, chudnutie, červená farba tváre, abstinenčný syndróm z vynechania návykovej látky, čkanie.

Prevencia

Najlepšou prevenciou je nikdy nazačať piť alkoholické nápoje. Neliečiť alkoholom úzkosti, strach a depresiu. Nepiť pravidelne. Nepiť sám. Nepiť alkohol nikdy ráno, dopoludnia a v práci. Nepiť na lačno.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu