Fytokozmetika

Prírodné vedy » Chémia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 03.03.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 454 slov
Počet zobrazení: 4 313
Tlačení: 419
Uložení: 397
Fytokozmetika
 
5.1 Podstata a význam fykokozmetiky
Poznatky o možnej škodlivosti chemických látok obsiahnutých v niektorých priemyselne vyrábaných kozmetických prípravkoch podnietili vznik a vývoj nového smeru v oblasti kozmetiky. Jeho cieľom je čo najmenej používať chemické suroviny a čo najviac využívať účinky liečivých rastlín v kozmetike z rastlín. Jednou z podstatných stránok fytokozmetiky je, že nabáda aj k vlastnej, domáckej výrobe kozmetických prípravkov z rastlín, prípadne v kombinácií s inými prírodnými látkami (olej, med, lieh, mlieko a i.)  bez použitia syntetických chemických látok.

V poslednom čase, keď náš život je čoraz viac prechemizovaný a naše životné prostredie je stále viac znečisťované škodlivými odpadovými látkami chemickej výroby a aj z iných zdrojov, vynára sa nám otázka, v ktorej oblasti by sme ešte mohli obmedziť styk s biologicky škodlivými látkami, a tak urobiť čosi osožné pre svoje zdravie a pre svoju krásu. Práve v oblasti kozmetiky takýto priestor ešte máme.

5.2 Príklady používaných rastlín v kozmetike

 
Levanduľa úzkolistá (Lavandula angustifolia Mill.)
Zbierajú sa kvety. Obsahujú silice( linalol, linalylacetát, borneol, cyneol), triesloviny, kumarín a farbivá (antokyány). Výluhy z kvetov levandule majú liečivý, dezinfekčný a prekrvujúci účinok. Preto sa používajú na ošetrovanie nečistej pokožky. Z kvetov levandule sa pripravuje aj tinktúra, ktorá sa používa do pleťových vôd po holení a pod. Zápar sa priamo pridáva do vody na naparovanie tváre a do kúpeľa. V obidvoch prípadoch pôsobí na pleť nielen liečivo, ale aj osviežujúco.

Mäta prieporná
(Mentha piperita)
Zbierame vňať i listy. Obsahujú silice ( mentol a jeho estery), triesloviny, horčiny a flavolnové glykozidy. Výluhy z drogy sa pridávajú do ústnych vôd, zubných pást, šampónov, telových zásypov a do rozličných pleťových prípravkov. Zápar z drogy sa používa ako prísada do kúpeľa, na naparovanie tváre, kloktanie a na odstránenie pachu ústnej dutiny.

Rebarbora okrasná
(Rheum palmaticum L.)
Zbierame podzemok. Obsahuje antracénové deriváty (reín a i.), triesloviny, flavóny, živice, pektíny, sacharidy a šťavelan vápenatý. Odvar z drogy sa používa na farbenie vlasov, keď chceme dosiahnuť červený odtieň.

Šalvia lekárska
( Salvia officinalis)
Zbierame listy a mladú vňať. Obsahujú silice (tujón, borneol, cineol, gáfor, pinén a i), triesloviny, saponíny, horčiny, flavonoidy. Pre bohatý obsah silice a gáfru patrí šalvia medzi najúčinnejšie proti nečistej pleti a akné. Prípravky s výluhmi šalvia regulujú činnosť mazových a potných žliaz, majú protizápalový, baktericídny a čistiaci účinok. Liehové a olejové výluhy zo šalvie sú zložkou pleťových vôd, prípravkov používaných po holení a často sa používajú aj v prípravkoch vlasovej kozmetiky.

M
orské riasy
Mnoho značkových kozmetických firiem, najmä s dôrazom na ochranu života zvierat, upúšťa od používania živočíšnych produktov. Čoraz viac sa využívajú suroviny pochádzajúce z morí a oceánov, hoci niektoré sú tiež zo živých organizmov. Bohatou zásobárňou biologicky účinných látok sú hnedé, červené a zelené riasy. Tieto rastlinné bielkoviny obsahujú takmer desaťnásobne viac živín než suchozemské rastliny. Taktiež obsahujú vitamíny a minerálne prvky. Podporujú obnovu narušenej pokožky, a preto sa používajú v regeneračných prípravkoch na pleť a pokožku rúk s drobnými poraneniami.
 
Najznámejšie firmy ponúkajúce produkty prírodnej kozmetiky sú Yves-Rocher, Vichy, Biotherma či L´Occitane en Provence.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu