Národné gastronómie
Typ práce: Ostatné
Jazyk:
Počet zobrazení: 2 315
Uložení: 110
Národné gastronómie
A) - uveďte význam regionálnej gastronómie pri propagácií regiónu:
Tak ako sú cudzinci zvedaví na naše špeciality, sú zvedaví návštevníci iných regiónov Slovenska zvedaví na špeciality daného regiónu. V regiónoch sa zriaďujú zariadenia nadväzujúce na tradíciu regiónu: koliby, salaše, gazdovské dvory, farmy, vínne pivnice, bašty,
Regionálne prvky:
- Štýlové vybavenie interiéru, exteriéru
- Tradičné prvky v prestieraní (vyšívané)
- Tradičné prvky v inventári ( keramika, drevo, porcelán, prútie, sklo,...)
- Oblečenie personálu (kroje,...)
- Štýlová hudba
- Špeciálna ponuka J a N spestrená prípravou na ohni
- Grafická úprava JL a NL (drevo – vypaľovanie, koža,...)
Faktory ovplyvňujúce gastronómiu regiónov:
- Prírodné podmienky – kvalita pôdy, nadmorská výška, klimatické podmienky,...
- Ekonomická situácia – štátu, regiónu, obyv.
- Národné tradície, zvyklosti, náboženstvo – strava sa líši vo všedný deň a vo sviatok
- Vplyv susedných štátov.
- uveďte postavenie slovenskej a francúzskej kuchyne z hľadiska rozdelenia svetovej gastron.:
Fracúzska kuchyňa sa v súčastnosti považuje za najlepšiu na svete. Veľa popredných svetových reštaurácií má fracúzskych šéfkuchárov. Veľmi známy je francúzsky šéfkuchár, zakladateľ hotelov Ritz Auguste Escoffier. Francúzska gastronómia spolu s Čínskou medzi superskupiny v rámci rozdelenia svetovej gastronómie.
Slovenská gastronómia nepatrí medzi svetovú elitu. Ale taktiež máme dobré J a N.
- charakterizujte odlišnosti slovenskej, ruskej a talianskej kuchyne:
Slovenská kuchyňa: rozdiely medzi severom a juhom, Slovenský Grob( pri BA) je známy pečením husí v starých peciach. Halušky, fazuľová polievka s klobásou či kyslá fazuľa preslávili slovenskú kuchyňu. Syry – údený oštiepok, bryndza, parenica.
Talianska kuchyňa: vyznačuje sa jednoduchosťou úprav jedál, uchováva si svoj národný charakter, prevládajú jednoduché vidiecke jedlá, povestná je prípravou rôznych druhov cestovín (špagety, makaróny ,ravijoly – plnené taštičky, tortelíny – prstene, cannelony – široké rúrky), špecialita – Minestrone (zel. Polievka s parmezánom)
Ruská kuchyňa: je rôznorodá, vplyv na ňu mala nemecká kuchyňa, samovar (udržiava sa horúca voda na čaj), boršč (z červenej repy), kaviár, bliny (palacinky)
B) - popíšte spôsoby podávania špeciálnych národných polievok:
Servírovanie je špecifické používaným inventárom(šálky, misky). Pri VFZO sa dochucujú pri stole hosťa. Národné polievky ako napr. Slovenská cibuľačka podávame v terinách so založeným tanierom. Špeciálna jahodová polievka sa podáva v sklenej mise.
- charakterizujte význam Malokarpatskej vínnej cesty:
Malokarpatská vínna cesta v sebe spája niekoľko fenoménov - víno, krajinu, históriu a gastronómiu oblasti rozloženej medzi Bratislavou a Trnavou ako veľkými centrami juhozápadného Slovenska. Začnime však pekne po poriadku - prejdime Malokarpatskou vínnou cestou od Bratislavy po Trnavu - tak, ako to robí väčšina návštevníkov počas Dňa otvorených pivníc v novembri, ktorý je prvou oslavou výsledkov práce vinohradníkov a vinárov - nového vína. V tento deň sa otvoria vínne pivnice a prevádzky vinárov pre všetkých, ktorí chcú putovať malokarpatskou krajinou a poznávať ju ako fenomén chute i krásy prírody a kultúry. Prvé pivnice naozajstných producentov vína sú v predmestských štvrtiach - kedysi samostatných obciach Rači a Vajnoroch. Asi päť minút jazdy z Rače je prvé z troch vinohradníckych miest - Svätý Jur. Za centrum malokarpatského regiónu sa tradične považuje Pezinok. Po prehliadke historického jadra možno navštíviť viacero pivníc a vinoték. Hneď vedľa Pezinka je obec Slovenský Grob, ktorá má síce málo vinohradov, ale veľký odbyt vína, ktoré sa vypije k pečeným husiam. Najväčšie pivnice na Malokarpatskej vínnej ceste sú asi na hrade Červený Kameň. Malokarpatská vínna cesta ponúka podujatia pre milovníkov vína po celý rok - ich zoznam je každoročne publikovaný v špecializovanom kalendári. Na Malokarpatskej vínnej ceste sa nepoteší iba milovník vína - rovnakú šancu má aj milovník architektúry, histórie či putovania prírodou - veď cesta medzi vinicami je osviežením pre telo i dušu.
- navrhnite sortiment jedál a nápojov pre vami zvolený tematický večer:
Špeciality slovenskej kuchyne: POLIEVKY: Demikát, Fazuľová, Kapustnica
HLAVNÉ JEDLÁ: Bryndzové halušky s opraženou slaninou,
Granatiersky pochod, Grilované kuracie
prsia, Pečené kačacie stehná s dusenou
kapustou a lokšami, Ryžový nákyp
DEZERTY: Štrúdla ovocná, Skalický trdelník, Ovocný šalát
NEALKO: Pivo, Žinčica
ALKO: Borovička, Domáca pálenka, KBŠ
PIVO: Corgoň, Zlatý bažant, Topvar
VÍNO: Tokajské, Rizling rýnsky, Rulandské modré,
Frankovka modrá rosé
C) - zaúčtujte účtovné prípady na bankovom účte, ktoré vznikli pri príprave slovenského národného večera:
PFA od dodávateľa za prenájom zvukovej techniky /dodávateľ nie je platca DPH/ 518/321
Úhrada dodávateľa za prenájom zvukovej techniky 321/221
Kreditné úroky 221/662
Debetné úroky 562/221
Poplatok za vedenie účtu 568/221
Úhrada miezd zamestnancom 521/221
Úhrada od odberateľov 221/311
Kľúčové slová
Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:
#regionálna gastronómia #ruska kuchyňa referát #baseň demikát