Kartografia

Spoločenské vedy » Dejepis

Autor: petuska1
Typ práce: Referát
Dátum: 12.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 142 slov
Počet zobrazení: 2 607
Tlačení: 293
Uložení: 296
Kartografia
Kartografia (z gréckeho chartis – mapa, graphein – kresliť) je vedný odbor zaoberajúci sa znázorňovaním zemského povrchu, nebeských telies a objektov, javov na nich a ich vzájomných vzťahov. Mapy (príloha č. 10) sa pôvodne tvorili pomocou pera a papiera, vynálezom a rozšírením počítačov došlo k revolúcii v kartografii. Väčšina dnešných komerčných máp sa tvorí pomocou špecializovaného softvéru.

Technológia spracovania: Astronomický základ pozostával z pozorovaní vykonaných podľa astronómie, pre určenie zemepisných šírok a dĺžok miest. aby získal vierohodnosť týchto pozorovaní, porovnával ich s geometrickými prácami. Geometrický základ pozostával z geometricko-trigonometrických prác. Zvolené boli končiarmi vrchov, vežami hradov, miest a osád. Goniometrickým prístrojom sa pozorovali uhly medzi čiarou stanice a všetkými ostatnými miestami spadajúcimi do pohľadu.

Magnetický základ, ktorý sa líšil od geometrického tým, že sa vykonával pozorovaním uhlov vytvorených magnetickou ihlou Hydrografický základ je založený na magnetickom základe, ale je lepší pri popise tokov a zákrut riek.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#kartografia


Odporúčame

Spoločenské vedy » Dejepis

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.011 s.
Zavrieť reklamu