Buddha

Spoločenské vedy » Filozofia

Autor: ivanka88
Typ práce: Referát
Dátum: 02.08.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 578 slov
Počet zobrazení: 3 570
Tlačení: 469
Uložení: 438
Gautáma Siddhárta je pravé meno princa, ktorý vošiel do indickej i celosvetovej filozofie pod menom Buddha. Narodil sa v bohatej rodine. Najprv vyrastal v blahobyte, no raz ho ovplyvnil zážitok. Stretol chudobného človeka, ktorý žobral, potom videl starca, ktorý bol už vekom slabý, videl chorého človeka a uvidel i mŕtvolu. Toto na neho zapôsobilo a Buddha odišiel do bezdomovia. Sadol si pod strom a rozmýšľal. Pritom držal askézu, nič nejedol. Povedal, že nič nezje a nepohne sa spod stromu, kým nenájde odpovede na svoje filozofické otázky. Trvalo to dlho, schudol tak rapídne, že keď sa dotkol žalúdka, cítil chrbticu. No potom svoje učenie sformuloval.
Buddha sformuloval štyri vznešené pravdy, na nich stojí celé jeho učenie:

- existuje utrpenie
- utrpenie má svoj vznik
- existuje zánik utrpenia
- existuje cesta vedúca k zániku utrpenia


Jestvuje dvanásťčlenný rad súvislého vznikania. Prvý článok je nevedomosť, z neho vyplývajú ďalšie články: túžba po živote, znovuzrodenie a ďalej to všetko funguje na základe zákona karmy. No tu Buddha odmieta pojmy átman a brahma, podľa neho sú to prázdne a neplodné pojmy. Miesto toho hovorí, že naše ja vzniká z piatich zložiek. Sú to jemnohmotné časti. Prvá je telesnosť /rúpa/, ďalej pocit /védana/, vedomie /sandžňa/, prvky karmických síl /sanskára/ a poznanie /vidžňána/. Toto vytvára osobnosť, pocit ja a schopnosť jednať. Pri smrti sa tieto časti duše rozpájajú a ja zaniká. Človek má síce nesmrteľnú dušu, no nie ako človek, vonkoncom nie ako indivíduum, ale ako päť zložiek, ktoré sa neskôr môžu spojiť do inej zložky, inej existencie a iného vlastného ja.

Brahma ak aj existuje, nie je to dôležité. Buddha pokojne prijíma existenciu bohov, polobohov, víl, no len ako možnosť. Ak sú, platia pre nich štyri vznešené pravdy ako pre kohokoľvek iného. Najhoršie bude na tom Brahma ako personifikovaný boh vesmíru, ak jestvuje, tak je jeho nevedomosť najhlbšia a on až ako posledný vojde do nirvány.

Buddha úplne dôsledne neguje upanišádové učenie. Budhistická filozofia je úplným popretím ástiky a Véd. Človek v podstate nemá nesmrteľnú dušu, jestvuje iba konglomerát zložiek, ktoré čosi vytvoria. No neexistencia klasickej nesmrteľnej duše neznamená ešte, že život nemá význam a že je z ontologického hľadiska všetko jedno. No skutky majú napriek tomu následky. Buddha sa pýta, kam sa podela karmická energia po smrti človeka? Karmický zákon jestvuje. No nejestvuje ako zákon odplaty, ale ako zákon následnosti.

Tu Buddha upozorňuje na jednu vec. Konať nejaké skutky preto, aby som mal lepšiu karmu je menej účelné ako to, ak ich konám bez tohto úmyslu. Čo teda treba robiť, aby kolobeh znovuzrodenia už nepokračoval? Treba sa vzdať upätosti na mnoho vecí, upätosti vôbec. Nie je to ani ataraxia stoikov, ani apatia kynikov. Človek má prestať mať záujem o seba samého, no pritom si zachová živý etický cit a etické konanie. Krása Buddhovej etiky spočíva i v tom, že nevedel vyriešiť otázku, čo má človek robiť, či vojsť do nirvány, či venovať sa inému človeku. Toto sa neskôr stalo predmetom vzniku sporov.
Nirvána sama znamená doslova vyhasnutie. Vo svete je jediným zákonom karmická následnosť a nie je dôležité či je nejaký boh, to Buddhu nezaujíma. Ak sa päť zložiek duše už ďalej nezloží, ak sú vyprázdnené, vtedy nastane stav nirvány. Nie je to vykúpenie, vyslobodenie a ani spása ako hovoria hinduisti. Práve zo zainteresovanosti, zo záujmu o veci, svet a seba vznikol celý svet, preto niečo je a stále vzniká- nazýva tento zákon dharma. Mudrc sa nezaujíma, čo je nirvána, ako vyzerá atď.. Mudrc má vedieť že jestvuje karmický zákon, dharma a nirvána ako stav vyhasnutia. Odmietal ontologické otázky, tie človeka iba odvádzajú od základného- ísť do nirvány. No tu jestvuje určitá dichotómia- starať sa len o seba a ísť do nirvány alebo najprv pomôcť trpiacim? Nikdy to nepodal konečnú odpoveď.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#nirvána #buddha


Odporúčame

Spoločenské vedy » Filozofia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu