Cesta alkoholu telom po vypití

Prírodné vedy » Chémia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 27.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 549 slov
Počet zobrazení: 4 904
Tlačení: 365
Uložení: 388
Cesta alkoholu telom po vypití
 
Molekula alkoholu je malá a má schopnosť rozpúšťať sa v tukoch. Preto môže ľahko prechádzať cez membrány buniek a rýchlo sa vstrebávať do tela. Malé percento alkoholu sa vstrebáva už v ústnej dutine. Asi 20% alkoholu sa vstrebe v žalúdku na rozdiel od potravy, ktorá sa vstrebáva až v tenkom čreve. To spôsobuje rýchle „naladenie“ človeka. Alkohol sa vstrebe skôr v prázdnom ako v plnom žalúdku a ovplyvňujú to aj teplota, CO2 a cukry, takže teplé šampanské sa vstrebe rýchlejšie ako menej sladké vychladené víno bez bubliniek. Telesná námaha vstrebávanie urýchľuje a únava spomaľuje. Najrýchlejšie sa vstrebávajú nápoje s 10-20%-ným obsahom alkoholu. Ďalej putuje alkohol priamo do krvi a všetkých orgánov. Čím má orgán lepšie prekrvenie, tým ľahšie sa doň alkohol dostane. Najvyššia koncentrácia alkoholu v krvi je približne 80 minút po vypití, ale to je veľmi subjektívne a ovplyvnené hlavne váhou človeka. Alkohol sa do tela dostane aj pokožkou alebo vdychovaním jeho výparov no jednoznačne najrýchlejšia cesta vstrebávania je cez konečník, kadiaľ sa alkohol dostane do krvi dokonca skôr ako po vypití.

Enzýmy rozkladajúce alkohol

Alkohol sa premieňa v pečeni, ktorá má dve dôležité cesty, ako sa s ním vysporiadať:
· MEOS (mikrozomálny etanol oxidujúci systém) oxiduje 2/3 až 3/4 prijatého alkoholu. Nachádza sa v endoplazmatickom retikule. Pri dlhodobom pití väčšieho množstva alkoholu dokáže tento systém zvýšiť svoju aktivitu až trikrát. Je to aj jeden z dôvodov prečo niektorí ľudia znesú veľa alkoholu, aj keď to závisí hlavne od našej nervovej sústavy. Tento systém však vyvoláva tvorbu voľných radikálov, ktoré nám poškodzujú naše membrány, DNA, bielkoviny atď.
 
· ADH (alkoholdehydrogenáza) sa vyskytuje v tele človeka už od piateho roku života. V prvom kroku metabolizmu alkoholu týmto enzýmom sa etanol oxiduje na škodlivý acetaldehyd. Práve ten nám spôsobuje nevoľnosť a zvracanie: 2 CH3CH2OH + O2  2 CH3CHO + H2O
 
V druhom kroku sa tento acetaldehyd opäť oxiduje na kyselinu octovú, a tú už náš organizmus vie využiť ako zdroj energie. Za tento krok je zodpovedný enzým AlDH alebo aj acetaldehyddehydrogenáza: 2 CH3CHO + O2  2 CH3COOH
 
Ak sa AlDH zablokuje, v tele sa hromadí acetaldehyd. Na tomto princípe sa ľudia snažili vytvoriť lieky pre alkoholikov, ktoré by v podstate mali spôsobiť alkoholikom nevoľnosť pri pití, ale upustilo sa od nich, pretože so sebou priniesli mnoho nežiaducich účinkov. Japonci majú hladinu AlDH nízku a ľudí závislých na alkohole je v Japonsku omnoho nižšie ako v iných krajinách. Enzým ADH sa nachádza aj v žalúdku, kde obmedzuje prienik alkoholu do citlivých orgánov ale jeho vplyv je najzremejší pri pomalom popíjaní menších dávok alkoholu. Nízku aktivitu tohto enzýmu majú aj ženy a muži po štyridsiatke.

Etanol
Látka veľmi podobná etanolu je metanol. Je takisto bezfarebný a od etanolu sa bežným spôsobom nedá odlíšiť. Vzniká často pri domácom vypaľovaní liehovín. Ale namiesto etanolu je metanol prudko jedovatý. Už 10 ml stopercentného metanolu spôsobuje slepotu až smrť. Deje sa tak preto, lebo enzým ADH spôsobuje oxidáciu metanolu podobne ako oxidáciu etanolu. Lenže v tomto prípade sa metanol oxiduje na formaldehyd a následne na kyselinu mravčiu. Obe tieto látky sú pre organizmus jedovaté. V prípade otravy metanolom je však alkohol veľmi prospešný. ADH totižto uprednostňuje rozkladanie etanolu pred metanolom, pokiaľ sa obe látky nachádzajú v tele naraz. Stal sa už aj prípad, keď pacientovi zachránila život vodka. Pacientovi, ktorý sa priotrávil metanolom, bola infúziou podávaná vodka rýchlosťou tri decilitrové poháriky za hodinu. Bola mu podávaná až dovtedy, kým jeho telo nevylúčilo všetok metanol. Preto alkohol slúži ako protijed pri otrave metanolom.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#alkohol #metanol #ženy a alkohol


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu