Antigona – Sofokles

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: gamcak47 (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 13.12.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 250 slov
Počet zobrazení: 965
Tlačení: 100
Uložení: 75

Antigona – Sofokles

Žáner: grécka dráma (tragédia)

Postavy: Antigona (dcéra kráľa Oidipa), Isména (Antigonina mladšia sestra),

Kreón (kráľ Téb), Eurydika (Kreónova manželka), Haimón (kráľov

syn, Antigonin ženích), Teiresias (veštec), strážca, prvý posol,

náčelník zboru, zbor Tébskych starcov

Stručný obsah:

Antigona a jej sestra Isména sa rozprávajú o smrti ich brata Polyneika. Isména sa obáva Antigoninho úmyslu pochovať ho (i keď s ním súhlasí), pretože zákaz vydal sám kráľ Kreón, pretože Polyneikus napadol Téby. Antigona však brata pochová a keď sa o tom Kreón dozvie, nahnevá sa a chce vedieť, kto je ten odvážny muž čo tento skutok vykonal.

Antigona však bola neskôr prichytená pri pokuse o dokončenie pohrebu (mŕtvola bola totiž odokrytá) a strážnik ju privádza ku Kreónovi, ktorý ju uväzní s úmyslom popraviť ju. Ani Haimónovi sa nepodarí presvedčiť kráľa, aby si svoj verdikt rozmyslel a tak Antigonu zaživa pochovajú do hrobky. Múdremu slepému veštcovi Teiresiasovi sa podarí presvedčiť kráľa, že by bolo správne mŕtveho pochovať a Antigonu oslobodiť. Nanešťastie, tá sa medzitým obesila a zo žiaľu nad jej smrťou spáchal samovraždu aj jej brat. O smutnej udalosti referuje posol, takže sa o smrti svojich detí dozvie aj Eurydika a z obrovského smútku sa zabije. Kráľ Kreón si uvedomuje svoju chybu a veľmi žiali, je už však neskoro.

Myšlienka: Antigona sa vzoprie hlúpemu zákazu pochovať svojho brata, uprednostňuje vyššie právo pred ľuďmi vytvorenými pravidlami.

Môj názor: Keďže išlo o moju prvú prečítanú drámu, nemal som ju veľmi s čím porovnávať, azda iba z hľadiska deja. Ten mi pripadal zaujímavý, miestami ale trochu nezáživný.

Zaujímavosť: Antigona je jedna z mála gréckych drám, kde žena hrá dôležitú rolu a koná z vlastnej vôle a presvedčenia.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Povinné čítanie – stredné školy a gymnázia (Obsahy diel)



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu