Pani Rafiková obsah

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: andrejF59 (21)
Typ práce: Referát
Dátum: 04.04.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 413 slov
Počet zobrazení: 13 918
Tlačení: 559
Uložení: 532

Pani Rafiková

Janko Jesenský vo svojich poviedkach zobrazoval príhody zo života obyvateľov malomestského prostredia, aby odhalil myslenie, morálku a vrelý životný štýl hlavných predstaviteľov. V poviedke si autor zvolil za predmet svojho posmechu pani podsudcovú Rafikovú a ostatné dámy z jej spoločenského kruhu. Klebety a ohováranie, ktorými sa vyznačujú tieto ženské postavy, majú len zakrývať ich malomeštiactvo , zlomyseľnosť a sebectvo. Práve klebety a ohováranie dávajú poviedke humor.  

Charakteristika postáv: 

Pani (Serafína) Rafíková: je staršia žena, manželka podsudcu, ale plná života. Žije si tak, ako sa jej páči. Má veľký sklon k núteniu ľudí do veci, ktoré by inak vôbec nerobili. Nakoniec pochopí, že nemôže byť všetko jej vôle. V rodine drží v šachu aj manžela. Základná vlastnosť: klebetnica, nepracuje - len klebetí. Nie je pracovitá.

Pán Rafík: poslušný manžel pani Rafíkovej. S manželkou sa majú radi, ale nie tak, ako ostatné manželia. Neustále sa podpichujú, robia jeden druhému napriek, ale nakoniec aj tak všetko spraví po vôli manželky.

Miluša Rafíková: poslušná, rozmaznaná, inteligentná. Číta romány o barónoch, grófoch a umelcoch. Preto žije v živote románoch.

Elena Malinová: vdova, je obeťou klebiet, ktoré sú výplodom pani Rafíkovej, ktoré sa nezakladajú na pravde.

Dr. Jaroslav Brevník: mladý začínajúci advokát, ktorý na ceste do Ľanova stretne Elenku a zaľúbi sa do nej.

Pani Vrabcová: krajčírka, dobrá klebetníčka.

Dej:

Pani Rafiková je staršia dáma, malá a okrúhla. Veľmi si potrpí na svoje postavenie, manželovi rozkazuje, má služobníctvo a dcére Miluške nedovolí vykonávať žiadnu prácu, pretože ju miluje opičou láskou. Najradšej by bola, keby dcéra len čítala romány a učila sa po francúzsky.

Nie je preto nič čudné, že Miluška, ktorá síce nie je zlá, ale má veľmi deformované predstavy o živote. Sníva o bohatých grófoch.

Pani Rafiková tyranizuje aj svojho manžela. Pre dcéru vyhliadla budúceho manžela, advokáta Brveníka, ktorý sa práve prisťahoval do mestečka 
Intrigami sa snaží zabezpečiť ho pre svoju dcéru. Ale Brveník v mestečku stretáva dávnu lásku vdovu Malinovú.
Pani Rafiková dokonca rozšíri, že Brveník si bude brať jej dcéru. Píše anonymy, ohovára. Veľkou ranou pre pani Rafikovú je zistenie, že Brveník si vezme vdovu Malinovú a jej dcéra Miluška utiekla s mladým mužom, ktorý hovoril po francúzsky.

Pani Rafiková zostáva úplne zúfalá, ale nie preto, že by sa bála o dcéru ale kvôli tomu, čo ľudia povedia.

Všetky negatívne vlastnosti typické pre malomeštiactvo autor sústredil v osobe pani Rafikovej hlúposť, povýšenectvo, ohováranie, klamstvo.

Autor na kritiku malomeštiactva použil karikatúru a skratku. Poukázal na zlé stránky slovenského malomesta na konci 19. storočia a ako zbraň proti nemu použil často zbraň najlepšiu - smiech.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vypracované témy zo slovenského jazyka literatúry 2017



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.027 s.
Zavrieť reklamu