História výroby papiera

Prírodné vedy » Chémia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 27.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 269 slov
Počet zobrazení: 5 878
Tlačení: 547
Uložení: 516
História výroby papiera
 
V učebniciach a historickej literatúre podľa písomnej dokumentácie objav výroby papiera priznávame Cchai-Lunovi v roku 105 n.l., ktorý bol na kráľovskom dvore v Číne zodpovedný za zavedenie výroby papiera. Papierovinu vyrábal z hodvábneho odpadu s prídavkom kôry stromov, lyka, konope a zvyškov rybárskych sietí. Čína dlho utajovala tajomstvo výroby ich papiera, no nakoniec sa aj tento postup dostal do Európy.  Rozvinuté kultúry, kým nepoznali papier , používali na záznam písma a obrazu kamenné, kovové a hlinené platne, kôru a listy stromov, drevené dosky, pergamen, papyrus a tapu. Kým Číňania už takmer tisíc rokov používali papier, v Európe nahrádzal papier iný materiál. Bol to najmä pergamen a papyrus. Pergamen bola vyčistena, lúhovaná a hladená zvieracia koža s rovnomerným a hladkým povrchom. Papyrus je príbuzný papieru. Papyrus sa vyrábal v krajinách pri Níle ukladaním narezaných plátkov papyrusa na mokrú dosku tesne vedľa seba a ďalšiu vrstvu prúžkov naprieč. Vrstvy sa poliali škrobovým lepidlom, lisovali, hladili a vzniknutý list sa sušil.

Z Číny sa umenie výroby papiera rozšírilo východným smerom cez Kóreu do Japonska. Tu sa začala výroba v roku 610 n.l. a rýchlo dosiahla vysokú úroveň. Na výrobu sa využívali vlákna bambusu, ryžovej slamy a viacerých stromov a rastlín.

Začiatky strojovej výroby sa datujú od roku 1799, keď L. Robert skonštruoval papierenský stroj s nekonečným sitom. Napriek začiatočným ťažkostiam sa strojová výroba rýchlo rozvíjala a začal sa prejavovať nedostatok vlákien. Zavedenie výroby drevoviny, nátronovej buničiny, sulfánovej buničiny a sulfitovej buničiny zabezpečilo postupný a nerušený rozvoj papiernického priemyslu. U nás sa začal papier vyrábať až v 16. storočí. Nový zmysel začal mať papier, keď v roku 1440 Johanes G. Guttenberg vynašiel kníhtlač. Ďalším prevratom bolo, keď sa v roku 1844 na výrobu papiera začala používať ako základná surovina drevo.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#kto vynasiel papier #papier #guttenberg #historický vývoj papiera #Dejiny chémie #Papyrus


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu