Mobilné siete

Prírodné vedy » Fyzika

Autor: ivana123
Typ práce: Referát
Dátum: 28.01.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 669 slov
Počet zobrazení: 2 254
Tlačení: 272
Uložení: 309
Mobilné siete
Každý piaty Slovák si denne dobrovoľne zohrieva svoj mozog asi o desatinu stupňa. Milióny obyvateľov pretelefonujú celé hodiny v automobiloch, vo výťahoch, na toaletách, v obchodoch, na tenisových kurtoch a mobilom si tak ožarujú mozgové tkanivo. Pravidelne sa vystavujeme elektromagnetickému žiareniu a ešte za to platíme drahé peniaze. Niektorým dokonca jeden mobilný telefón nestačí, a tak vlastnia naraz aj niekoľko.

Krajinou s najväčším počtom mobilných telefónov na 1000 obyvateľov je podľa prieskumu z roku 2000 Kórejská republika. Tu na 1000 obyvateľov pripadá 581,5 mobilných telefónov. V tesnom závese je Fínsko s 577,0 mobilmi a na treťom mieste náš západný sused, Rakúsko, kde na 1000 obyvateľov pripadá 557,2 mobilných telefónov. 

4.1 História
Prvým prenosným prístrojom umožňujúcim komunikáciu bola vysielačka používaná od roku 1921 detroitskou políciou. V roku 1946 sa začalo s komerčným využitím prenosného telefónu a o pol storočia neskôr sa európska spoločnosť GSM mohla pochváliť 100 miliónmi zákazníkov. Toto číslo sa mesačne zvyšuje o 5 miliónov (Ash, 2002).

Mobilné telefóny prešli dlhým vývojom. Dnes sú nepostrádateľným spoločníkom človeka, ale aj módnym doplnkom, existuje široká škála rôznych typov a značiek v rôznych prevedeniach a možno v budúcnosti úplne nahradia pevné linky.

4.2 Vplyv mobilných telefónov
Mnohí z nás ani len netušia a nepoznajú riziká, ktoré prináša používanie mobilných telefónov. Tak sme si na ne zvykli, že nám vôbec neprekážajú riziká, ktoré so sebou prinášajú. Na problém sa môžeme pozrieť z dvoch uhlov pohľadu. Psychológovia jednoznačne varujú pred závislosťami tohto druhu na našu psychiku. Objavujú sa totiž už celkom nové názvy psychických porúch - syndróm stáleho spojenia či SMS pacienti. Avšak lekári zatiaľ jednoznačnú odpoveď dať nevedia. Ekológovia tvrdia, že elektromagnetické vlnenie je novou formou techno-znečistenia, ktoré je porovnateľné so znečistením vzduchu, vody či potravín. Napríklad vyspelé krajiny ako Anglicko a Japonsko sa už rozhodli uvádzať na obale mobilných telefónov upozornenie, že „elektromagnetické vlnenie je škodlivé pre vaše zdravie“

Vedci, ktorí sa zaoberajú elektromagnetickým žiarením tvrdia, že už po 20 minútach hovoru mobilným telefónom s výkonom 0,25 wattu stúpa teplota mozgového tkaniva o 0,1˚C a to aj napriek tomu, že mozog je priebežne ochladzovaný krvou, ktorá sa snaží vzniknuté teplotné rozdiely vyrovnať. Vedecké výskumy už potvrdili tepelný vplyv, a dokonca sa ho už podarilo zmerať. Mobilné telefóny, ktoré sa v súčasnosti predávajú, však môžu podľa európskej normy vydávať žiarenie až do 2 wattov. Možno teda predpokladať, že ohriatie mozgu je i vyššie.

Ľudské telo sa vie vyrovnať svojimi mechanizmami pri zahriatí organizmu, napríklad pri horúčke, ale je otázne, ako sa vyrovná s lokálnym, náhlym oteplením. Je možné, že elektromagnetické žiarenie z mobilov môže mať aj netepelné účinky. Netepelné vplyvy môžu byť potenciálne omnoho zhubnejšie. Patria medzi ne napríklad možné zmeny tkanív či samotných buniek. To sú však stále ešte len hypotézy, ktoré nik v dnešnej modernej a pokrokovej dobe nepotvrdil, ale ani nevyvrátil.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) už dokázala, že mobilné telefóny sú ďalším rizikovým faktorom vzniku civilizačných chorôb, najmä nových druhov rakoviny (zdroj: Národná obroda zo dňa 1.2.2001). Štúdie vedcov naznačujú, že pravidelné používanie mobilných telefónov zvyšuje pravdepodobnosť vzniku rakoviny oka až trojnásobne. Nádor vzniká vo vrstve tvoriacej dúhovku a cievny základ sietnice. Keď uveálny melanóm začína v týchto bunkách rásť, existuje potom mechanizmus, akým žiarenie z mobilov môže napomáhať vzniku rakoviny najmä medzi ľuďmi s genetickými predpokladmi. Klinicky je tento stav sprevádzaný dráždením oka, znížením jeho funkčnosti a zvýšením vnútroočného tlaku. Terapia je veľmi zložitá, chirurgická, koagulačná a žiarením je málo účinná. Môžu vzniknúť i nádory z epitelového listu dúhovky a sklovca. Ide o benigné i maligné epitelómy. 

4.3 Vplyv mobilných telefónov – výskum
Stalo sa Vám, že ste volali z mobilu dlhší čas a po ukončení hovoru ste si nepamätali, čo ste vlastne chceli? No aj toto je jeden z mnohých negatívnych vplyvov mobilných telefónov na ľudský organizmus, ktorý sa definuje ako krátkodobá strata pamäte. Tento účinok som vyskúšala aj ja. Testu sa podrobili moji priatelia vo veku od 18 do 23 rokov. Skladal sa zo štyroch častí. V každej z nich som im prečítala po desať slov, ktoré si mali zapamätať a zaznačiť na papier. Po skončení prvých dvoch častí zobrali do rúk mobily a nechali sa ,,ožarovať“ 5 minút. Potom som prečítala v dvoch častiach opäť po desať slov, ktoré mali zaznamenať.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#mobilny telefón


Odporúčame

Prírodné vedy » Fyzika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu