Správna výživa

Prírodné vedy » Chémia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 08.03.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 715 slov
Počet zobrazení: 9 618
Tlačení: 589
Uložení: 550
Správna výživa
Výživa je nepochybne jednou z najdôležitejších častí ľudského života. Potrava sa skladá z troch základných zložiek výživy: bielkovín, cukrov a tukov, ktoré okrem svojich špecifických funkcií poskytujú energiu. Ďalšími zložkami sú vitamíny a minerály – oboje sú nevyhnutné aj keď neobsahujú energiu. Špecifickú úlohu hrá voda, v jej prostredí prebiehajú všetky biochemické procesy organizmu. Nepríjemné je, že o zdravej výžive dnes hovorí priveľa ľudí. Vlastne ktokoľvek. Lekári, laici, zástupcovia rôznych komunít... Vzniká tak masívny informačný šum. Niekto odporúča mliečne výrobky každý deň. Iný ich zakazuje. Niekto radí jesť mäso. Iný ho zakazuje. Komu veriť? V takej situácii naozaj nie je ľahké vybrať si z dostupných zdrojov tie "najlepšie" informácie. My vám ich ponúkame v stručnej a zrozumiteľnej forme.

1.1. Ovocie a zelenina
Ovocie a zelenina sú veľmi dôležité v našom živote aj keď na ne v dnešnej dobe umelo pripravených vitamínov často zabúdame. Možno si poviete: Nejem veľa ovocia a zeleniny, tak si aspoň kúpim šumivé vitamíny a tie všetko zachránia. Žiaľ, tak to nefunguje. Donedávna ľudstvo ešte vitamíny vôbec nepoznalo a ani v dnešnej dobe nie sú všetky objavené, preto nám požívanie vitamínových tabliet zďaleka nenahradí to čo nám dáva ovocie a zelenina.
 Veda pozná približne šesť - až osemtisíc rastlinných látok dôležitých pre zdravie, teda nielen vitamíny a minerály. V ľudskom tele majú svoje zvláštne úlohy aj rastlinné farbivá alebo éterické oleje. Jedno jablko denne odporúčali naši predkovia ešte pred mnohými generáciami, no až dnes vieme, prečo. Ako jablko pomáha? Obsahuje pektíny, sacharidové molekuly, ktoré viažu jedovaté látky a prečisťujú organizmus.

Ľuďom, ktorí často pracujú pri počítači, odporúčajú odborníci šťavu z mrkvy. Mrkva, ale tiež paradajky a marhule, obsahujú veľa beta- karoténu, čo je provitamín vitamínu A. Ten sa podieľa na tvorbe očného purpuru, ktorý dokáže na sietnici transformovať rôzne svetelné impulzy na nervové vzruchy a tie sú potom odovzdávané do zrakového centra v mozgu. Ľudia, pracujúci s počítačom, potrebujú väčšie množstvo vitamínu, pretože ich oči sú vystavené častejšiemu podráždeniu zo striedania jasných a tmavých škvŕn. Stopové prvky zinok a selén podporujú imunitný systém. Bez týchto látok strácajú obranné bunky mnoho zo svojej účinnosti. Obranný systém nášho tela potom nemôže účinne bojovať s choroboplodnými zárodkami.

Zinok a selén okrem toho podporujú účinnosť hormónov a ich prostredníctvom pôsobia enzýmy. Tie podporujú látkovú výmenu, starajú sa o obnovu buniek, pomáhajú pri odbúravaní tukov, tvorbe vitamínov a ovplyvňujú imunitný systém. Cibuľa obsahuje jedinečnú účinnú látku - kvercetín. Ten pôsobí takmer ako antibiotikum, pomáha proti baktériám a vírusom. Zlepšuje tok krvi a znižuje hladinu tukov v krvi. Kvercetín patrí medzi flavonoidy. Účinok vitamínu C sa v našom tele pôsobením flavonoidov zvyšuje dvadsaťnásobne, pri vitamíne E dokonca päťdesiatnásobne.
 
1.2. Mlieko a mliečne výrobky
Mlieko, alebo iné mliečne výrobky by ste mali konzumovať podľa možnosti denne. Nie je potrebné dychtivo voliť tie najmenej odtučnené formy mliečnych výrobkov, stačí voliť polotučné mlieko. Mliečny tuk je totiž dôležitou zložkou mlieka - viaže sa naň vitamín A a D. Okrem toho je mlieko výborným zdrojom vápnika a fosforu, čo sa dnes považuje za dôležité pre stavbu zdravých kostí a zubov. (Ale aby sa vápnik mohol vstrebať do organizmu, je potrebný vitamín D, preto pite radšej mlieko polotučné, ako odtučnené.
Asi najznámejšou zložkou mlieka sú bielkoviny - ide o plnohodnotné bielkoviny, ktoré obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny.
 
1.3. Strukoviny
Strukoviny sú dôležitým zdrojom bielkovín. Obsahujú ich najviac zo všetkých zdrojov rastlinných potravín. Bielkovinami strukovín sa dajú veľmi dobre doplňovať živočíšne bielkoviny. V súčasnosti je potreba celkových bielkovín u nás v podstate krytá bielkovinami živočíšneho pôvodu.

Strukoviny obsahujú esenciálne živiny, ako napr. vitamíny najmä skupiny B, makro a mikroelementy, ale aj hrubá vláknina. Medzi výživovo potrebné zložky strukovín patria tiež minerálne látky. Z oblasti mikroelementov treba predovšetkým draslík, ktorý je v prevahe hlavne vo fazuli a sóji, ďalej tiež fosfor, vápnik i horčík. Ďalej si zaslúži pozornosť železo, zinok, mangán a meď.
V kuchynskej príprave jedál majú široké uplatnenie. V porovnaní s mäsom a mäsovými výrobkami, strukoviny nevytvárajú škodlivú látku cholesterol, teda ich konzumácia je oveľa zdravšia.
 
1.4. Obilniny

Obilniny sú pre človeka prospešné svojím obsahom a zložením živín, minerálov, stopových prvkov, enzýmov, rozpustnej a nerozpustnej vlákniny v obale (šupke). Všetky obsahujú základné živiny, teda tuky, cukry aj bielkoviny, a aj aminokyseliny. Každá obilnina má niečím odlišné zloženie. Je ich dobré striedať, aby prísun živín nebol jednostranný, čím sa čiastočne predchádza alergiám, ako napríklad alergii na pšeničný lepok. Najpriaznivejšie zloženie aminokyselín má ovos, pšenica, menej raž, jačmeň a ryža.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.012 s.
Zavrieť reklamu