Koinonion ton eidon

Spoločenské vedy » Filozofia

Autor: ivanka88
Typ práce: Referát
Dátum: 01.08.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 612 slov
Počet zobrazení: 3 064
Tlačení: 334
Uložení: 339
Súcno musí byť spojené s niektorými ideami, hoci nie je také ako oni, musí byť s nimi spojené. Ono tými ideami priamo nie je, musí byť vyčlenený vzťah medzi základnými ideami a súcnom. Ktoré sú to pojmy a akú tie pojmy majú účasť na ideách. Platón si dáva otázku: ako je možné hovoriť o nebytí, ako je možné hovoriť nepravdu? Podľa Parmenida proste súcno je a nesúcno nie je. Nesúcno asi nemožno vzťahovať na niečo, na čosi jestvujúce. Niečo sa vzťahuje k súcnu ako jedno, niečo jedno. Ak ktosi hovorí o nesúcne, hovorí akoby nehovoril. Je vôbec možné spojiť súcno a nesúcno? Niekedy hovoríme o nejestvujúcich veciach ako o jednom. Označíme nesúcno ako „to“.

Neskutočné jedno by sme mohli chápať ako obraz, opak skutočného. Obraz ako to čo je neskutočné by sme mohli pochopiť ako obraz toho čo nejestvuje a teda ako spletenie súcna a nesúcna. Predstavovanie si nesúcna je však klamná mienka. Človek je ale nútený predstavovať si spojenie súcna a nesúcna. Tu povie eleatský hosť- stávam sa otcovrahom! – protirečím otcovi Parmenidovi. A tak Platón skúma odznova otázky súcna. Historický text, ktorý dokonca uvedie Heidegger v Sein und Zeit: „Je totiž zrejmé, že vy už dávno viete, čo vlastne mienite keď používate výraz súcno, kdežto my sme sa predtým síce domnievali že tomu rozumieme, teraz sme však prišli do rozpakov.“

Súcno je jedno, ale je totožné aj s nejedným. Teda s nie sebou, chýba tak samo sebe. Nebytie sa tak prenáša na bytie, či je súcno dvojica /jedno plus existencia/, alebo jednoduché súcno- monáda. A vo vzťahu bytia a nebytia je gigantomachia- boj gigantov /filozofov/. Platón ako hypotézu definuje ad hoc súcno: Súcno je mohúcnosť, čo môže niečo dať alebo prijať /v polemike s atomizmom/. A povie nasledovný návrh- treba priznať účasť súcna aj na idei pokoja a pohybu. Pri poznávaní je jedno súcno aktívne a jedno pasívne, jedno je v pohybe a jedno v pokoji. Ak jestvujú pokoj a pohyb, súcno je tretie. Oba musia jestvovať, ak chcú mať účasť na súcne. Rody súcien sú v istých vzťahoch a to treba odhaliť. Jedna idea sa rozšíri na mnohé veci, každá je oddelene, mnohé idey odlišné sú obklopené jednou ideou, niektoré idey sú zlúčené do jednoty, iné sú v protiklade. Niektoré rody súcna sa teda stretnú, niektoré nie. Teda najdôležitejšie idey sú pokoj, pohyb a k nim sa ešte pridá totožnosť a odlišnosť. Pokoj a pohyb majú účasť na totožnom a odlišnom, majú účasť aj na súcne, z hľadiska toho že sú súcnom sú totožné. Odlišné je odlišné k niečomu inému.

Pohyb je odlišný od pokoja aj od totožnosti. Má účasť na súcne. To isté je /totožnosť samého so sebou/ i nie je- je to pohyb a nie totožnosť, je odlišný od odlišnosti. Pohyb je súcno i nesúcno- má účasť na súcnosti. Odlišnosť zasa robí každý rod súcna odlišný od súcna, takže ho robí účastným i na nesúcne. Pri každej idei je vo veľkej miere súcno, ale v neobmedzenej miere nesúcno. Aj súcno je od ostatných odlišné, k mnohým sa takto nachádza vo vzťahu nesúcna, napr. „veľkosť“ nie je „súcno“. Spoločenstvo ideí /koinonion ton eidon/ teda netreba odmietnuť.

Rozkúskovaná je i odlišnosť. Je to súcno, hoci odlišnosť a súcno nie je to isté, ale je tam istý protiklad. Protiklad podľa odlišnosti od súcna je nesúcno.
Platón tu urobil objav- nesúcno má v ideách svoju prirodzenú podstatu! Nesúcno je protiklad, opak súcna na základe idey odlišnosti. Súcno je, nesúcno nie je, ale aj nesúcno v istom zmysle je- ako opak súcna na základe idey odlišnosti. Nesúcno má istú účasť na súcne, teda Platón tu rozlíši medzi súcno, nesúcno, byť a nebyť, súcno jestvujúce je akoby zdvojenie- z toho sa odrazí Akvinský a Heidegger. Nie je teda akákoľvek reč pravda? Je to nebezpečenstvo nahrávajúce Protagorovi, ale reč musí byť zmysluplná. Pravdivá reč je tá, čo sa zhoduje so súcnom, ktorá o nesúcne hovorí ako o súcne je klamstvo. Čo vzniká iba vnímaním, prípadne obrazy, nijako inak je nepravdivá mienka, pokiaľ to nemá oporu v ideách.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#čo je protiklad #byť či nebyť


Odporúčame

Spoločenské vedy » Filozofia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu