LSD-25 diethylamid kyseliny lysergovej

Prírodné vedy » Chémia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 27.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 3 204 slov
Počet zobrazení: 7 058
Tlačení: 506
Uložení: 480
LSD-25 diethylamid kyseliny lysergovej
 
1. História
LSD poprvýkrát objavil v roku 1938 Albert Hoffman, ktorý skúmal psychoaktívne alkaloidy drobnej huby parazitujúcej na obilí. Keďže látku syntetizoval ako v poradí 25. derivát kyseliny lysergovej, nazval ju LSD-25 (dietylamid kyseliny lysergovej). Hneď nato na preparát zabudol a naďabil naň až o päť rokov neskôr. Písal sa 16. apríl 1943. Hofmann, unavený po celodennej práci v laboratóriu, nasadol ako vždy na bicykel a pobral sa po známej trase domov. Po niekoľkých metroch sa však začali diať čudné veci. Vedcov spoľahlivý dopravný prostriedok sa stal nezvládnuteľným, krivoľako kľučkoval od krajnice ku krajnici. Pred očami sa mu zjavovali fantastické bytosti, známe prostredie menilo tvary, farbu, myseľ mu opantali halucinácie. Naveľa-naveľa zvládol svojich šesť a pol kilometra. Spočiatku nechápal, čo sa to v ten večer stalo. Až neskôr prišiel na to, že v laboratóriu zrejme nedopatrením užil malé množstvo LSD-25. Prvé skúsenosti s drogou boli na svete a jej priaznivci od tých čias oslavujú pamätnú Hofmannovu jazdu ako The Bicycle Day (Bicyklový deň).   Po druhej svetovej vojne sa zvýšil záujem o túto drogu hlavne v USA, pretože CIA chcela LSD používať ako sérum pravdy, prípadne na brainwashing. Toto nebolo až také hlúpe, pretože jedným z hlavných účinkov tejto látky je zvýšená imprintácia. Problémom však bolo to, že imprintačná schopnosť sa nevzťahuje veľmi na vonkajšie prejavy, človek po požití LSD buď úplne ignoruje to, čo mu niekto hovorí alebo to neignoruje, no imprintuje si vlastné zážitky.  

1.1. Harvardský projekt

Imprintáciu sa samozrejme okamžite pokúsili využiť psychológovia. Pokusy s LSD ako látky používanej v klinickej psychológii sa začali koncom štyridsiatych rokov. Najznámejší výskumníci boli Michael Hollingshead, ktorý najprv skúmal účinky LSD na pavúkoch, potom raz omylom olizol lyžičku, ktorou túto látku naberal a odišiel do sveta ukazovať psychológom význam LSD. Jedného dňa zavítal k Dr. Timmothymu Learymu a ostatným členom tímu Harvardského drogového projektu, ktorý dovtedy skúmal psilocybín. Dr. Leary, Dr. Alpert a Dr. Metzner hneď objavili aj ďalšie zaujímavé vlastnosti tejto látky -- vyššie dávky potláčajú predstavu ega (podobnú filozofiu nájdeme aj v neskorších -- máhajánových buddhistických textoch, tantre a taoizme).  Dr. Leary čoskoro prišiel na to, že tibeťania mali akýmsi záhadným spôsobom preskúmané alterované stavy vedomia, do ktorých sa dá dostať aj pomocou LSD. Okamžite na to prepísal Tibetskú knihu mŕtvych, ktorá popisuje, ako sa v týchto stavoch nestratiť. Spolu s ďalšími dvoma kolegami vydali knižku Psychedelic Experience, čo bol vlastne trošku adaptovaný preklad tejto knihy.   Po napísaní tejto knihy ju používali, aby zabránili jednému veľmi nežiadúcemu efektu tejto látky -- tzv. závislosť účinku na set and setting (nálady a umiestnenia). Totiž účinky veľmi závisia od aktuálnej nálady subjektu a od prostredia, v ktorom je umiestnený. Ak sa subjekt užívajúci LSD necíti dobre, nastáva tzv. bad trip. Táto knižka pomohla vyriešiť aj tento problém a tak si LSD našiel veľmi rýchlo miesto v klinickej psychológii, až kým nebol zakázaný. Projekt harvardského drogového projektu s LSD v štátnej väznici pomohol znížiť recidivitu ťažkých prípadov z 90% na 10% behom niekoľkých mesiacov. Tento projekt bol ešte stále skryte financovaný z CIA. Keď v CIA zistili, že sa jedná o mierumilovnú drogu vyvolávajúcu mystické skúsenosti a prakticky nepoužiteľnú pre ich účely, okamžite sa pomocou svojich nastrčených komplicov pokúsili tento projekt zastaviť.

1.2. Citácia Dr. Hoffmana

O alterovanom stave vedomia a jeho klinickom využití sa zmieňuje aj samotný vynálezca tejto drogy vo svojej knižke ,,LSD -- moje problémové dieťa'':
,,...rôzne metódy meditácie ktorýchkoľvek náboženských alebo súvisiacich systémov, ktoré smerujú k prehĺbeniu mystickej skúsenosti a iného vnímania reality alebo ďalšie, aj keď mnohokrát kontroverzné spôsoby navodzovania zmenených stavov vedomia a v neposlednej rade užívanie halucinogénnych psychofarmák (napr. LSD) ako liečiv, ktoré pomáhajú pacientov vrámci psychoanalýzy a psychoterapie pochopiť ich problémy v celom a pravdivom význame.
Uvážené vyvolávanie mystickej skúsenosti, čiastočne navodzované LSD a ďalšimi halucinogénmi v kontraste so spontánnymi prejavmi zmenených stavov vedomia musí vziať do svojej zodpovednosti príznačné efekty týchto substancií, totiž schopnosť ovplyvňovať naše vedomie do hĺbky našich bytostí. História LSD do dnes viac než dostatočne demonštruje katastrofické dôsledky, ktoré sa môžu prihodiť, keď budu hlboké účinky LSD podceňované a látka sa zamení za rekreačnú drogu. Zvlášne vnútorné aj vonkajšie postupy prípravy subjektu je nutné dodržiavať, experiment LSD sa takto môže pre človeka stať významnou skúsenosťou.
Nesprávne a nevhodné užívanie spôsobilo, že sa z LSD stalo moje problémové dieťa.'' -- Albert Hofmann
O prieskum LSD v klinickej psychológii sa zaslúžili samozrejme aj iní ľudia, medzi hlavných výskumníkov patrí nasledovník Jungovej psychoanalýzy Stanislav Grof.
,,Existuje jeden dôležitý rozdiel medzi skúmaním psyché v mimoriadnych a bežných stavoch vedomia. V zmenených stavoch vedomia dochádza k automatickému výberu najzávažnejšieho a emocionálne najnabitejšieho materiálu z nevedomia danej osoby. Je to ako keby ,vnútorný radarový systém' vyhľadával v psyché a v tele najdôležitejšie témy a problémy a sprístupňoval ich našej vedomej mysli.''
Pán Grof sa vo svojom výskume dostal tak ďaleko, že sa mu podarilo vyvinúť meditačné a dýchacie techniky, pomocou ktorých je možné dostať sa do presne rovnakého stavu alterovaného vedomia ako po požití LSD. Takto vznikol úplne nový odbor psychológie, kam radíme aj Jungovu psychoanalýzu -- tzv. transpersonálna psychológia.

1.3. LSD a psychedelická éra

LSD spočiatku vyvolalo obrovskú vlnu záujmu najmä zo strany mnohých psychológov a psychiatrov. Túto drogu (ako aj iné halucinogény) totiž využívali pri výskume modelových experimentálnych psychóz. S LSD robil pokusy aj český psychiater žijúci v USA Stanislav Grof, ktorý je zakladateľom tzv. transpersonálnej psychológie. Z rúk a spod kontroly lekárov sa droga vymkla v 50. rokoch 20. storočia. Ilegálnymi cestami a rýchlosťou blesku sa rozšírila najmä medzi mladými intelektuálmi vo veľkých mestách USA (New York, Los Angeles a San Francisco). Z celej plejády propagátorov LSD spomeňme aspoň toho najagilnejšieho: excentrický docent psychológie Harvardskej univerzity Timothy Leary obracia na seba pozornosť okolo roku 1960. Vďaka nemu sa droga udomácňuje najmä medzi americkými „hipíkmi“. Learyho pasovali za svojho guru a zakladateľa (ako sám hovoril) novej chemickej éry. Neúnavný experimentátor sa droge upísal celou svojou dušou, na počesť LSD dokonca zakladá akúsi cirkev – The League for Spiritual Discovery. Toto obdobie je veľmi významnou etapou v dejinách americkej kultúry, vzniká osobitný psychedelický prúd, ktorý ovplyvňuje hudbu, výtvarné umenie a celkovo životný štýl mladých Američanov.

1.3.1. LSD a Beatles

V júli roku 1965 sa členovia kapely The Beatles, John Lennon a George Harrison, zoznámili s účinkami LSD celkom nedobrovoľne. Ich londýnsky zubár im ho raz pri večeri primiešal do kávy. Na prvý plánovaný LSD výlet sa však vybrali až v auguste 1965 počas ich amerického turné. O niečo rezervovanejší Paul a Ringo sa experimentovania zdržali.   Na tento „trip“ spomína herec Peter Fonda, ktorý sa ako skúsený tripper nominoval do úlohy ich sprievodcu a ochrancu.  „Spomínam si, že som sedel na balkóne s Georgom, ktorý mi hovoril, že má pocit, akoby umieral,“ hovorí Fonda. „Povedal som mu, že sa nemusí ničoho báť, že sa musí len uvoľniť a všetko bude v poriadku. Porozprával som mu o nešťastnej náhode, keď som si ako desaťročný náhodou strelil do žalúdka a na operačnom stole sa mi srdce tri razy zastavilo, takže viem, aké je to byť mŕtvy. Okolo práve šiel John a počul ma ako hovorím: ,Viem, aké je to byť mŕtvy'. Pozrel sa na mňa a povedal: ,Mám z teba pocit, že som sa ešte nenarodil. Kto ti napchal všetky tie kaleráby do hlavy?' Tento takmer surrealistický rozhovor sa potom objavil v texte piesne She Said She Said, hoci John nikdy nechcel priznať, čím sa inšpiroval pri písaní textu.“

Aj pieseň The Day Tripper bola typická Johnova slovná hračka, pomocou ktorej chcel vyjadriť rastúci vplyv drogovej kultúry na umenie a zároveň si robil srandu z takzvaných víkendových hipíkov. Podľa neho sú day trippers ľudia, ktorí na jednodňové výlety (= trips) chodia najmä cez víkend. Taktiež pieseň je o tom, že sú aj takí, čo sú hipíkmi len cez víkend. Inšpirácia zážitkami po užití LSD sa často prisudzuje aj skladbe Lucy in the Sky with Diamonds. Sám Lennon však neskôr tvrdil čosi iné. Podľa neho za vznik skladby môže jeho syn Julian. Jedného dňa priniesol zo škôlky obrázok, na ktorom bola jeho spolužiačka Lucy O' Donellová a takto ho skomentoval: „To je Lucy na nebi s diamantmi.“ Ostatné časti textu piesne, v ktorých boli akoby opísané halucinačné stavy, sú podľa Lennona inšpirované kapitolou Wool And Water z knihy Lewisa Carrolla Alenka v krajine zázrakov. Za zrkadlom. Skratka LSD, ktorá sa dá poskladať zo začiatočných písmen názvu piesne, je vraj len náhoda. Za comeback LSD na svetovú drogovú scénu možno označiť osemdesiate roky. O pozliepanie čriepkov dávnej slávy sa priaznivci drogy snažia dodnes.

1.3.2. LSD v armáde

  LSD ako také sa používalo na najrôznejšie experimenty ako som už vyššie spomínal. Avšak to neboli iba experimenty psychologického charakteru, ale mnoho ich bolo na armádne účely. Napríklad v anglickej alebo československej armáde testy prebiehali pod dôkladným pozorovaním osôb, ktoré danú látku užili.   Samozrejme všetky experimenty sú prísne tajné a iba zlomok z nich sa časom odtajnil.

2. LSD z chemického hľadiska

LSD je biela kryštalická látka bez chuti a zápachu, dobre rozpustná vo vode. Štruktúrne molekula LSD vychádza rovnako ako rada ďalších psychedelík z indolového jadra. Príznačné je, že toto jadro zdieľa i s dopaminom a serotoninom, čo sú dôležité mozgové neurotransmitery.  Mechanizmus pôsobenia LSD na ľudskú myseľ nebol doteraz uspokojivo vysvetlený. Zistilo sa, že LSD pôsobí mimo iného na 5-OH-T (serotoninové) receptory, v čom zrejme hlavne tkvie jeho efekt. Spôsob jeho pôsobenia na tieto receptory a na sekréciu sarotoninu ešte avšak jednoznačne určený nebol. Zatiaľ existuje len niekoľko ťažko dokázateľných (i vyvrátiteľných) hypotéz. LSD je látka chemicky pomerne nestabilná a má tendenciu sa rozkladať vplyvom tepla, vzduchu i vody. Spôsob skladovania je preto nutné tejto skutočnosti prispôsobiť.
 
2.1. Vplyv LSD na organizmus
  Medzi merateľné a pozorovateľné účinky LSD patrí mydriáza (rozšírenie zorníc), ľahké zrýchlenie pulzu a krvného tlaku. Obraz EEG sa od normálu líši len ľahko a tieto zmeny nie sú jednoznačné (napríklad rytmus alfa vĺn môže klesnúť alebo aj stúpnuť). Po tom, čo sa LSD dostane do krvi (na spôsobe aplikácie nezáleží - pri podaní per os prechádza všetok LSD do krvného obehu), z nej zase veľmi rýchlo mizne. Na krátku dobu ide prítomnosť LSD vystopovať vo všetkých dôležitých orgánoch (hlavne ale v obličkách). Zvláštne je, že v mozgu je koncentrácia na rozdiel od ostatných orgánov celkom nepatrná (okolo stotiny percenta podanej dávky). Po veľmi krátkej dobe LSD z obehu takmer mizne. Už na samom začiatku psychického pôsobenia je väčšina látky z tela vylúčená. V mozgovom metabolizme teda behom krátkej doby a v minimálnom množstve (rádovo 10-8 g v mozgu prítomných) LSD spôsobí zmeny, ktoré sa prejavujú ešte 10 hodín po aplikácii, bez toho aby už samo dávno bolo prítomné. Na LSD vzniká tolerancia okamžite po aplikácii. Úplne avšak mizne veľmi rýchlo - v rozmedzí 3-7 dní. Do tej doby je účinnosť ďalšej dávky značne znížená Tento fakt je označovaný za určitý druh poistky proti príliš častému užívaniu LSD.   Dĺžka pôsobenia LSD sa s dávkou príliš nemení. Trip obvykle trvá 8-12 hodín. Prvé účinky sa prejavujú 30-60 minút po aplikácii (per os). Intenzita účinkov rastie a medzi druhou a treťou hodinou po požití vrcholí. Behom ďalších hodín už zvoľna klesá. Účinky celkom odznejú (tj. stav sa navráti k normálu) až potom, čo sa človek vyspí. Do tej doby by sa rozhodne nemal venovať žiadnym zodpovedným činnostiam (eg. riadenie auta).

2.1.1. Psychické účinky
Úplne slovami opísať, ako LSD pôsobí na ľudskú psychiku, je nemožné. To vám potvrdí, každý človek so skúsenosťou tripu. Popisovať ide iba rôzne jednotlivosti účinku, ktoré avšak pri svojom zložení nikdy nemôžu podať kompletný obraz o pôsobení LSD na myseľ človeka. Dôvod je prostý - funkčný modus vedomia pod vplyvom LSD je od toho triezveho značne rozdielny. Verbálne vyjadrovanie je doménou triezveho vedomia, kde slúži k popisu reality, ako je vnímaná práve týmto triezvym vedomím. K popisu reality vedomia pod vplyvom LSD preto nejde pojmový aparát dosť dobre použiť. Popisovať sa dajú pocity a stavy, ktoré nie sú bežnému vnímaniu tak celkom vzdialené. S rastúcou dávkou (a teda zvyšujúcou sa intenzitou zážitku) je preto stále ťažšie zážitok adekvátne popísať. Pokusy o popis zážitku z LSD preto tak často obsahujú slovo nepopísateľný.   Intenzita zážitku závisí hlavne na požitej dávke, ale i na ďalších faktoroch. Jednotliví konzumenti sa však môžu svojou citlivosťou na LSD značne líšiť. Značne rozdielnu intenzitu avšak môžu mať i dva rôzne zážitky jedného užívateľa na pri rovnakej dávke. Prejavuje sa tu totiž rozdielnosť aktuálneho psychického stavu (set) a vonkajších podmienok (setting). Rôzne psychické faktory ako očakávanie, strach a nálada spolu s prostredím, kde je LSD aplikované, sú pre kvalitu zážitku určujúce. LSD môže byť užívané s rôznymi účelmi, s ktorými korešpondujú rozdielne dávky.
 
2.2. Užívanie
Dnes najčastejšie je rekreačné užívanie, pre ktoré je ideálna dávka pod 100 gama (1 gama = 1 mikrogram), čo odpovedá jednému a menej tripu. V tomto množstve LSD spôsobí zosilnenie hlavne vizuálnych a sluchových vnemov. Objavujú sa ľahké halucinácie ako tiene, rôzne dymy, vzory na stenách, nevýrazná aura okolo ľudí atď. Všetko môže získať istý tekutý charakter. Vnímané zvuky nadobúdajú mnohoznačnosť a je možné ich celkom prežívať. Človek sa nachádza v stave, keď je schopný celkom novo a plne oceniť hudbu, obraz či prírodnú scenériu. Myslenie je akcelerované. Človek získava nové pohľady na seba a svoj život. Behom pár minút je schopný dôsledne premyslieť množstvo vecí. Beh času môže byť vnímaný spomalene (časová dilatácia) alebo zrýchlene. Môže sa objaviť zvýšenie schopnosti empatie. Všetko je merané z viacerých uhlov. Inokedy naopak človek nie je vôbec schopný myslieť a asociovať. Prázdne hľadí a nemyslí vôbec na nič. Raz si môže pripadať ako mentálne postihnutý s ničotným intelektom, inokedy ako všetko chápajúca bytosť.   Niekedy môže byť šťastný v spoločnosti svojich priateľov, inokedy ich nebude môcť vystáť. Účinky môžu byť veľmi rôznorodé. 

Všeobecne ale platí, že tieto malé dávky nespôsobujú odtrhnutie od reality, ale len jej čiastočné pozmenenie, ktoré je človek v prípade potreby schopný viac menej korigovať. Preto je LSD v tomto množstve užívané na parties, kde sa človek musí do určité miery kontrolovať. Aj keď sú pri dávkach okolo 100 gama popisované i veľmi podstatné zistenia, siahajú psychonauti väčšinou k dávkam vyšším.   Intenzita zážitku s dávkou nelineárne stúpa až k hranici okolo 800 gama (8-10 tripov), kde je efekt LSD maximálny - ďalším zvyšovaním dávky už nestúpa. Zážitky v tomto dávkovom rozmedzí zahrňujú efekty, ktoré sa svojím charakterom vzpierajú akémukoľvek popisu. Človek môže byť (pokiaľ sa dávka pohybuje nad cca 600 gama) celkom odtrhnutý od reality a prežívať realitu celkom inú, ktorá sa od tej obvyklej v zásade líši. Vedomie opúšťa telo. Človek stráca svoje ego (depersonalizácia). Splýva s kozmom. Hovorí o kozmickom vedomí. Zmysly sa prelínajú (synestézia) - zvuk je vidieť apod. Komunikuje telepaticky, plne znovu prežíva spomienky z detstva. Spektrum možných zážitkov je nevyčerpateľné.  Často môžu mať religióznu kvalitu, keď má človek pocit osvietenia, úplného a konečného pochopenia podstaty vecí. Intenzívny religiózny trip môže mať dlhodobý pozitívni vplyv na ďalší život konzumenta, môže mu pomôcť dosiahnuť životnú spokojnosť.

2.2.1. Bad Trip
  Priebeh tripu avšak nemusí byť vždy príjemný. Niekedy môže naopak dôjsť k situácii, keď je extrémne nepríjemný - potom je nazývaný bad trip. Človek môže pod zosilňujúcim vplyvom LSD dospieť k hlbokej existenciálnej kríze. Môžu nasledovať nezvládateľné depresie a celkové zhnusenie vlastnej existencie. Inokedy sa môže objaviť nekontrolovateľná paranoia, strach o vlastní život. Strach, že telo vypovádza svoje funkcie a hrozí exitus. Človek chce za každú cenu utrpenie ukončiť. Trip ide avšak prerušiť jen ťažko (napr. i.m. aplikáciou sedatívneho chlorpromazinu), a preto človek trpí, pokiaľ účinok LSD neopadne.

2.2.2. Flashback

S LSD je často spojovaný fenomén zvaný flashback. Jedná sa o krátky návrat účinkov LSD (menej potom iných halucinogénov), bez toho aby človek látku požil. Na pár minút (výnimočne i dlhšie) a s nízkou intenzitou sa vracajú pocity, vnemy či dojmy z minulých LSD zážitkov. Flashback prichádza celkom spontánne a môže sa dostaviť prakticky kdekoľvek - nikdy ale nie je taký intenzívny, aby mohol človeka ohroziť stratou kontroly. Skôr boli flashbacky vysvetľované tak, že sa nevylúčené LSD uloží v tkanivách a v budúcnosti sa nekontrolovateľne vyplaví do krvného obehu a spôsobí tak jemný trip. Tato konštrukcia je avšak celkom nezmyselná. Flashbacky sú často psychického rázu. Z prieskumov vyplynulo, že flashback niekedy zažilo asi 25% užívateľov LSD, viac než polovica z nich ho označila za príjemný, zvyšných 40% (10% zo všetkých respondentov) ho vnímalo ako zážitok nepríjemný.

2.2.3. Návykovosť
LSD je fyzicky nenávyková látka (skončenie s dlhodobým užívaním nevyvoláva abstinenčné príznaky). V súčasnosti sa však väčšinou na ulici predáva s inhibítormi monoaminooxidáz (MAO inhibítormi), prípadne amfetamínmi, na zvýšenie, prípadne modifikovanie účinku tejto drogy. Čisté LSD totiž nie je pre narkomafiu dostatočne lukratívny biznis, pretože je to nenávyková droga, ktorá spôsobuje utlmenie časti osobnosti, ktorú moderná transpersonálna psychológia nazýva ego (atman, vedomé ja). Tripy na LSD sú väčšinou odosobnené, preto väčšina ľudí nechce hneď skúsiť ďalší trip. Moderné zmesy tejto drogy s amfetamínmi a inhibítormi MAO tieto schopnosti potláčajú a vyzdvihujú niektoré vlastnosti (niektoré podporujú vizuálne halucinácie, iné bezegový stav ale bez halucinácií apod.). Takto vznikajú rôzne ,,značky'' tejto drogy, napr. FatCat alebo Millenium. Čisté (a najbezpečnejšie) LSD sa v súčasnosti dá zohnať len veľmi ťažko. Na čisté LSD nevzniká dlhodobá tolerancia (t.j. subjekt dlhodobo užívajúci LSD nepotrebuje časom zvyšovať dávky). Dávky sú pomerne malé a smrteľná dávka doteraz nebola zistená (všeobecne sa predpokladá, že niekoľkostonásobné predávkovanie je pre telo bezpečné). Nebezpečie vzniká skôr z vplyvov na psychiku.  Dlhodobé nekontrolované užívanie tejto drogy prehlbuje a zosiľňuje vrodené príčiny duševných chorôb a zvyšuje sklony hlavne k paranoi (stihomam) alebo schizofrénii. Je veľmi nebezpečné požívať LSD spolu s väčším množstvo inhibítorov MAO alebo amfetamínov. V žiadnom prípade nie je dobrý nápad kombinovať LSD s inými drogami (hlavne s alkoholom a MDMA). Nebezpečné je aj užívanie lítia spolu s LSD.

2.2.4. Trip Stanislava Grofa
,,Než som požil psychedelickú látku, súhlasil som s tým, že budem na elektroencelografe sledovať vlny vo svojom mozgu, zatiaľčo budem vystavený kmitajúcemu svetlu rôznych frekvencií. Počas tejto fázy pokusu som bol zasiahnutý takým strašným žiarivým svetlom, ktoré by sa dalo porovnať so svetlom v epicentre atomového výbuchu alebo snáď s naprirodzeným svetlom, popisovaným vo východných posvätných textoch, ktoré sa zjavuje v okamžiku smrti. Tento oslivý blesk ma vymrštil z tela. Prestal som si všímať výskumnú pracovníčku, laboratórium a všetky podrobnosti môjho študentského života v Prahe. Vyzeralo to, ako by sa moje vedomie zväčšilo do kozmických rozmerov. Bol som vrhnutý do centra kozmickej drámy, ktorá bola predtým úplne mimo dosah aj tých najdivokejších predstáv. Prežíval som veľký tresk, prelietal som vesmírnymi čiernymi i bielymi dierami a moje vedomie sa menilo v čosi, čo mohli byť vybuchujúce supernovy, pulzary, kvazary a ďalšie kozmické javy. Bolo úplne nepochybné, že to, čo som prežíval sa veľmi blížilo prežitkom kozmického vedomia, o ktorých som čítal vo významných posvätných textoch z celého sveta. V psychiatrických príručkách sa tieto stavy pomenovávali ako prejavy ťažkej psychopatológie.'' - S. Grof (Opiáty)
 
3. Výroba LSD
Kompletnú výrobu LSD nájdete v prílohe ( patentový list ). Avšak na Slovensku platí od 1.10. 1994 paragraf 187 Trestného zákona (Trestný čin nedovolenej výroby a držania omamných a psychotropných látok, jedov a prekurzorov). Podľa neho je trestným činom nedovolená výroba a prechovávanie psychotropných látok. Prijatím tohoto zákona sa Slovensko zaradilo medzi štáty s tvrdým prístupom k problematike drogových závislostí.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.024 s.
Zavrieť reklamu