Projektory

Prírodné vedy » Fyzika

Autor: ivana123
Typ práce: Referát
Dátum: 23.01.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 456 slov
Počet zobrazení: 3 247
Tlačení: 321
Uložení: 317
Projektory
 
3.1  DLP a LCD projektory
Patria medzi najpoužívanejšie projektory. Projektory využívajúce technológiu tekutých kryštálov (Liquid Crystal Display) nepredstavujú nič prevratné. Obsahujú tri LCD(viď. obr17) displeje, každý pre jednu farbu- červená, modrá a zelená. Pomocou optickej sústavy je k týmto displejom privedené svetlo od projekčnej lampy. Každý displej prepustí svetlo len cez jednu farbu a príslušne upraví jas. Potom pomocou optického hranolu sú svetelné lúče spojené a objektívom nasmerované na premietňu. DLP technológia pracuje na odlišnom systéme. Vo vnútri projektoru sa nachádza čip DMD (Digital Micromirror Device). Čip obsahuje tisíce zrkadielok mikroskopických rozmerov, každé z nich predstavuje jeden odrazový bod (pixel).

V každom projektore sú takéto čipy tri, každý prepúšťa len jednu farbu. Mikroskopické zrkadielka na čipoch sa dokážu nakláňať o 10st. Na čip so zrkadielkami neprestajne svieti projekčná lampa a nakláňanie zrkadielok je riadené eletronikou projektoru. Zrkadielka otočené jedným smerom odrážajú dopadajúce lúče na objektív projektoru a cezeň svetlo prechádza na premietňu. Keďže ostatné zrkadielka sú otočené na druhú stranu, sú na ne dopadajúce lúče odrazené do pohlcovača svetla. Tým je ovplyvnený jas v jednotlivých bodoch obrazu. Týmto premietaním ale u projektoroch s DMD čipom dostaneme len čiernobiely obraz. Preto farby vytvárajú rotujúci priesvitný kotúč umiestnený medzi projekčnou lampou a čipom. Kotúč je najčastejšie rozdelený na štyri výsečne. Vďaka otáčaniu kotúča dopadá cez výsečňu na čip v jednom okamihu len svetlo jednej farby. Otáčaním kotúča a súčasne natáčaním zrkadielok sa na plátne objavuje obraz striedavo po jednotlivých farbách v rýchlosti, vďaka ktorej sa ľudskému oku zdá obraz farebný. Jednou z výhod LCD je vyššia ostrosť obrazu. Tá je daná tým, že LCD displeje nemajú pohyblivé časti, preto nemôžu vzniknúť vibrácie. Farby v LCD projektoroch však po čase vyblednú, zatiaľ čo pri DLP nie je ich zmena až taká výrazná. V súčasnosti sa svietivosť oboch projektorov pohybuje okolo 1500 až 2000 ANSI lm. Základom obrazu oboch typov projektorov je rastr. Technológia DLP ho má veľmi jemný a málo viditeľný. Pri LCD technológii je nutné, aby medzi jednotlivými bunkami boli medzery na privedenie napojenia, čo spôsobuje viditeľnú mriežku. Projektory využívajúce technológiu DLP vynikajú tiež kontrastným obrazom a dobrým zobrazovaním tmavých tieňov a čiernej.

Poslednou technológiou, ktorá vstupuje do sveta projektorov je LCOS. Ide o alternatívu k LCD displejom, ktorá používa nové elektromagnetické konštrukcie v mieste vzniku obrazu. Namiesto komplikovaných buniek s tekutými kryštálmi, ktoré musia deformovať v tradičných LCD displejoch svoj tvar, sú kryštály umiestnené priamo na povrchu polovodiča. Keďže takýmto spôsobom je možné dosiahnuť vysoké rozlíšenia, budúcnosť projekcie sa skrýva práve v takýchto zariadeniach.
 
3.2  CRT a LV projektory
Patria medzi staršie platformy projektorov. Pracovali na princípe obrazovky (3 obrazoviek) a 3 objektívov- pre každú zložku zvlášť. Pomocou optiky sa obraz skladal na projekčnej ploche. Problémy spočívali vo veľkej hmotnosti, ťažkej údržbe a inštalácii. Naproti tomu mali vysoký jas a rozlíšenie. LV technológia je vlastne vylepšená CRT, kde medzi obrazovky a objektív je vložený svetelný zosilňovač. Projektory pracujúce s LV technológiou mali podobné vlastnosti ako CRT. 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#kinematika teoria


Odporúčame

Prírodné vedy » Fyzika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu