Nočné správy – Dušan Mitana

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: gamcak47 (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 13.12.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 484 slov
Počet zobrazení: 2 741
Tlačení: 95
Uložení: 88

Nočné správy – Dušan Mitana

Súčasná próza (postmoderna) – Slovensko

Literárny žáner: zbierka 9 poviedok

Bibliografické údaje:

vydanie: Koloman Kertész Bagala, 2001

počet strán: 100

Citát: „Raz ráno, keď pršalo a zdalo sa, že celý deň neprestane, rozhodol som sa spáchať samovraždu. Na lačný žalúdok sa mi to však zdalo negustiózne, preto som vstal z postele. Zbadal som vajce. Naskutku som ho vypil. Surové. Medzitým však prestalo pršať, a tak som samovraždu nespáchal.“ (strana 98, poviedka Na prahu)

Môj názor: Na Mitanovych krátkych poviedkach sa mi páčilo zobrazovanie nevšedných, vyhrotených, niekedy až absurdných situácii a prekvapivých zvratov, so zmyslom pre detail a zvláštnu atmosféru. Ukončenie poviedok poskytovalo priestor domýšľať si, čo sa vlastne stalo, resp. čo sa ešte stane.

Prehľad poviedok:

Ihla – Otec opustil svojho malého syna, ktorému potom umrela aj matka a vyrastal u príbuzných.. V dospelosti dostáva syn list od otca bez spätnej adresy, v ktorom otec vysvetľuje svoje pohnútky a avizuje svoju smrť (všetci v rodine umreli pre to, čo mali najradšej – napr. krajčír si sadol na ihlu). Po krátkom čase dostáva syn ďaľší list oznamujúci otcovu smrť.

Vôňa húb – Motív manžela, ktorý je pre vlastnú neveru rozhádaný s manželkou Vierou. Ich dcéra otca nadovšetko zbožňuje, Viera ho cez ňu „vydiera“. Viera sa s malou išla kúpať, manžel si pospal. Začul krik: zľakol sa, že sa niečo stalo jeho dcére. V skutočnosti nevoľno prišlo jeho manželke, avšak po dcére nebolo ani stopy.

Diablov trilok – Reportér prichádza za starenou odmietajúcou vysťahovať sa z bytu v asanačnej zóne. Starena je kaderníčka, ktorá v hlave počuje nebeskú hudbu – pod strachom z jej psa je reportér prinúteny ostať u nej celé dni a zapisovať noty tejto hudby.

Zem je guľatá – Opitý muž spí medzi manželkou a jej kamarátkou. Dostane chuť na neveru, no ženy si pomýli. Sníva sa mu, že o 7 mesiacov umrie pri autohavárii (trest za pokus o neveru) a tomuto osudu nedokáže ujsť, pretože Zem je guľatá.

Tajomstvo Štedrého večera – Rudolfovi sa narodí syn: najprv si nie je istý, či je vlastne jeho. Bojí sa, že získal síce dieťa, no stratil pritom svoju ženu, ktorá sa viac stará o syna.

Prechádzka zimnou krajinou – Žena v 9. mesiaci sa prechádza s mužom ku kameňolomu, zablúdia a žena pod „ochranou“ divých psov porodí v prírode. Hotel s doktorom je však blízko.

Muškáty – Mysteríozny príbeh muža, ktorý postupne zisťuje, že je mŕtvy (nevidí sa v zrkadle).

Nočné správy – Muž v kine stráca lístok od šatne a kľúče. Presvedčí šatniarku, aby mu vydala kabát. Povadí sa so ženou, počúva nočné správy v rádiu, potom sa udobria. V noci ho dvaja muži vezmú v župane na stanicu, dostáva sa k svojim kľúčom. Opäť doma sa konečne zbavuje blchy, ktorá ho celí deň trápila a pri pohľade na krv z blchy pociťuje svoju slabosť.

Na prahu – List blázna, ktorý zmizol aj so svojou dcérou. Opisuje svoju teóriu tlmenia zvuku svetlom, svoje obohacujúce pobyty v blázninci a suseda, ktorý mal na svojej záhrade vesmírnu loď (vrak autobusu), do ktorého mala prístup len dcéra. Sused jedného dňa odletel a tajomstvo teórie všetkého ostáva mužovi záhadou (sused ju poznal, no neprezradil).

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Povinné čítanie – stredné školy a gymnázia (Obsahy diel)



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu