Evangelista Torricelli

Prírodné vedy » Fyzika

Autor: tezia (16)
Typ práce: Referát
Dátum: 16.04.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 306 slov
Počet zobrazení: 1 046
Tlačení: 138
Uložení: 158

Evangelista Torricelli

Evangelista Torricelli bol talianský fyzik a matematik, ktorý sa najviac preznámil vynájdením barometru. Narodil sa 15. októbra 1608 v talianskom meste Faenza a zomrel 25. októbra 1647, vo veku 39 rokov, v Florencí. 

Torricelliho život

Mladý Torricelli vyrastal bez otca, vychovával ho jeho strýko. Ten podnietil Torricelliho k tomu, aby od roku 1624 študoval na Jezuitskej škole matematiku a filozofiu a neskôr, v roku 1627, ho ten istý strýko poslal študovať fyziku do Ríma. Tam študoval pod Benediktínom Castelliom, profesorom matematiky na Vysokej škole múdrosti v Pise. Počas jeho štúdia pod Castellim sa Torricelli spriatelil s Galileiom Galilei – ďalším známym talianskym fyzikom.

Po Galileiho smrti požiadal vojvoda Ferdinand II. Torricelliho, aby nastúpil na Galileiovo miesto ako profesor matematiky na univerzite v Pise. Na tomto mieste vyriešil niekoľko matematických problémov jeho doby, ale najhlavnejšie v roku 1643 uskutočnil prvý pokus merania atmosférického tlaku pomocou hydrostatického tlaku ortuti – dodnes nazývaný Torricelliho pokus (o ktorom rozprávam viac v ďalšej sekcii). Torricelli zomrel 25. októbra 1647 vo Florencii niekoľko dní po tom, ako sa nakazil brušným týfusom. 

Torricelliho pokus

(Vizualizáciu tohto pokusu môžete vidieť nižšie.) Torricelli pri svojom pokuse použil sklenenú rúrku s dĺžkou 1 m, ktorá bola na jednom konci zatavená. Rúrku naplnil ortuťou a ponoril ju otvoreným koncom nadol do nádoby takisto s ortuťou. Postupne vzpriamoval rúrku do zvislej polohy, kolmo na hladinu ortuti v nádobe. Keď bola rúrka v zvislej polohe, pozoroval, že časť ortuti vytiekla z rúrky do nádoby.

Ortuť v rúrke sa ustálila vo výške približne 75 cm nad hladinou v nádobe – bez ohľadu na to či rúrka bola uložená šikmo alebo nie. Nad ortuťou v trubici bolo vákuum. Torricelli zistil, že hladina ortuti v trubici je nezávislá od sklonu trubice, čo vysvetlil skutočnosťou, že na hladinu nádoby pôsobí atmosférický tlak, ktorý je v rovnováhe s hydrostatickým tlakom ortuti v trubici. 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Fyzika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu