Spracovanie zberového papiera

Prírodné vedy » Chémia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 27.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 366 slov
Počet zobrazení: 5 000
Tlačení: 419
Uložení: 455
Spracovanie zberového papiera
Odpadový papier získaný zberom je veľmi efektívny zdroj surovín, ktorý najmä v budúcnosti bude v celosvetovom meradle ovplyvňovať surovinovú základňu na výrobu papiera a lepenky. Navyše umožňuje podstatne znížiť spotrebu energie v porovnaní s výrobou založenou na delignifikácii vlákien.
Starý papier prichádzajúci do papierne obsahuje rôzne prímesi ako glejivá, plnivá, syntetické pomocné prostriedky, tlačové farby a okrem toho je znečistený rôznymi cudzími látkami. Využitie dostupných množstiev starého  papiera predpokladá, že sa sekundárne vlákna presadia pri výrobe širšieho sortimentu papiera, a najmä pri výrobe náročnejších druhov papiera. To ale vyžaduje sekundárne vlákna zošľachtiť odstránením tlačových farieb, prípadne bielením. Problematika oddelenia tlačových farieb sa ustavične komplikuje. Obsahujú čoraz viac syntetických polymérnych látok, ktoré majú vysokú adhéziu k vláknam. Mnohé polyméry reagujú s vláknami chemicky a ich oddelenie je obtiažne. Spracovanie starého papiera na papierovinu alebo sekundárnu buničinu s požadovanými vlastnosťami je v rozvoľňovaní, oddeľovaní hrubých nečistôt, rozvlákňovaní, oddeľovaní jemných nečistôt, triedení a čistení. Takto sa získa papierovina vhodná na sivú lepenku, baliace papiere a kartóny. Hlavné množstvo zmiešaného starého papiera a papiera horších tried sa v súčasnosti spracúva na veľkotonážne výrobky ako novinový papier, časopisový papier, hygienické tissue papiere, obalové papiere a lepenky. V tomto prípade je potrebné sekundárne vlákna zošľachťovať odstránením tlačových farieb a ďalším zosvetľovaním, bielením a vlákna vhodne upraviť na jednotlivé druhy papiera. 

TECHNOLÓGIA ZBEROVÉHO PAPIERA
1.  Rozvoľňovanie zberového papiera – pri rozvoľňovaní sa papier rozmočí vo vode, roztrhá na menšie kúsky a čiastočne rozvlákni až na jednotlivé vlákna
2.  Rozvlákňovanie zberového papiera – nasleduje po rozvoľňovaní. Po rozvlákňovaní už nemajú ostať žiadne kúsky zberového papiera nerozvoľnené. Môžu zostať len zhluky papiera. Tu sa papier už úplne rozdelí na jednotlivé vlákna
3.  Dovlákňovanie zberového papiera – dochádza tu k rozbitiu a úplnému odstrániu zhlukov
4.  Zosvetľovanie zberového papiera – tu sa odstraňujú z povrchu vlákien farbivá
5.  Bielenie zberového papiera – tu sa zosvetlená vláknina zberového papieru vybieli do požadovanej belosti

ČO PATRÍ MEDZI ODPADOVÝ PAPIER?
Medzi odpadový papier sa zaraďuje jednak spracovateľský odpad, ktorý vzniká priamo vo výrobe, ďalej tlačové papiere, najmä novinový papier, časopisy a iné. Z hľadiska spracovania sa rozlišuje ľahko a ťažkospracovateľný odpadový papier. Ľahkospracovateľný odpadový papier obsahuje popri vláknitom podiele len rôzne prísady na glejenie. Ťažkospracovateľný odpadový papier obsahuje vysoký podiel zušľachťovacích prísad, plastické a kovové fólie, syntetické vlákna a pod.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#syntetické vlánka #Vyroba papiera, kartonu a lepenky #FARBYVA


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu