Výroba papiera

Prírodné vedy » Fyzika

Autor: petuska1
Typ práce: Referát
Dátum: 12.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 390 slov
Počet zobrazení: 3 539
Tlačení: 365
Uložení: 381
Výroba papiera
Papier je produkt vyrobený splsťovaním celulózových vlákien. Drevovina (polo buničina, handrovina) sa mieša s vodou a spracúva sa v holendroch. Sú to betónové vane s otáčajúcim sa valcom a s nožmi, ktorými sa surovina drví. Vzniká tak kašovitá látka – papierovina, do ktorej sa pridávajú plnivá (kaolín, krieda – zvyšuje hladkosť a znižuje horľavosť), pigmenty (titánová bieloba) a glejidlá (kolofónia – na zvýšenie pevnosti ). Papierovina sa rozmieša na holendri tak, že prechádza vo vani holendra pod široký valec (1), ktorý má nože. Odstredivou silou otáčajúceho sa valca dopravuje sa papierovina do žľabu (3), odkiaľ sa vracia do vane. Protinože sú umiestnené v oceľovej konštrukcii na zadnej strane holendra. Vlákna sa medzi nožmi skracujú a pozdĺžne štiepia, čím nadobudnú väčšiu plstiacu schopnosť. Prvý stroj, ktorý bol schopný trvalej prevádzky, bol známy od roku 1808.

Od tohto obdobia sa výrazne začali meniť technické podmienky výroby papiera, pri jeho nezmenenej kvalite a trvanlivosti. Strojovo vyrábaný papier bol handrový, ale už nemal charakteristický obraz ručného papierenského sita. Keď natrhneš kúsok papiera, na okrajoch zbadáš drobné vlákenká. Sú to rastlinné vlákna a kúsok papiera ich obsahuje niekoľko miliónov., pevne spletených dohromady. V papieri sa nachádzajú aj iné látky: plnivá mu dodávajú hladkosť a zvyšujú jeho hmotnosť, glejívá obmedzujú jeho nasávaciu schopnosť ( zabránia atramentu vsiaknuť do vlákien a podobne.) a farbivá zabezpečujú žiadúcu farbu. Z rozličných východiskových materiálov sa získavajú rozličné druhy papiera- od pevného ťažkého kartónu po ľahké hebké papierové vreckovky. Papier sa získava z dreva. Z tohto dôvodu sa každoročne vyrúbu milióny stromov a miesto nich sa vysadia nové sadenice. Na výrobu určitých druhov papiera sa využíva aj textilný či papierový odpad. Papier získaný z odpadu sa volá recyklovaný. Jeho výrobou sa šetria lesy, spotrebuje sa oveľa menej energie a znižuje sa znečistenie ovzdušia a vodných tokov. Papier je pomenovaný podľa papyrusu, trstinovej rastliny, z ktorej starovekí Egypťania pred viac ako 5000 rokmi vyrábali materiál na písanie. Papier, ako ho poznáme dnes, vynašli asi pred 2000 rokmi Číňania. No osy robia “papier“ už oveľa dlhšie. Rozžujú drevo a rastlinné vlákna na papierovinu a stavajú si z nej hniezda.

3.1  Papierenský stroj
Mokrá papierovina tečie na pás s množstvom maličkých dierok, ktorý sa volá nekonečné sito. Voda najprv sama odteká, potom sa odsáva a vlhký papier napokon prechádza pomedzi vyhrievané valce, kde sa z vlákien lisovaním utvorí tenká kompaktná vrstva. Hotový papier sa stáča do obrovských kotúčov.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#papier


Odporúčame

Prírodné vedy » Fyzika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu