Plazma vs LVS - výhody/nevýhody

Prírodné vedy » Fyzika

Autor: ivana123
Typ práce: Referát
Dátum: 28.01.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 392 slov
Počet zobrazení: 3 955
Tlačení: 364
Uložení: 357
Plazma vs LVS - výhody/nevýhody
V tejto kapitole porovnám LCD a plazmové TV. Napíšem plusy aj mínusi každého z nich.

3.1 LCD

Klady: 1. rozmery a hmotnosť: Zobrazovače z tekutých kryštálov majú minimálnu stavebnú hĺbku, podstatne nižšiu hmotnosť a sú necitlivé na vplyv vonkajšieho prostredia.
2. geometria a stabilita: Obraz má dokonale nemennú geometriu.To znamená, že obraz pri zmenách jasu „nedýcha“ tj. chvíľkovo sa nezväčšuje a nezmenšuje.
  3. Ostrosť: zobrazovače zabespečujú rovnomernú ostrosť obrazu v celej jeho ploche a dokonalé prekrytie  všetkých jeho troch základných farieb.
  4. Životnosť a spotreba: Oddelenie zdrojov svetla a obrazu, umožňuje využívať výkonnejší zdroj bez rizika „vypalovania“ panelu a zároveň zaručuje ich dlhodobú životnosť(u zdorja svetla až 50 000 hodín a u panelu takmer neobmedzenú )
 Zápory: 1. Pozorovací uhol: LCD zobrazovače majú limitovaný pozorovací uhol.Pri sledovaní šikmo z boku sa kvalita obrazu u lacnejších modelov značne  znižuje. Dokonalejšie typy majú pozorovací uhol väčší.
   2. Reakčná doba: Zobrazovače reagujú na zmeny obrazu s určitou zotrvačnosťou, ktorá znižuje ostrosť dynamicky sa premietajúcich scén a rýchlo pohybujúcich sa objektov.
3. Reprodukcia sýto čiernych, jasne bielych a farebných plôch: Technológia tvorby obrazu spôsobuje, že sýto čiernu vykresľujú LCD zobrazovače iba ako šedú.Veľkým, veĺmi jasným plochám často prepožičiavajú modrý nádych.
  4. Presvetlenie: nerovnomerné presvetlenie sa objavuje iba u lacnejších modelov, v ktroých sa nachádzajú jednoduchšie presvetlovacie trubice a menej dokonalé rozptylné plochy.
 
3.2 Plazma
Klady: 1. Geometria a stabilita: Pretože u plaziem má každý bod vlastnú, pevnú, nezameniteľnú „adresu“, má obraz úplne dokonalú,stabilnú geometriu. Jaho línie sa neohýbajú, nekrútia a pri pohyboch kamery či zmenách jasu zostávajú nezmenené.
2. Ostrosť a konvergencia: Plazmy poskytujú rovnomerne ostrý obraz v celej ploche, teda aj krajoch a rohoch.Nemenej presné je taktiež krytie tzv. konvergencia farieb.
Zápory: 1. Pamäťový efekt: Pokiaľ plazmy dlhšie zobrazujú veľmi jasné štruktúry,Ich luminofóry si ich zapamätajú, takže chvíľu trvá, kým ich ďalšie obrazy znovu premažú. V tmavých plochách potom môžu byť na určitý čas viditeľné ich kontúry. Keby takýto obraz prezentovali príliš dlho, mohol by sa do ich tienidla vypáliť nevratne.
  2. Digitálne artefakty: Ak má privádzaný  videosignál iný raster ako zobrazovač musí sa do neho prepočítavať. To môže byť príčinou miestneho mozajkovania (pixelácia), prípadne poklesu celkovaj ostrosti či ostrosti rýchlych pohybov.
  3. Oteplenie a hmotnosť: Plazmové zobrazovče sú energeticky veľmi náročné (ich príkon prevyšuje 350 W), ich priemerná hmotnosť je asi 42 kg.   

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Fyzika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.032 s.
Zavrieť reklamu