Keď báčik z Chochoľova umrie – Martin Kukučín

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: gamcak47 (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 13.12.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 400 slov
Počet zobrazení: 1 323
Tlačení: 67
Uložení: 78

Keď báčik z Chochoľova umrie – Martin Kukučín

Realizmus – Slovensko

Literárny žáner: poviedka

Kompozícia: 6 kapitol

Bibliografické údaje:

Dielo som čítal na Zlatom fonde denníka SME. Digitalizátorom diela je Tomáš Ulej.

Pôvodné dielo: Martin Kukučín. Výber II.. Tatran. Bratislava. 1980. .

Počet strán: 32

Miesto a čas deja: slovenský vidiek v 19. storočí

Hlavné postavy: Ondrej Tráva (šikovný kupec v Kameňanoch), Aduš Domanický (chudobný, no pyšný zeman), Katrena a Jureň (pohostinní gazdovia), Adam a Eva (Adušovi sluhovia)

Citáty:„Ja vám za túto planú bankovku dám desiatku ... Pravda, dnes nie, lebo ju pri ruke nemám; ale keď báčik z Chochoľova —“ (strana 27)

„Keď môžte živých — mŕtvych môžte tobôž. Im tých jaseňov netreba, ale mne desiatka treba.“ (strana 31)

Môj názor:

Na diele sa mi páčili predovšetkým mierne humorne ladené scénky týkajúce sa obchodov Ondreja i Aduša – prvý ako šikovne nakupuje, druhý ako sa vykrúca.

Dej:

Ondrej Tráva je šikovný kupec, bývalý gazda, ktorý lacno skupuje tovar a potom ho výhodne predáva. Na jednom jarmoku stretáva pyšného zemana Aduša Domanického. V krčme Ondrej využije jeho opilosť a dohodne s ním výhodnú kúpu jačmeňa. Zaplatí mu preddavok desiatku.

Po čase si Ondrej ide po dohodnutý jačmeň. Do Domaníc prichádza k večeru, nájde si teda nocľah u napokon veľmi pohostinných Juráňovcov. Od gazdu vyzvie, že Aduš je na tom finančne nie veľmi dobre, žije len z peňazí svojho strýka dekana z Chochoľova a očakáva jeho smrť kvôli dedičstvu.

Na ďaľší deň ide za Adušom do jeho kaštieľa. Ako sa ukáže, nejedná sa o žiaden kaštieľ, len o malý domček so schátranými hospodárskymi stavbami naokolo. Ondrej si žiada od Aduša svoj jačmeň a zeman sa tvári, že ho má pripravený.

Napriek tomu neustále zdržuje, zdráha sa ísť do sýpky a ukazuje Ondrejovi svoj pozemok a hovorí mu o svojich plánoch na rekonštrukciu, keď dostane báčikovo dedičstvo. Napokon je ale Aduš nútený priznať, že jačmeň nemá. Ondrej teda žiada vrátenie dvojitého preddavku. Aduš súhlasí, no napokon sa dostane len k pôvodnej (nezdvojenej) sume a sľubuje ju vrátiť, až keď báčik z Chochoľova umrie.

Ondrej sa nadobro rozlúči so svojou desiatkou a vracia sa k Juráňovcom. Tam za ním pribehne zemanov sluha Adam a radí Ondrejovi, aby si namiesto desiatky vzal jasene – stromy rastúce na hroboch Adušovich predkov.

Adam je za túto radu vyhodený, no on je tomu rád. Keď Ondrej žiada dotyčné stromy, Aduš si uvedomuje, že by okrádal i mŕtvych a dochádza mu, akým spôsobom žil a zaväzuje sa splatiť Ondrejovi dlh do jedného týždňa, čo aj splní.

Krátko na to umrie báčik z Chochoľova. Adušovi nezanechá dedičstvo, on ale za ním i tak smúti.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Povinné čítanie – stredné školy a gymnázia (Obsahy diel)



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu