Zem planéta

Prírodné vedy » Fyzika

Autor: ivana123
Typ práce: Referát
Dátum: 21.01.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 328 slov
Počet zobrazení: 3 799
Tlačení: 324
Uložení: 326

Zem planéta

Zem je tretia najbližšia planéta k Slnku. Je to najväčšia zo štyroch pevných planét a vznikla pred 4,5 miliardami rokov. Vnútornou stavbou je podobná svojim susedom, no v slnečnej sústave je jedinečný tým, že na povrchu má dostatok kvapalnej vody, že má atmosféru bohatú na kyslík a že umožňuje život. Na zemskom povrchu prebiehajú neustále dynamické zmeny, či už to je v jej vnútri, v jej oceánoch alebo v atmosfére. 

Zem obieha okolo Slnka rýchlosťou približne 108 000 km/h v smere proti pohybu hodinových ručičiek. Ako iné planéty obieha okolo Slnka po eliptickej dráhe. Rovina  zemskej dráhy okolo Slnka sa volá rovina ekliptiky. Zemská rotačná os nie je voči nej kolmá, ale je sklonená o 23,5°

Rotácia Zeme spôsobuje, že sa jej rovníkové oblasti mierne vydúvajú – rozdiel oproti polárnym oblastiam je približne 21 kilometrov. Zem pozostáva troch hlavných vrstiev. Jadro v strede má priemer 7000 km a je zložené hlavne zo železa s malo prímesou niklu. Jadro má tuhú vnútornú časť (4700°C) a vonkajšiu tekutú časť. Jadro obklopuje plášť, ktorý obsahuje horniny bohaté na horčík a železo a je hrubý približne 2800km. Zemskú kôru tvoria rozličné typy hornín a minerálov, a delí sa na kontinentálnu kôru a tenšiu oceánsku kôru.

Zem je obklopená atmosférou, vrstvou plynov hrubou mnoho stoviek kilometrov. Vplyvom gravitácie je atmosféra najhustejšia pri zemskom povrchu a s rastúcou výškou rýchlo redne. So stúpajúcou výškou sa aj teplota a klesá atmosférický tlak.

V najnižšej vrstve atmosféry, v troposfére, sa nepretržite mení teplota, prúdenie vzduchu, vlhkosť a zrážky – tomu hovoríme počasie. Hlavnou príčinou počasia je fakt, že Zem pohlcuje viac slnečného tepla na rovníku ako na póloch. To spôsobuje zmeny atmosférického tlaku, čím vzniká systém vetrov.

Voda je dominujúcou črtou povrchu Zeme. Približne 97 percent vody  sa nachádza v oceánoch (tie pokrývajú 75 percent). Prítomnosť tekutej vody bola kľúčová pre vývoj života na Zemi a jej schopnosť udržať relatívne stabilnú teplotu planéty. Voda je aj zodpovedná za väčšinu eróznych javov a zvetrávanie zemských kontinentov, čo je v slnečnej sústave ojedinelý proces, hoci sa usudzuje, že sa v minulosti vyskytol na Marse. V súčastnosti sa na Zemi hemží život v udivujúcom množstve a rozmanitosti.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#5 časti atmosféry #planeta zem v noci #prúdenie vzduchu na Zemi #planeta zem #rotacia planet


Odporúčame

Prírodné vedy » Fyzika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu