Biomasa

Prírodné vedy » Fyzika

Autor: ivana123
Typ práce: Referát
Dátum: 24.01.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 416 slov
Počet zobrazení: 3 654
Tlačení: 335
Uložení: 359
Biomasa
Slnečná energia je uložená aj v organických látkach(rastliny, lesy, morské riasy, poľnohospodárske rastliny, kuchynské odpady, odpad z niektorých priemyselných podnikov, . .). Z biomasy môžeme získavať energiu nasledovnými spôsobmi:

-spaľovaním odpadov, dreva atď. Sa získava energia pre vykurovanie  budov a výrobe elektriny.
-výroba metánu pomocou anaeróbnych baktérií (baktérie živiace sa organickými zvyškami)
-výroba syntetického plynu a benzínu splynovaním, alebo skvapalňovaním rastlinných produktov
-výroba etanolu (kvapalného paliva) kvasením

Výhody využívania biomasy sú v jej dostupnosti, obnoviteľnosti a efektívnom využití odpadov. Získavanie energie týmto spôsobom je možné aj prakticky. Nevýhody sú v tom, že vyžaduje veľké počiatočné investície, veľký záber poľnohospodárskej pôdy, a pri spaľovaní biomasy vzniká produkcia nežiaducich plynov v ovzduší.

V globálnom meradle uspokojuje biomasa – rastlinná hmota využívaná ako zdroj energie – v značnej miere naše energetické požiadavky. Napr. v Etiópii, Tanzánii a Nepále viac ako 90%. Vo väčšine ostatných rozvojových krajín tvoria drevo, zvyšky plodín a zvierací trus vyše 40% paliva. Toto palivo je jediným zdrojom energie na varenie a kúrenie pre asi 2 miliardy ľudí.

V mnohých rozvojových krajinách sa drevo na palivo získava  najmä ťažbou, pri ktorej sa rúbu stromy, ale nevysádzajú nové. Spracovávajú sa však programy na zefektívnenie produkcie i spaľovania biomasy. Zvyšky plodín, napr. slama, ktorá predtým hnila, alebo sa spaľovala na poliach, môžu byť palivom pre kompaktné kotly, používané na vykurovanie fariem či tovární, na výrobu elektriny alebo v priemyselných procesoch. Roľníci začínajú v lesoch alebo aj medzi plodiny sadiť rýchlorastúce druhy stromov, aby si zabezpečili stály prísun palivového dreva.

V Afrike sa veľa traktorov na naftu rekonštruuje na pohon slnečnicovým olejom. Z plodín bohatých na škrob a cukor možno fermentáciou získať alkohol, ktorý sa v mnohých krajinách, najmä v Brazílii, pridáva do benzínu a vzniká tak „benzohol“. V súčasnosti jazdí v Brazílii 4,2 milióna motorových vozidiel na čistý etanol a jeho ročná spotreba dosiahla 10,5 miliárd litrov.
Moderná elektráreň so spoločným spaľovaním biomasy a uhlia bola postavená v roku 1999 v rakúskom Zeltwegu. Biomasa tu nie je priamo primiešavaná do paliva, ale je najskôr splyňovaná a tieto plyny sú spoločne spaľované s uhlím v zariadení s celkovým výkonom 10 MW. Spotreba dreva (štiepky) ako paliva predstavuje 16 m3 za hodinu. Tento projekt nazvaný ”Biococomb” je demonštračným zariadením financovaným EÚ.

8.1 Využitie energie z biomasy  
Viac ako 90% pevnej biomasy sa používa v Európe na výrobu tepla. Trh s biopalivami je rozvinutejší v krajinách, v ktorých je biomasa konkurencie schopná voči tradičným palivám vďaka systému daní a poplatkov a systému lokálneho vykurovania (district heating), najmä v škandinávskych krajinách a v Rakúsku. Kogeneračné jednotky na výrobu tepla aj elektriny sú dominantou Fínska, kde stojí najväčšia elektráreň tohto druhu na svete (Alholmens Kraft) s výkonom 240 MW el. energie a 550 MWh tepla.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#biomasa #uhlie v Anglicku #dynamika fyzika test #výroba etanolu


Odporúčame

Prírodné vedy » Fyzika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.048 s.
Zavrieť reklamu