Homeopatia

Prírodné vedy » Chémia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 24.03.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 2 235 slov
Počet zobrazení: 4 531
Tlačení: 407
Uložení: 411
Homeopatia
 
Úvod
Témou nášho projektu je homeopatia, ktorá je v súčasnosti čoraz známejšou metódou liečenia rôznych chorôb popri klasickej medicíne. Príčinou, prečo sme si vybrali práve túto tému je zdravie, ktoré patrí k najdôležitejším hodnotám nášho života. A napriek začiatku nového milénia, si myslíme, že táto forma liečenia nie je ešte dostatočne známa. Začnime teda zo širšia, viete vôbec, kto je považovaný za ,,otca medicíny“, nie? Je ním Hippokrates, grécky lekár, ktorý posunul prístup k liečbe smerom od mysticizmu a náboženstva k vede.

Ako vieme, v našom živote je zdravie považované za najdôležitejšie hodnotu. V tejto dobe ma výskyt neznámych a nebezpečných chorôb na svete stúpajúcu tendenciu a v niektorých prípadoch nieje dobré zaťažovať naše telo rôznymi chirurgickými zákrokmi, ktoré sú často úplne zbytočné. V takýchto situáciách  je najlepšie obrátiť sa na menej drastickú metódu liečby akou je práve homeopatia.

Homeopatia lieči človeka ako celok, a nie len telesné príznaky. Pracuje na princípe, podľa ktorého sú myseľ a telo úzko prepojené. Telesný stav preto nemožno úspešne liečiť bez porozumenia konštitúcie osoby a jej charakteru. ,,Konštitúcia“ osoby v homeopatickej terminológii znamená popis zdravotného stavu vrátane temperamentu a rôznych vrodených a získaných charakteristík.

Kým pri konvenčnom medicínskom prístupe dostanú ľudia s rovnakou diagnózou určitého zdravotného stavu vo všeobecnosti rovnaký liek, v homeopatii závisí podanie prípravku od celkového zhodnotenia rôznych faktorov. Cieľom homeopatickej praxe je schopnosť porozumieť a interpretovať príznaky pacienta pred podaním prípravku aj po ňom. Tento vzťah pomáha homeopatom účinne odhaľovať príčinu ochorení, ktoré sa často opakujú.

Homeopatia je ako bezpečný a citlivý prístup vhodná najme kvôli jednému z dôležitých pravidiel liečebného postupu- predovšetkým nepoškodiť  zdravie pacienta. Veľa bežných ochorení je možné liečiť účinne a bezpečne doma použitím homeopatických prípravkov. Používaním homeopatických prípravkov je možné zmierniť aj určité závažné ochorenia, ale liečba takéhoto stavu musí byť riadená skúseným homeopatom hneď od začiatku.

Na záver uvádzame, že cieľom našej práce je Vám podať široký a zrozumiteľný výklad homeopatie, aby ste ľahko pochopili jej kľúčové princípy a teórie. Ďalej naším cieľom je priblížiť Vám jej históriu, vývoj od počiatku a taktiež jej zakladateľa. Uvedieme si tiež rôzne prípravky a ich použitie na rozličné choroby. Dúfame, že sa nám podarí splniť naše predsavzatie a že si, čo najviac odnesiete z našej práce.
 
VSTUP DO HOMEOPATIE
Homeopatia  existuje približne dvesto rokov a počas tejto doby sa rozvíjala na základe početných objavov a myšlienok jej zakladateľa Samuela Hahnemanna, nemeckého lekára, ktorý bol sklamaný z vtedajšej medicíny. Narodil sa 10. apríla 1755 v Míšni veľmi krátko pred polnocou. Zomrel o osemdesiat osem rokov neskôr, 2. júl 1843 v Paríži. Samuel vyrastal v chudobnom prostredí. Jeho otec pracoval ako maliar porcelánu v továrni. štúdium medicíny zahájil v Lipsku, pokračoval vo Viedni a lekársky diplom získal na univerzite v Erlangenu. Počas štúdií sa živil vyučovaním cudzích jazykov (ovládal ich osem) a prekladom kníh. Po ukončení štúdia Hahnemann niekoľkokrát zmenil pôsobisko ako praktický lekár. Už vtedy si uvedomil slabiny dobového lekárstva: ,,Keď som pozoroval slabé stránky a omyly svojich učiteľov a kníh, upadol som do stavu malomyseľnej beznádeje.“ Až v roku1810 vzchádza v Lipsku Organon racionálnej liečby. Od roku 1811 potom Hahnemann prednášal homeopatiu na univerzite v Lipsku, a to lekárom a študentom medicíny (prednášal vášnivo, so zaujatím). Stal sa čestným predsedom Francúzskej homeopatickej spoločnosti. Jeho príjem činil 200 000 zlatých frankov ročne.

Objavil, alebo znovu odhalil niektoré životne dôležité:

PRINCÍPY A TEÓRIE
Základný princíp: Liečba je logický proces, dá sa povedať, že je to zároveň umenie a veda, pretože vyšetrenie a pochopenie prípadu vyžaduje ľudskú skúsenosť i umenie.

Druhý princíp v homeopatii: similia similibus curentur, čiže ,,podobné nech je liečené podobným“ hovorí, že ak látka vyvoláva určité reakcie u zdravého človeka, môže vyliečiť chorého človeka s podobnými príznakmi, ide o vzťah choroba- zdravie ako výsledok vnútornej nerovnováhy, ktorá v prípade, že sa rovnováha naruší- vplýva na životnú silu. Napríklad pri lúpaní cibule pália oči a tečie z nosu. To sú symptómy typické pre sennú nádchu, takže človek trpiaci sennou nádchou a má uvedené príznaky, môže pocítiť úľavu po homeopatickom lieku pripravenom z cibule.

Tretí princíp: Veľa substancií, z ktorých sa vyrábajú homeopatické prípravky, je veľmi účinných a často sú jedovaté. Hahnemann používal vo svojich prípravkoch malé dávky látok. Stále však nebol spokojný, pretože pacienti udávali vedľajšie účinky alebo ,,zhoršovanie“ ako to on nazýval. Preto rozvinul techniku tzv. ,,potencovania´´, ktorá spočíva v procese riadenia a následného energického pretrepávania a udierania o tvrdú podložku počas prípravy. Takýto turbulentný pohyb, ktorý Hahnemann nazval ,,succession´´- pretriasanie- jednoznačne uvoľnil do prípravku väčšiu energiu ako bežné zriedenie substancie. Na Hahnemannovo prekvapenie jeho pokusy dokázali, že takýto typ prípravy lieku je oveľa účinnejší a má silnejší efekt ako bežné riedenia. Zároveň sa dosiahol rýchly nástup, pričom jemný účinok trval dlhšie. Do tejto doby ľudia nič také nepoznali. Ukázalo sa, že je to skutočná alchýmia- premenená energia.
 
Hahnemannova originálna teória sa ďalej rozširovala vďaka americkým homeopatom, hlavne Dr. Constantinovi Heringovi a Dr. Jamesovi Tylerovi Kentovi. Dr. Hening utvoril tri základné pravidlá liečby, ktorými vysvetľuje, ako je ochorenie liečené homeopaticky.

PRAVIDLÁ  LIEČBY
-  Ak sa pacient začína uzdravovať, príznaky sa zlepšujú smerom z vnútorných orgánov (životne dôležitých) k vonkajším, menej dôležitým tkanivám a orgánom.
-  Liečba v organizme prebieha zhora nadol. Prvé ustúpia príznaky z oblasti hlavy, potom pokračuje liečenie ostatných príznakov na končatinách a staré príznaky, obyčajne v opačnom poradí, ako sa zjavovali. Imunológovia tvrdia, že organizmus má schopnosť ,,pamätať si“ každý
-  Počas liečby sa často znovu objaví  ,,zásah“ o systému, na ktorý pacient zareagoval. Uvedená schopnosť sa potvrdila práve týmto procesom.
 
Dr. Kent zase vypracoval presný spôsob postupu liečby a jeho pochopenie. V tomto postupe sa zohľadňuje, ako sa pacientov stav zlepšuje, zhoršuje, prípadne nemení. Pripúšťa sa aj počiatočné zhoršenie zdravotného stavu, ktoré sa postupne upraví a zlepší. Dr. Kent vypracoval 12 rôznych priebehov liečby, vrátane už uvedeného, aby homeopatom pomohol zorientovať sa pri liečbe, ako postupovať a zároveň určiť, či vybraný liek bol účinný alebo nie.

MATERIE  MEDICA
Kniha, základná diagnostická pomôcka zachytávajúca, čo najpodrobnejší obraz jednotlivých liekov. Porovnanie konkrétneho pacientovho prípadu s popisom lieku v materii medice je tým najzložitejším a najvýznamnejším momentom homeopatickej liečby ,,a to nie je vôbec jednoduchá záležitosť“-  totiž žiadny skutočný prípad nie je úplne totožný s niektorým popisom materie mediky. Cieľom je podať pacientovi čo najpodobnejší liek, pričom podobných je tam vždy celá rada. Niektoré popisujú účinky lieku do najmenších detailov. Napríklad taká Allenova Encyklopedie homeopatickéj Materie mediky, ktorá často popisuje jediný liek na viac ako sto stranách. Štúdium lieku je tak naozaj kvalitné a dáva možnosť jemného rozlíšenia. Prvou bola Hahnemannova Matria medica

DISKUSIA:  VLASTNÉ  VÝSLEDKY
Na základe nášho výskumu, ktorý prebiehal vo forme dotazníkov, poskytnutých žiakom 3.L triedy, ako aj profesorom a širokému okoliu sme získali zaujímavé informácie o rozšírení už spomínanej liečebnej metóde, homeopatii. Náš výskum preukázal, že iba menej ako polovice zúčastnených je dostatočne známy pojem homeopatia. A dokonca iba jedna tretina poznala meno jej zakladateľa. Avšak prieskum preukázal, že 57 % z opýtaných vie z čoho sa homeopatické lieky vyrábajú. Častou odpoveďou práve na túto otázku bolo, že sú vyrobené z rastlinných výťažkov, prírodných substancií, čo je, ako sme si už povedali z časti správna odpoveď. 40 % už má nejaké skúsenosti s týmito produktmi, zväčša sú dobré. Táto otázka nám potvrdila fakt, že homeopatické lieky sa u nás využívajú najmä ako prevencia chorôb. Najviac sa používajú lieky: HOMEOVOX, PARAGRIPPE, OSCILOCCOCINUM, ktoré slúžia ako prevencia pri chrípke, kašli alebo bolestiach hrdla. Veľká časť opýtaných až 80 % prejavilo záujem dozvedieť sa o tejto liečebnej metóde viac, práve preto, že zatiaľ nie je na Slovensku veľmi rozšírená. Jedna odpoveď nás mimoriadne zaujala, a tou je že vždy treba mať viac možností sa liečiť, aj alternatívnymi spôsobmi. Na koniec dotazníku sme dali otázku: aké majú ľudia skúsenosti s homeopatmi. Napodiv až 53% odpovedalo, že má dobré skúsenosti s homeopatmi. Pretože ich počet na Slovensku je naozaj dosť malý a tiež ide o dosť nákladnú formu liečby.

HOMEOPATICKÉ LIEKY
Ako surovina k výrobe homeopatických liekov slúžia zásadne prírodné látky, pôvodu rastlinného (Pulsatilla- koniklec, Lycopodium- plavúň...), živočíšneho (Lac canninum- psie mlieko, Apis mellifica- včela medonostná...), minerálneho ( napr. kovy Aurum- zlato, Zincum- zinok...), kyselin (Sulphuric acid- kyselina sírová ), prvky a ich zlúčeniny (Phosphorus, Calcarea phosphorica...), soli (Natrum muriaticum- Kuchynská sol...), horniny( Hecla lava – láva zo sopky hecly...). niekedy sú to takisto energie (Sol- slnečné žiarenie, žiarenie rôznych iných hviezd...). Zvláštnu skupinu tvorí takzvaná  nosoda , produkty chorobných procesov, napr. Lysin vzniknutý so slín besnotou nakazeného psa, alebo Carcinosin- vyrobený z rakovinového nádoru. Takmer s každej patológie je možné vyrobiť príslušné nosodum. Iným typom nosod sú chorobotvorné zárodky uvedené v homeopatickej potencii, ako je Bacilinum, bacil tuberkulózy. Všetky homeopatické lieky boli vyskúšané v homeopatických riedeniach na zdravých jedincoch. V súčastnej dobe je ich približne dvetisíc.

SPRACOVANIE HOMEOPATICKÝCH SUROVÍN
-  Východiskom k ďalšiemu spracovaniu rastlín je zvyčajne materská tinktúra. Vzniká tak že je celá kvitnúca rastlina vrátane koreňov a rozotrená v čistom alebo mierne zriedenom liehu, niekedy sa jedná len o tinktúru so semien, výtrusov alebo koreňov. Väčšinou sa jedná o rastliny nekultivované, divoko rastúce v nekontaminovanom prostredí. 
 
-  Podobným spôsobom vznikajú aj lieky živočíšneho pôvodu. Psie mlieko, hadí jed a ďalšie látky takéhoto druhu sú zmiešané z liehom a znovu vzniká materská.
 
-  Lieky minerálneho pôvodu sú obtiažnejšie spracovateľné v prvej fázy výroby. Liek Aurum- zlato , sa najprv vo forme pilín zmieša s laktózou, mliečnym cukrom, ktorý má podobne ako lieh homeopaticky neutrálne pôsobenie. Potom sa z laktózou trie v miske a po určitej dobe je jedna stotina cukru zo zlatom prenesená do ďalšej misky, kde sa miešanie a trenie z laktózou opakuje. Takto vlastne vzniká druhá potencia lieku. Aj tretia potencia vzniká podobným spôsobom , až potom nastupuje potenciácia kvapalným riediacim médiom. Podobne sa zachádza s ostatnými kovmi a homeopatii.
 
-  Soli sú rozpustené v destilovanej vode s liehom alebo roztierané s laktózou.
- Lieky vzniknuté spracovaním energií, takzvané imponderabilia, sú zvláštnou, pomerne málo používanou a prebádanou kategóriou   
 
 
Hlavné rastlinné prípravky
CANNABIS IND.

(Cannabis sativa- Konopa indická, hašiš, marihuana) 
Prvá zmienka tejto rastliny je z čínskeho herbáru z roku 2700 pred Kr. Konopa  sa uvádza v bylinároch viacerých kultúr ako dôležitý liek. Od 19. storočia sa kannabis v Európe používa ako štandartné analgetikum. Len nedávno sa v niektorých krajinách začala uplatňovať pri úľave zvracania v dôsledku chemoterapie a na uvolnenie kŕčov pri roztrúsenej skleróze. Rastlina je nelegálna príležitostná droga  a jej zákaz sa postupne rozširuje aj na medicínske účely. Homeopatický prípravok Cannabis ind. Overil v americkej únii pre overovanie v roku 1839 a Dr. Trinks ju v ruku 1841 zaviedol do liečby.
Profil prípravku: Cannabis ind. Sa prednostne predpisuje na liečbu abnormálnych duševných stavov, ako sú zmätenosť, dezorientácia, strata pamäti, nevyspytateľný strach alebo paranoja. Prípravok sa užíva pri telesných problémoch, ako je bolesť hlavy, infekcie močových ciest a bolesti alebo ochrnutí nôh.

AGARICUS 
(Agaricus muscarius syn,Amanita muscaria- Muchotrávka červená)
  Táto jedovatá huba obsahuje halucinogénny, ktoré sibírsky šamani používali na vyvolanie vizuálneho blúznenia. V malých dávkach má sedatívne účinky, vo veľkých je toxická.
Vysoké dávky môžu byť smrteľné. Pri miernej otrave spôsobuje nauzenu, hnačku, problémy s dýchaním, zmätenosť problémy však ustúpia do 24 hodín. Homeopatický prípravok overil Dr. Strapf v roku 1828.
Profil prípravku: Agaricus sa používa pri liečbe nervových ťažkostí spojených s chvením, svrbením, zášklbmi a trhavými pocitmi v končatinách. Takéto stavy môžu byť pri epilepsii, kŕčoch pri horúčke a roztrúsenej skleróze. Predpisuje sa pri liečbe delírium tremens spôsobeného alkoholizmom. Je účinný aj pri silnej demencii. Podáva sa tiež pri omrzlinách.
Hlavné minerálne prípravky   
AURUM MET.
( Aurum metallicum- Zlato )
Arabskí lekári ho používali od 12. storočia pri liečbe ochorení srdca, zlato sa neskôr uplatňovalo pri krvných testoch a pri tuberkulóze. Nachádza sa vo forme piesku alebo hrudiek na dne termálnych prameňov vAustrálii, Južnej Afrike a Severnej Amerike. Zlato má dôležité postavenie v konvenčnej medicíne pri liečbe reumatoidnej artritídy. Homeopatický prípravok overil Hahnemann v roku 1818. 
Profil prípravku: Aurum met. sa predpisuje pri depresii a smútku. Zároveň sa dáva pri liečbe porúch krvného obehu, ako sú palpitácie, angína pektoris, bolesti hlavy, pri problémoch s reprodukčnými orgánmi a pri bolesti nôh (príznaky: títo ľudia majú sklon preháňať pracovitosťou, ak sa niečo nedarí prepadáva ich strach zúfalstva, prehnane reagujú na kritiku...)

FERRUM MET. (Ferrum metallicum- Železo)
Železo je nevyhnutné v ľudskom organizme na tvorbu hemoglobínu, zlúčeniny, ktorá prenáša kyslík v červených krvinkách. Pri nedostatočnom prísune železa v potrave alebo pri poruchách vstrebávania
vzniká anémia, únava a dýchavičnosť. Forrum met. pravdepodobne overil Hahnemannv rokoch 1821-1834.Predpisuje sa pri málokrvnosti spôsobenej stratami krvi, ale aj kvôli lepšiemu vstrebávaniu železa v organizme. 
Profil prípravku: K typickým príznakom patria precitlivenosť, náladovosť, nervozita, bledé pery a tvár. Vyskytujú sa epizódy závratov, precitlivenosť na hluk a chlad. Duševná a telesná činnosť vedie  rýchlo k slabosti a únave. Problémy s krvným obehom a trávením, ako aj strata chuti do jedla, sú časté. Pohyby sú tiež bolestivé a sťažené pre bolesti chrbta, kĺbov a hlavy.
 
Hlavné živočíšne prípravky APIS
(Apis mellifica- Včla medonosná)

Včelie produkty, ako je med a vosk sa oddávna používali v liečitel'stve v starovekom Grécku, vtradičnej medicíne západu a Číny. Vče1í vosk sa upravuje a používa do mastí a lakov, propolis(živica zozbieraná včelami s pukov stromov) sa používa v medicíne, včelia materská kašička jevýživový doplnok. Homeopatický prípravok overil v roku 1825 Dr. Frederick Humphries a často sapoužíva pri liečbe poŠtipnutia alebo pohryznutia hmyzom.
Profil prípravku: Medzi ochorenia, ktoré sa liečia prípravkom Apis, patria žihl'avky, uhryznutiahmyzom a popáleniny. Používa sa pri infekciách, ako sú zápaly močových ciest a opuchy hlavne unovorodenou. Prípravok pomáha tiež pri zápaloch očí, hrdla a pri teplote(títo I'udia sú vel'minepokojní, precitlive1í, neznášajú samotu- značná podobnosť k správaniu včely).

Tarentula

(Tarentula hispanica syn. Lycosa tarentula- Tarantula opúlska)
 
Tarantula sa často zamieňa s pavúkom ktorý patrí do inej čel'ade. Tento európsky pavúk ale nieje jedovatý. Jeho pohryznutie sa však považovalo za príčinu tarantulizmu, ochorenia, ktoré sa prejavuje melanchóliou alebo mániou. Žije vo viacerých častiach Južnej Európy. Nazýva sa tiež "vlčí pavúk", alebo "lovecký pavúk" pretože svoju obeť viac prenasleduje, ako chytá do siete. Prípravok Tarentula overil španielsky homeopat Dr. Nunez v roku 1864 a používa sa pri stavoch nadmernej dráždivosti nervového systému.
Profil prípravku: Tarentula sa Často predpisuje na prejavy extrémnej zlosti a zmeny nálad, neprestajné trhanie rúk a nÔh(neustála aktivita), ako aj na niektoré ťažkosti zo srdcom. Používa sa aj pri ochoreniach ženských orgánov.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Príprava liekov #chémia #polystirén #vyklad o chripke #včelie produkty


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu