Alkoholické psychózy

Prírodné vedy » Chémia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 27.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 600 slov
Počet zobrazení: 7 414
Tlačení: 519
Uložení: 535
Alkoholické psychózy
 
,, Bol som už v takom stave, že keď som sa v noci prebudil a nemal som čo piť, prešiel som štyri kilometre do obchodu, kúpil som kartón čuča. Jedno do ruky na cestu a kartón na plece. Vždy som však skončil niekde vedľa cesty a nemal som ani sily vstať. A keď som sa prebudil, znovu som sa napil a spal som ďalej. To sa dalo len cez leto. Prišla jeseň a tak som spával pod prístreškami a kde sa dalo, len aby som nezmokol. Raz som ochorel a dva dni som nemohol ani len vstať z brlohu kartónov a nie ešte mať silu na zháňanie alkoholu. Spustil sa silný dážď a pamätám si len to, že som znova zaspal. Potom som sa zobudil na to, že na mňa prší. Všade bolo veľa vody. Ale keď som sa lepšie pozrel okolo seba, nebola to voda, ale krv. Aj kvapky dažďa ktoré mi stekali po tvári sa menili na krv. Nevedel som, kde sa nachádzam. Okolo mňa ležalo veľa mŕtvol a medzi nimi sedel jeden môj kamarát. Volal ma ku sebe. Keď som k nemu podišiel, niečo mi z ruky ponúkal. Vraj si to mám vziať a najesť sa. A v tom s veľkým nožom odrezal mäso z mŕtvoly a zahryzol do neho. Strašne som vykríkol a začal utekať preč. Počul som len strašný smiech, a výkriky. Videl som aj to, ako niekto stojí v tme a volá ma ku sebe. Toho som sa zľakol ešte viac. Čo bolo ďalej neviem. Len si presne pamätám chvíľu, keď som sa zobudil skutočne. Otvoril som oči a stretli sa mi oči s Ježišom. Ležal som na cintoríne a nado mnou sa týčil kríž. Kristus mal zvesenú hlavu strápenú bolesťou a mal som pocit, že presne viem čo prežíval a jeho pohľad vedel čo prežívam ja aj keď to bola len socha. Neviem ako som sa tam dostal. Nevedel som ani to, či som stále v sne alebo v realite. Nevedel som, že som bol v delíriu.“

Delírium tremens
Tento príbeh hovorí o chorobe zvanej delírium tremens. Postihuje niekoľkoročných pijanov tvrdého alkoholu a prejavuje sa v noci. Pacient má zrakové halucinácie, vidí hmyz, ktorý na neho útočí, a dá sa ľahko ovplyvniť slovami druhej osoby. Telo pacienta sa trasie a je v stave úzkosti. Delíriu môže predchádzať aj epileptický záchvat a často sa končí dlhodobým spánkom.

To, že osoba v delíriu môže byť ľahko ovplyvniteľná, ukazuje aj prípad kde sedí doktor v miestnosti s alkoholičkou a ďalšími psychiatrami. Žene podá prázdny pohárik a povie jej nech sa napije, že je to skvelá vychladená dvanástka. Ostatným povedal, že ak si pochutná, je to delírka. Žena „pivo“ vypila s radosťou a hneď mala určenú diagnózu.

Korsakovova psychóza
Korsakovova psychóza – najčastejšie nadväzuje na delírium tremens. Je porušená krátka pamäť, čiže dávne udalosti si človek pamätá, ale nedávne si sám vytvára, pretože si ich nepamätá. Pacient je dezorientovaný miestom a časom.

Alkoholická demenica
Alkoholická demencia – je pri nej oslabený intelekt, človek sa nedokáže učiť nové poznatky a ťažko sa orientuje v novom prostredí. Portihuje dlhodobých konzumentov piva a vyskytuje sa častejšie u žien ako u mužov.

Alkoholické halucinácie
Alkoholické halucinácie – sú najčastejšie sluchové halucinácie. Pacient môže počuť dva protikladné hlasy, kde ho jedny chránia a druhé obviňujú. Môžu sa u neho objaviť aj bludy o prenasledovaní vlastnej osoby nepriateľskými silami. Trpí bolesťami hlavy, úzkosťou a nespavosťou. V noci sa budí a vidí strašidelné javy alebo postavy, ktoré sa nad ním skláňajú. Pamätá si však, čo halucinoval a aj že sa o halucináciu jednalo.

Paranoidná alkoholická psychóza
Paranoidná alkoholická psychóza – pacient začína mať bludy vzťahovačnosti, hlavne vo forme bludu žiarlivosti voči manželke. Môže to trvať aj roky a aj vtedy, keď pacient už abstinuje. Pacient nie je schopný zatriediť si bludy.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#halucinacie- psychologia #delírium #a vtedy som sa zobudil #delirium tremens #Ako som skončil


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu