Prečo sopka chrlí oheň?

Prírodné vedy » Fyzika

Autor: petuska1
Typ práce: Referát
Dátum: 13.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 282 slov
Počet zobrazení: 2 483
Tlačení: 346
Uložení: 320
Prečo sopka chrlí oheň?
Krátka odpoveď je - lebo naša Zem je horúca, a aj keď sa stále ešte trochu zohrieva, chladne. Sopky nechrlia oheň, to len tak vyzerá. Vystreľujú z nich žeravé kamene, vyletuje popol, vyteká roztavená hornina, niekedy vyletí celá sopka.

Teplo vnútri Zeme
Zem vznikla z veľkého oblaku prachu a plynu pred asi 4,5 miliardy rokov. Rástla pomerne rýchlo; do takmer dnešnej veľkosti narástla za menej ako 100 miliónov rokov. Na začiatku sa z malých zrniečok náhodnými zrážkami začali vytvárať väčšie zhluky. Jeden z nich začal vďaka gravitácii priťahovať k sebe ostatné z bližšieho aj vzdialenejšieho okolia. Zárodok Zeme rástol rýchlejšie a rýchlejšie, priťahoval ostatné zhluky stále viac a viac a tie vyššou a vyššou rýchlosťou dopadali na zárodok. Pri každom dopade sa zárodok zohrial – pohybová energia zhluku, ktorý na zárodok dopadol, sa premenila na teplo.

Teplo, vyrobené pri vzniku Zeme, predstavuje asi 90 percent všetkého tepla zodpovedného za to, že Zem je horúca. Najhorúcejšia bola hneď po vzniku – mala takú vysokú teplotu, že bola celá tekutá. Vďaka tomu sa mohli vytvoriť dve hlavné vrstvy Zeme, ako ich dnes poznáme - jadro a plášť.

Prach, z ktorého vznikala Zem, pozostával zo všetkých možných chemických prvkov. Najviac bolo železa, kyslíka, kremíka a horčíka. V tekutej zmesi ťažké železo klesalo dolu, ľahšie prvky zostávali hore. Zemské jadro je najmä zo železa, zemský plášť predovšetkým z kyslíka, kremíka a horčíka. Zem od povrchu postupne chladne a tým tuhne. Dnes je plášť stuhnutý, jadro je ešte stále tekuté.

Zvyšných 10 percent tepla, zohrievajúceho Zem, je teplo, ktoré sa uvoľňuje pri rozpade rádioaktívnych izotopov, ktoré tiež boli súčasťou pôvodného prachového oblaku. Dosiaľ sa všetky nerozpadli, a tak sa aj dnes Zem ešte zohrieva.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#ohen


Odporúčame

Prírodné vedy » Fyzika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu