Otec Goriot - Honoré de Balzac

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: macxo
Typ práce: Referát
Dátum: 09.01.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 267 slov
Počet zobrazení: 8 425
Tlačení: 677
Uložení: 662
Otec Goriot bol bohatý majiteľ továrne na cestoviny, po smrti manželky všetku lásku venoval svojim dcéram Anastázii a Delphine. Zo všetkých síl sa usiloval, aby ich dostal do vyššej spoločnosti, aby im zabezpečil dobrú budúcnosť. Anastáziu vydal za knieža de Restand, a Delphinu za bankára Nucingena. Dcéry boli len dovtedy k nemu milé, kým mal peniaze, keď skrachoval, uchýlil sa do penziónu pani Vaugerovej. Dcéry sa za neho hanbili, navštevovali ho len tajne. Ostatní obyvatelia ho podozrievali, že je sukničkár, že za ním chodia dámy.

Otec Goriot neustále menil poschodia, ako mu dochádzali peniaze. Skončil v podkroví. Jediným priateľom otca Goriota bol chudobný študent Eugen Rastignar, ktorý sa zaľúbil do Delphiny a nosil mu správy, ako žijú jeho dcéry. V penzióne bývali aj ďalší obyvatelia: slečna Victory, zločinec, starec. Eugen prišiel do Paríža študovať, bol z chudobnej rodiny. Chcel sa dostať do vysokej spoločnosti a v tom mu pomohla jeho sesternica. Raz na bále sa zaľúbil do Anastázie, keď k nej prišiel na návštevu a spomenul meno Goriot, dvere Anastázie sa pred ním navždy zatvorili. Získal si Delphinu, ale nemal peniaze. Delphina zabezpečila byt, aby sa mali kde stretávať. Keď boli Eugen a Delphina v tom byte, v penzióne zatkli zločinca. Manželstvá sa nevydarili, veno premrhali, mali milencov a milenky. Dcéry prestali otca navštevovať, neprišli, ani keď bol na smrteľnej posteli, vyhovorili sa, že jedna je chorá a druhá spí. Goriot umiera sám, opustený a nešťastný. Pohreb vystrojil Eugen. Na pohrebe bol len on s priateľom a dcéry poslali len koče s erbom. Myšlienka: autor zobrazuje tragický osud človeka, ktorý mal priateľov len vtedy, keď bol bohatý, keď skrachoval, zomrel opustený a odvrhnutý dokonca aj svojimi dcérami.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

O autorovi: Honoré de Balzac

Honoré de Balzac

Honoré de Balzac [vyslov: onorédbalzak], vlastným menom Honoré Balssa , bol francúzsky spisovateľ, písal z prostredia francúzskej spoločnosti, je zakladateľom realistického románu.

Literárne diela:
Le Contrat de mariage
La Rabouilleuse
César Birotteau
Le Chef-d'œuvre inconnu
Illusions perdues
La Bourse
Le Curé de Tours
Sarrasine


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu