Hornonitriansky región

Prírodné vedy » Geografia

Autor: ivanus (18)
Typ práce: Referát
Dátum: 01.06.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 846 slov
Počet zobrazení: 1 384
Tlačení: 139
Uložení: 151

Hornonitriansky región

Ako región cestovného ruchu sem oficiálne patrí:

  • Okres Prievidza
  • Okres Partizánske
  • Okres Bánovce nad Bebravou
  • Okres Topoľčany

V atraktívnom prostredí hornej Nitry, poskytujúcom príležitosti k turistike, športu, rekreácii i relaxácii, boli za účelom zachovania najhodnotnejších častí prírody s pôsobivými geomorfologickými výtvormi na anorganickom podloží s jedinečnými zástupcami fauny a flóry zriadené:

2 chránené krajinné oblasti
CHKO Ponitrie

CHKO Strážovské vrchy

4 národné prírodné rezervácie:
NPR Rokoš

NPR Veľká skala
NPR Vtáčnik

NPR Vyšehrad

4 prírodné rezervácie
PR Biely kameň

PR Buchlov

PR Makovište

PR Temešská skala

1 národná prírodná pamiatka
NPP Prepoštská jaskyňa

5 prírodných pamiatok
PP Hradisko
PP Kobylince
PP Končitá

PP Prielom Nitrice
PP Sivý kameň

  • Múzeum praveku Slovenska vzniklo v lokalite „Prepoštská jaskyňa“ v roku 2007. Ide o náučnú expozíciu v prírode, priamo na vzácnom mieste, kde žil neandertálsky pračlovek na území Slovenska. Návštevníci sa môžu oboznámiť s dobou, v ktorej žil, aký viedol spôsob života v rámci svojho rodu (skupiny), aké si zhotovoval nástroje i ktoré nástroje boli objavené, aké zvieratá žili na území Bojníc, akým spôsobom tieto zvieratá lovil, kosti ktorých zvierat sa tu našli, ako aj mnoho ďalších zaujímavostí o dobe, kedy sa každý deň tvrdo zápasilo o holý život.
  • Bojnický zámok

je romantický zámok, s čiastočne ponechaným pôvodne gotickým a renesančným základom hradu. Nachádza sa v trenčianskom kraji a leží na západnom okraji mesta Bojnice. Zámok je viditeľný z väčšej časti horného Ponitria. Je postavený na travertínovej skale a tvorí ho vnútorný a vonkajší hrad s tromi nádvoriami.

V roku 1970 bol vyhlásený za Národnú kultúrnu pamiatku. Prvá písomná zmienka o hrade siaha do začiatku 12. storočia.

Pred niekoľkými rokmi z rohu ťažkého sarkofágu začala vytekať čierna tekutina. Miestne povery hovorili, že sú to grófove slzy tečúce za oltárom, ktorý bol zo zámku prevezený do Prahy. A pravdou je, že keď sa ho podarilo získať späť na zámok, záhada prestala a od grófa už nevyšla ani „slza“. Vedci síce majú svoje logické vysvetlenia.

Medzinárodný festival duchov a strašidiel ako špeciálny produkt kultúrneho turizmu v spojení s bojnickým zámkom je venovaný domácim i zahraničným návštevníkom v rámci cestovného ruchu na hornej Nitre.

Inscenované podujatie sa každoročne sústreďuje na tie udalosti a príbehy z dejín bojnického zámku, ktoré v sebe skrývajú historické prekvapenia a strašidelné motívy zo známych legiend a povestí, v rámci voľnejšie adaptovaného literárneho scenára.

  • Bojnické kúpele

Základom liečebných procedúr je prírodná, liečivá, hydrogén-uhličitanovo-síranová, vápnikovo-horčíková hypotonická akratoterma s teplotou od 28 – 52 ºC, ktorá vyviera z 9 prameňov s výdatnosťou 40 l/s z hĺbok 1200-1500 m.

Indikácie

Choroby pohybového ústrojenstva

Nervové choroby

Ženské choroby

Choroby z povolania

Choroby obličiek a močových ciest

  • ZOO Bojnice

patrí k zoologickým záhradám všeobecného typu, tj. bez vyhranenej špecializácie. V minulosti sa vyššia pozornosť venovala rysovi ostrovidovi, bežcom a horským kozám. Dnes sa postupne snaží zameriavať na vzácne a ohrozené druhy.

  • Sklársky skanzen

Na Slovensku funguje jediný sklársky skanzen, kde môžete vidieť tvarovanie skla na vlastné oči !

Sklársky skanzen - živé múzeum výroby skla je na strednom Slovensku v obci Valaská Belá ( okres Prievidza). Tu uvidíte na vlastné oči, ako sa fúkalo sklo na sklárskej píšťale.

 Nie veľká fabrika, stroje a automaty - ale malá sklárska pec a ručne tvarované výrobky!

  • Hornonitiransky banícky skanzen – baňa Cigeľ

Prehliadková trasa Hornonitrianskeho banského skanzenu Baňa Cigeľ začína jazdou banským vláčikom v dĺžke 2 312 metrov do hnedouhoľnej bane. Pokračuje pešou prehliadkou podzemnými banskými priestormi v minimálnej hĺbke 80 m pod povrchom v bývalej časti II. ťažobného úseku. Pešia časť prehliadkovej trasy v bani má dĺžku 566 m jedným smerom.

  • Kaštieľ Brodzany

K najznámejším kultúrno-historickým stavebným pamiatkam Ponitria na západnom Slovensku patrí renesančný kaštieľ s parkom v Brodzanoch, v ktorom sídli Múzeum A. S. Puškina. Renesančný kaštieľ pochádza zo 17. storočia.

  • Uhrovec

V Strážovských vrchoch na západnom Slovensku sa na strmom kopci týči zrúcanina hradu Uhrovec z 13. storočia, jedného z najhodnotnejších románskych hradov na Slovensku.

  • Topoľčiansky hrad

Tento kráľovský hrad z 13. storočia sa stal strediskom topoľčianskeho hradného panstva.

V 15. storočí ho obsadili husiti, v čase tureckých vpádov plnil dôležitú obrannú funkciu.

 Začiatkom 18. storočia ho počas Rákócziho povstania silne poškodili cisárske vojská. Hoci ho neskôr opravili, postupne začal pustnúť.

  • Rekreačná oblasť Duchonka

sa nachádza 15 km od okresného mesta Topoľčany, v pohorí Považský Inovec. Duchonka ponúka široké možnosti športového vyžitia a strávenia voľného času.Okolité lesy ponúkajú príjemné prechádzky prírodou alebo turistiku po vyznačených turistických trasách, alebo cykloturistiku po cyklotrasách. V lesoch sa dobre darí hubám a iným lesným plodom. Pre milovníkov vodných športov je tu možnosť surfovania, člnkovania a vodného bicyklovania.Športový areál ponúka tenisové kurty, volejbalové ihrisko, minigolf, tenis a stolný tenis. Záujemci o zimné športy môžu využiť vleky v neďalekom Podhradí, náročnejších lyžiarov očakávajú vleky v 20 km vzdialenom lyžiarskom stredisku Bezovec.

  • Ranč pod Babicou

Ranč pod Babicou v Bojnej, na úpätí Považského Inovca v skupine Marhát (758 m) leží iba 44 km od starobylej Nitry, 10 km od Topoľčian, 26 km od svetoznámych termálnych kúpeľov Piešťany, 55 km od Bojníc, známych historickým zámkom, Palfyho hrobkou, zoologickou záhradou a 15 km od rekreačného strediska Duchonka.

  • Oponice
  • je renesančný kaštieľ, obývaný šľachtický rodom Apponyiovcov vyše šesť storočí. Okrem neho sa tu nachádza celý rad ďalších pamiatok, ako sú Marcibányiovský (Bartakovičovský) kaštieľ, kde je štýlové poľovnícke a etnografické múzeum.
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Dolnopovažský región cestovného ruchu


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu