Rýchlosť a teplota vytekajúcej lávy

Prírodné vedy » Fyzika

Autor: petuska1
Typ práce: Referát
Dátum: 13.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 367 slov
Počet zobrazení: 6 771
Tlačení: 574
Uložení: 550
Rýchlosť a teplota vytekajúcej lávy
Vytekajúca láva môže dosahovať  úžasne veľké rýchlosti.  Ruskí vulkanológovia predviedli už pomerne dávno meranie jej rýchlosti – bolo to v roku 1938 v jednej z najodľahlejších krajín Zeme, na najvyššom vulkáne Ázie menom Ključevskaja, vysokom 4750 metrov. Je na polostrove Kamčatka, ktorý sa preťahuje zo severnej Sibíri ako ostroha do Pacifiku a patrí k najaktívnejším vulkanickým oblastiam sveta. Tam mohli presne sledovať ako sa vypudená horúca magma ochladzuje a tuhne.  Vo vzdialenosti desať metrov od kráteru vulkánu Biljukaja, ktorá je jednou z vedľajších kužeľov vulkánu Ključevskaja, sa rýchlosť lávy pohybovala okolo 30 m/min, v stometrovej vzdialenosti to bolo už len 6 m/min, a v kilometrovej vzdialenosti sa láva posúvala len rýchlosťou 0.5 m/min.

Doposiaľ najrýchlejší tok lávy bol nameraný na Havaji. Na mieste naklonenom 30˚ sa horúci prúd rútil rýchlosťou 900 m/min, čo je takmer 55 km/hod. Takáto láva obsahuje málo kyseliny kremičitej, preto je pomerne riedka. Jej teplota je pri výstupe z kráteru 1100 – 1200 ˚C. Z farby taveniny sa dá zistiť jej teplota. Žltá farba znamená najvyššiu teplotu, viac ako 1200 ˚C, pri teplote 900 až 1100 ˚C je sfarbená do červena a ako náhle sa ochladí pod  900 ˚C, zmení sa jej farba na tmavočervenú až čiernu. Horúca tavenina, ktorá vyteká z vulkánu je aj pri teplote 600 - 700 ˚C ešte tekutá.  Väčším ochladením pozvoľne tuhne, až spevnie a nadobudne dve rôzne formy. Ak vychladne v hrubých kusoch, nazýva sa „aa-láva“ podľa bolestivého výkriku, ktorý sa ozve, ak sa niekto pokúsi prebehnúť drsnú horninu. Táto doteraz viklavá, ale ostrohranná hmota zničí po chvíli aj najkvalitnejšie podrážky topánok.

Ak z taveniny naopak vzniknú hladké placky, alebo ako z lana pletené povrazce, nazývajú ju Polynézania „pahoehoe-láva“, čo znamená „láva, po ktorej sa dá chodiť naboso“. V celom svete sa tieto názvy používajú pri popise stuhnutej lávy. Hlavne prúdy pahoehoe lávy môžu preniknúť do vzdialenosti veľa kilometrov. I keď je povrch lávy pevný, po spodnej strane sa kĺzavo pohybuje aj naďalej, pretože je čiastočne izolovaná tenkým plášťom horniny proti vonkajšiemu ochladzovaniu. Tak môže láva tiecť ďalej ako rytým kanálom. Vzadu zostanú iba lišty na stenách, označujúce hladinu taveniny, ktorá už pretiekla. Priechody sú tak veľké, že v nich človek môže chodiť vzpriamene. Najznámejší z týchto tunelov, zvaný Thurston-Tube, je na Havaji, dosahuje miestami priemer okolo piatich metrov.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#mrcina #Láva #teplota


Odporúčame

Prírodné vedy » Fyzika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu