Planéta Zem

Prírodné vedy » Fyzika

Autor: ivana123
Typ práce: Referát
Dátum: 24.01.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 282 slov
Počet zobrazení: 3 523
Tlačení: 335
Uložení: 330

Planéta Zem

Jediným známym miestom v celej Slnečnej sústave, kde existuje život je planéta Zem. Od ostatných planét sa líši hlavne tým, že sa na nej nachádza voda v kvapalnom stave, ktorá pokrýva 2/3 povrchu planéty. Atmosféra Zeme je v celej Slnečnej sústave jedinečná, pretože sa v nej nachádza kyslík a 5 km hrubá ozónová vrstva, ktorá bráni prenikaniu smrtiacemu žiareniu z vesmíru (ultrafialové lúča a iné.)

Rotácia Zeme naklonená zemskej osi (23,5°) a vyvážená vzdialenosť od Slnka zabraňujú extrémnym teplotám, ktoré panujú napríklad na Mesiaci. Ďalšia zásluha sklonu zemskej osi a obehu okolo Slnka je striedanie Štyroch ročných období. Jedinou prirodzenou družicou Zeme je Mesiac.

Vedci sa dodnes dohadujú  vzniku Mesiaca, ale najpravdepodobnejšia teória je, že nejaké teleso sa zrazilo so Zemou a okolo planéty začali lietať kamenné úlomky, ktoré sa zlučovali a postupne zahrievali. Po vychladnutí vzniklo nové teleso, náš Mesiac. Iste ste si už všimli, že Mesiac je každý deň na oblohe rôzne veľký alebo dokonca nie je vidieť vôbec.

Mesiac má vždy osvetlenú len jednu polovicu, naklonenú ku Slnku a z nášho pozorovacieho miesta môže byť vidieť len časť osvetlenia pologule. Pokiaľ je na oblohe Mesiac v znaku písmena D znamená, že dorastá (1.štvrť). Osvetlená časť ktorú vidíme sa každú noc zväčšuje, až nasleduje spln. V tejto fáze vidíme celú osvetlenú pologuľu.

Zhruba po týždni po splne je Mesiac vo fáze poslednej štvrti a je v znaku písmena C - cúva. Doba od novu do novu je približne 29 dní. Mesiac má taktiež vplyv na oceán, svojou gravitáciou spôsobuje príliv a odliv. Na niektorých miestach sú extrémne slapové rozdiely ( rozdiel hladiny mora (oceánu) pri prílive a po odlive). Takýmto miestom je napríklad ostrov Fidži. 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#planeta zem #Zem #planeta zem v noci #Príliv #kde sa nachadza ozonova vrstva #striedanie ročných období


Odporúčame

Prírodné vedy » Fyzika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu