Rozdelenie kozmetických prípravkov

Prírodné vedy » Chémia

Autor: milena (25)
Typ práce: Referát
Dátum: 24.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 976 slov
Počet zobrazení: 9 722
Tlačení: 453
Uložení: 447

Rozdelenie kozmetických prípravkov 

· Prípravky kozmeticko-hygienické:
a. do kúpeľa, umývanie a čistenie: voda, pleťové vody, mydlá, čistiace pleťové mlieka, krémy, oleje, vlasové šampóny, zubné pasty, kúpeľové prísady s tonizujúcim pôsobením;
b. s dezodoračnými, antiperspiračnými a dezinfekčnými účinkami vrátane prípravkov pre intímnu kozmetiku
c. telové ( masážne a tonizujúce ) lotiony, krémy, oleje a púdre
d. ochranné opaľovacie prípravky
· Špeciálne prípravky k starostlivosti o pleť tváre:
a. ochranného charakteru
b. regeneračného a tonizujúceho charakteru ( vrátane masiek )
· Špeciálne prípravky k ochrane rúk a nechtov:
a. ochranné
b. regeneračné
· Prípravky dekoratívnej kozmetiky:
a. tvorenie farebných efektov na koži a nechtoch, poprípade ku krytiu vzhľadových chýb
b. bieliace prípravky
c. prípravky depilačné, prípravky na holenie a k mechanickému odstraňovaniu chĺpkov
· Prípravky vlasovej kozmetiky
· Kolínske vody a parfumy

3.4 Hlavné prísady a ich využitie

Moderné kozmetické výrobky sa dnes vyrábajú z pomerne malého počtu látok a rozdiely medzi chemickým zložením prípravkov rôznych značiek sú veľmi malé. Kozmetické prípravky sa vyrábajú zo zmesi látok, ktoré musia zdravotne vyhovovať a nemajú spolu reagovať za vzniku vedľajších nežiadúcich produktov. Ako suroviny sa používajú prírodné látky rastlinného i živočíšneho pôvodu a tiež synteticky pripravené látky.

3.4.1. Voda:
Neodmysliteľný základ každej očisty tvorí voda a preto ju môžeme považovať za najdôležitejšiu kozmetickú surovinu. Čistiace schopnosti vody možno podporiť jej kombináciou s alkoholom, alebo povrchovo aktívnymi látkami.

3.4.2. Alkoholy:
Glycerol (l,2,3-prorántriol) je číra, bezfarebná, viskózna kvapalina, ktorá je výborným rozpúšťadlom. Glycerol sa musí riediť, pretože koncentrovaný (nad 20%) by pokožku úplne vysušil, keďže má schopnosť odoberať vodu z buniek a tkanív. Zároveň dáva pleti vlhkosť a vláčnosť. Nemá síce dezinfekčné účinky ale aj napriek tomu je v kozmetike veľmi potrebný. Cholesterol  sa vyskytuje v živočíšnych bunkách. Vo vode sa nerozpúšťa, má emulgačné schopnosti, ľahko preniká  do pokožky  a  podporuje  regeneráciu kožných buniek. Používa sa  do výživných kozmetických prípravkov a na ošetrenie pleti.

3.4.3. Lipidy:

Tuky, oleje a vosky sú lipidy, ktoré tvoria podstatnú časť mnohých kozme-tických výrobkov (krémy, pleťové mlieka, rúže). Chránia pokožku pred vysychaním, znečistením a pôsobia izolačné proti chladu.  Preto sa používajú pri výrobe krémov.
Tuky + Oleje (acylglyceroly) môžu byť rastlinného aj živočíšneho pôvodu. Vytvárajú prostredie, v ktorom sa rozpúšťajú biologicky významné nepolárne látky (vitamíny, farbivá, liečivá).
 
Najčastejšie používané tuky v kozmetike:
Rastlinné - olivový, slnečnicový, arašidový, mandľový, klíčkový, avokádový, jojobový a kokosový olej...
Živočíšne - rybí tuk, norkový olej, korytnačkový olej, bravčová masť, jelení tuk a iné.
Minerálne - parafínový olej, vazelína.
Vosky sú estery vyšších mastných kyselín a jednosýtnych alkoholov. Na rozdiel od tukov nežltnú a majú vyššiu teplotu topenia. Používajú sa v kozmetike pre svoju tvrdosť a emulgačné účinky.

3.4.4. Vonné látky:
Úlohou vonných látok je zakryť a odstrániť prípadné zápachy použitých surovín, ako aj zvýšiť celkový dojem kozmetického výrobku. Získavajú sa z prírodných látok, ale vyrábajú sa aj synteticky. Sú zložené zo zmesí vonných organických zlúčenín najrôznejšieho druhu. Najčastejšie v nich nájdeme nasýtené aj nenasýtené alifatické aj aromatické estery, aldehydy, ketóny, terpény. Najznámejšie, ktoré sú živočíšneho pôvodu, sú pižmo a ambra. Používané vonné látky v kozmetike môžu mať viac ako 200 prísad, nedozviete sa však, o aké chemikálie ide, lebo výrobca zvyčajne napíše len "vôňa" ("parfum"). Je všeobecne známe, že do väčšiny krémov sa pridávajú rôzne parfumované zložky, resp. éterické oleje (silice). Sú to zmesi tekutých olejovitých látok rastlinného pôvodu s výraznou vôňou. O kvalite výrobku však nerozhoduje vôňa. Tak na základe skúseností a výskumov môžeme s istotou tvrdiť, že pre citlivú pleť by boli oveľa vhodnejšie práve neparfumované prípravky a to z dôvodu ich nepriaznivému vplyvu na pleť. Taktiež poznáme syntetické vône, ktoré sú vyrábané umelo, a preto tieto chemikálie môžu spôsobovať napríklad bolesti hlavy, závraty, vyrážky, kašeľ, vracanie či kožné podráždenie.

3.4.5 Konzervačné látky:
Kozmetické prípravky, najme tie s obsahom vody, môžu byť veľmi často napadnuté mikroorganizmami (baktérie alebo plesne). Konzervačné látky zabezpečujú mikrobiologickú čistotu a stabilitu kozmetických prípravkov. Konzervačné látky nesmú ovplyvňovať vzhľad, chuť a ani farbu výrobku. Ich maximálne povolené množstvo v kozmetickom výrobku je 0,25 %.
Medzi najznámejšie konzervačné látky patria: kyselina boritá, sorbová, deriváty kyseliny benzolovej či alkohol a jeho deriváty. Kozmetický priemysel sa bez konzervačných látok nezaobíde. Musí poskytovať niekoľkomesačnú záručnú lehotu. Výrobcovia prírodnej kozmetiky apelujú na škodlivosť konzervačných látok, ktoré vyvolávajú viac než tretinu kožných alergií.

3.4.6. Biologicky aktívne látky:
Do moderných kozmetických výrobkov sa pridávajú biologicky aktívne látky, ktoré ovplyvňujú činnosť kožných buniek. Prenikajú do pokožky, podporujú biorytmus buniek, čím spomaľujú ich predčasné starnutie.

Medzi biologicky aktívne látky patria:
a) Samostatne aktívne látky - proteíny (kolagén, elastín, keratín, aminokyseliny), vitamíny A, B5, D, E, alantoín, síra, enzýmy, kyselina vinná, citrónová, jablčná a mliečna.

VITAMÍN A (retinol) patrí medzi vitamíny rozpustné v tuku. V kozmetike sa tiež používajú  provitamíny  A,  ktoré  sú  známe  ako karotenoidy, čo sú látky, ktorých molekula po rozštiepení poskytuje dve molekuly vitamínu A.

VITAMÍN B5 (kyselina pantoténová) tvorí dôležitý základ koenzýmu A a veľmi často sa stáva súčasťou kozmetických prípravkov. Má protizápalový účinok, ktorý sa využíva najme pri krémoch po opaľovaní u podráždenej pokožky.

VITAMÍN E sa tvorí v rastlinách a patrí medzi vitamíny rozpustné v tukoch.  Je zistený jeho priaznivý vplyv na vitalitu buniek a výborný antioxidačný účinok. Vitamín E spomaľuje starnutie pleti, čo spôsobilo jeho veľké využitie v kozmetických prípravkoch zameraných na boj proti vráskam a strate pružnosti pokožky.

Koenzým Q 10 je prirodzenou súčasťou všetkých buniek ľudského tela. Postupom času sa prirodzené množstvo koenzýmu Q10 vplyvom ochorení, stresu a vonkajších škodlivých vplyvov znižuje. Dochádza preto ku starnutiu pleti a tak aj ku tvorbe vrások. Viaceré výskumy dokázali, že ak sa pleti stratený koenzým Q10 dodáva, znovu sa zrýchli obnova buniek a posilní sa prirodzená obranyschopnosť (regenerácia) pleti. Vrásky sa účinne vyhladia.

b.) Komplexne aktívne látky
- (ich účinok závisí od prítomnosti väčšieho množstva účinných látok), včelie produkty (propolis, med, včelia materská kasička), rastlinné pele, extrakt z rastlinných klíčkov, morské riasy, tvaroh, mlieko, jogurt, rastlinné extrakty, tuky a oleje.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE - Referáty, ťaháky, maturita:

0.016