Čo znamená spojenie Damoklov meč?

Slovníky » Frazeologický slovník

Autor: katyp (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 18.12.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 260 slov
Počet zobrazení: 14 126
Tlačení: 480
Uložení: 591

Čo znamená spojenie Damoklov meč?

Určite ste to už niekde počuli:

  • Visí nad ním Damoklov meč. 
  • Damoklov meč nad našimi hlavami. 

Odkiaľ toto spojenie pochádza a čo znamená? 

Damoklov meč je slovným spojením, ktorý má svoj prameň v antike. Príbeh sa spája s Dionýsiom II., vládcom Syrakúz z obdobia 4. storočia pred n.l. Bol to tyran, všemocný vládca, ktorý však napriek svojej všemocnosti a blahobytu necítil pokoj vo svojom živote. Bol podozrievavý, nikomu neveril, každého upodozrieval a ustavične sa bál o svoj život.

Jeho servilný dvoran a pochlebovač Damokles vychvaľoval život vládcu a hovoril mu, aký musí byť šťastný. Damoklovi sa páčila moc a blahobyt, ktoré sprevádzali vládcu. Dionýsius vedel, že dvoran netuší, čo všetko obnáša život vládcu, a preto mu navrhol výmenu rolí. Takto mohol Damokles sám ochutnať šťastie, ktoré mal podľa neho panovník.

Dionýsius umožnil Damoklovi sadnúť si na trón, nechal ho obklopiť luxusom a bohatstvom, avšak nad hlavu mu nechal zavesiť meč, ktorý visel na jedinom vlásku z konského chvosta. Keď si Damokles všimol, že mu nad hlavou visí ostrý meč, márne sa stôl prehýnal od dobrôt a márny bol všetok luxus, čo ho obklopoval.

Nemohol sa sústrediť na iné, ako na nebezpečenstvo, ktoré číhalo nad jeho hlavou. Prosil panovníka, aby mi dovolil od stola odísť, pretože sa mu nežiadalo byť viac šťastným spôsobom, akým mohol byť šťastný vládca.

Morálne ponaučenia z tejto anekdoty sú viaceré. Dnes sa najčastejšie používa ponaučenie, že ten, komu jednostaj niečo hrozí, nemôže byť naozaj šťastný.

Damoklov meč – význam výrazu

V jazyku sa spojenie Damoklov meč ustálilo vo význame permanentného ohrozenia alebo nebezpečenstva.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovníky » Frazeologický slovník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu