Malajzia

Prírodné vedy » Geografia

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 19.10.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 2 147 slov
Počet zobrazení: 6 206
Tlačení: 437
Uložení: 464

Malajzia

Úvod
Túto tému sme sa rozhodli spracovať na základe vlastného záujmu spoznať bližšie Malajziu a oboznámiť o nej aj okolie. Keďže je to štát pre Európu dosť neznámy a veľa ľudí má o ňom mylné predstavy. Táto práca môže byť ďalej použitá na hodinách geografie ako pomôcka pri vyučovaní. Počas spracovania tejto témy sme sa stretli s viacerými komplikáciami. V prvom rade to bol problém s informáciami – niektoré boli už značne neaktuálne, čo sa týka kníh. Na slovenských internetových stránkach je dosť problém nájsť podrobnejšie články o tejto krajine v slovenskom jazyku, takže bolo treba väčšinu informácii prekladať z anglického alebo francúzskeho jazyka. Keďže téma znela „krajina, do ktorej vás a pozývam“ , je spracovaná viac z pohľadu cestovného ruchu. Práca je rozdelená do 3 hlavných kapitol. Začína všeobecnými informáciami o krajine, pokračuje históriou a končí miestami cestovného ruchu, ktoré by mohli zaujať prípadných návštevníkov. Inak bola táto téma veľmi zaujímavá a dostali sme sa množstvo nových poznatkov.
 
1 Základné informácie
 
1.1  Malajzia v číslach
Hlavné mesto Malajzie je Kuala Lumpur s počtom obyvateľov 1 145 300.  Hlavným administratívnym mestom je Putrajaya. Malajzia je konštitučná monarchia s kráľom His Majesty Al-Wathiqu Billah Tuanku Mizan Zainal Ibni Al-Marhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah The Yang di-Pertuan Agong XIII, premiér sa volí na 5 rokov a momentálne je na tomto poste Mohamed NAJIB bin Abdul Razak. Malajzia sa rozprestiera na 329 847 km2 , z toho 328 657 km2 je súš a 1 190 km2 zaberá voda. Susedí s Thajským kráľovstvom (560km), Indonézskou republikou (1782km) a Brunejom (381km). Žije tu približne 27 500 000 obyvateľov a hustota zaľudnenia je tu 83,39 obyv./km2. Úradným jazykom je malajčina a v úradnom styku aj angličtina. Inak sa tu dá dorozumieť aj čínsky a tamilsky. Oficiálna mena je malajský ringgit (1 ringgit = 100 senov)  a hodnota 1 ringgitu na svetovom trhu  je momentálne okolo  25 centov.
 
Národnú hymnu Negaraku (Moja krajina) zložili Tunku ABDUL RAHMAN a Pierre Jean DE BERANGER, základnú melódiu má z francúzskej pesničky “la Rosalie“. Národným symbolom je tiger.

1.2  Reliéf
Malajzia sa rozprestiera v juhovýchodnej Ázii. Tvoria ju dve od seba 600–650 km vzdialené časti. Západná Malajzia zaberá Malajský polostrov a východná časť štátu zasa sever ostrova Kalimantan (Borneo). Osou Malajského polostrova sa tiahne husto zalesnené pohorie. Jeho západné pobrežie lemuje úrodná nížina. Východné pobrežie je močaristé, porastené tropickým lesom. Aj pobrežie Kalimantanu spestrujú močaristé nížiny. Z nich sa smerom na juh dvíhajú pohoria a plošiny. Týči sa tam najvyšší vrch štátu Gunung Kinabalu (4101 m n. m.).

1.3 
Podnebie
Je tu výrazne vlhké a horúce rovníkové podnebie. Zrážok je v tejto oblasti naozaj dostatok. Spadne ich tu v priemere od 2000-4000 mm ročne. Najviac však v období monzúnového prúdenia. V západnej časti Malajzie je najdaždivejšie počasie od mája do septembra, vo východnej od októbra do februára. V praxi to znamená, že priemerne prší 10-18 dní v mesiaci. Priemerná ročná teplota morskej vody sa v tejto časti zemegule pohybuje od 27 do 29 °C. Priemerná ročná teplota vzduchu je ešte vyššia, 30-32 °C. Rieky sú tu krátke ale bohaté na vodu. Vlhké rovníkové pralesy zaberajú viac ako 80 % povrchu. V takomto horúcom a vlhkom podnebí sa darí vzácnym tropickým stromom a rôznym druhom orchideí. 
 
1.4  Národné hospodárstvo
Krajina získala nezávislosť spod britskej nadvlády roku 1957. Od 90. rokov ju charakterizuje rýchly hospodársky rozvoj, čiastočne zásluhou značného zahraničného kapitálu. Má rozmanité nerastné suroviny (cín, volfrám, železo, bauxit) a bohaté prírodné zásoby ropy a zemného plynu pri brehoch Sazawaku. Najdôležitejšie odvetvia priemyslu (elektronika, elektrotechnika, výroba presných prístrojov, gumárenská výroba a spracovanie dreva) sú na svetovej úrovni. Najvýznamnejšou plodinou je ryža, ale štát je odkázaný aj na jej dovoz. Poľnohospodárstvo dodáva na vývoz kokosové orechy (kopra), kakao, čaj, kaučuk a palmový olej. Malajzia je tretím najväčším producentom prírodného kaučuku. Významný je vývoz drevnej guľatiny – hlavne vzácne tropické drevo. V krajine sa veľmi rýchlo rozvíja finančníctvo, burza a cestovný ruch. 
 
1.5  Doprava
Malajzia má v rámci juhovýchodnej Ázie najlepšie vybudovanú dopravnú sieť. Najmä na jej pevninskej časti sa dá pohodlne a bezpečne cestovať všetkými dostupnými prostriedkami hromadnej dopravy (vlaky, diaľkové autobusové linky, letecké linky). Na pevninskej časti je hustá sieť diaľnic, ktoré sú udržiavané vo výbornom stave. Hlavná diaľničná tepna (800km) vedie severojužným smerom a spája thajské hranice so Singapurom, iná dialničná tepna vedie priečne z Gemasu do Kota Bharu. Po krajine sa dá pohodlne cestovať diaľkovými autobusmi s klimatizáciou, v Sabahu a Sarawaku miniautobusmi a riečnymi loďami. Štáty Sabah a Sarawak na ostrove Borneo majú menej rozvinutú dopravnú cestnú sieť. Väčšina ciest nie je diaľničného typu a železnice až na výnimku niekoľkých kilometrov neexistujú. V Malajzii je 5 medzinárodných a niekoľko vnútroštátnych letísk, kde operujú 3 malajzijské letecké spoločnosti. Medzinárodné letisko v Kuala Lumpur (KLIA) získalo 21.4.2012 ocenenie the Best Airport Staff Asia Award čím ju nominuje najlepším letiskom v Ázii na rok 2012.

1.6 
Zdravotníctvo
V hlavnom meste a väčších mestách je niekoľko nemocníc so zdravotnou starostlivosťou na vysokej úrovni. Zdravotné ambulancie sú vybavené modernou diagnostickou technikou, doktori sú v prevažnej miere absolventi austrálskych, amerických alebo európskych univerzít, všetci ovládajú anglický jazyk. To isté platí aj o stomatologických ambulanciách.

1.7 
Členenie
Rozprestiera sa v juhovýchodnej Ázii a je tvorená 2 časťami. Malajziu tvorí 13 štátov (z toho 9 na čele so sultánmi -  Johor, Kedah, Kelantan, Pahang, Perak, Perlis, Negeri Sembilan, Selangor, Terengganu a 4 na čele s guvernérmi - Melaka, Pulau Penang, Sabah, Sarawak) a federálne územie pozostávajúce z 3 územných celkov- Kuala Lumpur, Labuan, Putrajaya.

1.8 
Bezpečnosť
V krajine sa začína budovať systém včasnej výstrahy v prípade živelných pohrôm a monitorujú sa i hrozby epidémií. Čo sa týka kriminality a vreckových krádeží, vyskytujú sa hlavne vo veľkých mestách. V posledných rokoch tu nedošlo k žiadnym teroristickým útokom, vláda nekompromisne a už v zárodku likviduje akékoľvek prejavy extrémizmu a doposiaľ aj úspešne kontroluje aktivitu radikálnych moslimov. 
 
2 História v skratke
Malajzijský polostrov bol osídlený už v praveku. Prvé malajzijské kmene, ktoré prišli z Južnej Číny v niekoľkých vlnách, sa začali na území dnešnej Malajzie usádzať už od 1. tisícročia pred n. l. Od prelomu letopočtov bolo územie významnou križovatkou rôznych kultúr a vplyvov. V 12. storočí už bola Malajzia silnou ríšou; založený Singapur. V 15. stor. väčšinu polostrova dobyla thajská ríša. Od začiatku 15. storočia , začali na územie prenikať Portugalci, v 16. stor. Nizozemci. Od pol. 17. stor. bol celý polostrov zjednotený v sultanáte Džohor, po jeho rozpade v 19. storočí sa dostala Malajzia pod správu anglickej koruny. Počas druhej svetovej vojny v r. 1942 – 45 tu vládla japonská okupácia. V roku 1946 bola vyhlásená Malajzijská únia, od r. 1948 premenená na Malajzijskú federáciu v rámci Commonwealthu. Od r. 1958 proklamovaná nezávislá Malajzijská federácia, ktorá bola v r. 1963 rozšírená o Singapur (vystúpil v r. 1965), Sarawak a Britské severné Borneo. Proti založeniu Malajzie vystúpili Indonézia a Filipíny, kríza trvala do roku 1966. Filipíny sa vzdali nárokov na Sabah až v r. 1977.
 
3 Miesta, na ktoré vás pozývam
3.1 Kuala Lumpur
3.1.1 Petronas Towers 
Menara Berkembar Petronas je dvojica mrakodrapov vysokých 451,9m ležiacich priamo v centre Kuala Lumpur. Majú titul najvyššej dvojice mrakodrapov na svete a momentálne sú 4. najvyššou budovou na svete. Autorom návrhu je argentínsky architekt César Pelli, ktorý v 90-tych rokoch vyhral medzinárodnú súťaž. Ázijské dvojičky sú postavené na bývalej dostihovej dráhe rozlohy cca 85 ha. V roku 1992 bola zahájená stavba základov a 6 rokov nato boli obidve budovy odovzdané do užívania. Sú postavené zo železobetónu a základy majú v tvare 8-cípej hviezdy. Symbolizujú nielen bránu do mesta samotného, ale aj bránu do „nekonečna“.

3.1.2
Železničná stanica
Je koloniálna budova prestavaná roku 1910 navrhnutá britom Arthurom Benisonom Hubback. Vznikla na základe jeho inšpirácie z pobytu v Indii a je ovplyvnená Moorish štýlom. Mieša sa v nej východný a západný dizajn.

3.1.3
Masjid Jamek
Je najstaršia mešita v Kuala Lumpur. Nachádza sa na sútoku riek Sungei Klang a Sungei Gombak. Bola postavená v roku 1907 a oficiálne otvorená sultánom zo Selangoru 23. decembra 1908. Tvoria ju 1 hlavný vyšší a 2 menšie minarety. Slovo Jamek pochádza z arabštiny a znamená miesto kongregácie za náboženským účelom.
 
3.1.4 Central Market
Nachádza sa v blízkosti Petaling street. Pôvodne bol postavený ako „wet market“, predávali sa tu ryby, plody mora a mäso. Dnes si tu môžete kúpiť hlavne ručne vyrábané suveníry a koreniny. Nikdy však nekupujte veci za pôvodné ceny, oplatí sa tu vyjednávať. Jeho počiatky sa datujú od roku 1888 a je nezvyčajný svojou architektúrou a modrou fasádou.

3.1.5
Jalan Tuanku Abdul Rahman, Jalan Petaling/ Jalan Bandar a Jalan Bukit Bintang
Toto sú 3 hlavné obchodné časti Kuala Lumpur. Mieša sa tu pôvodná architektúra s novodobými mrakodrapmi, obchodnými domami. V Jalan Bukit Bintag nájdete  celosvetové reťazte typu HM, Topshop,... aj exluzívne značky svetových návrhárov ako sú Nina Ricci, ... Petaling Street a Jalan Bandar sa nachádzajú v čínskej štvrti a predávajú sa tu všetko od šperkov cez ovocie až po koreniny.  Jalan Tuanku Abdul Rahman je trhom, kde kúpite orientálny nábytok, koberce a indické textílie.  Hlavným heslom pri nakupovaní na trhoch je vyjednávať!

3.1.6 Festival Colors of 1Malaysia
Koná sa od r. 1999 vždy 19. mája. Na uliciach je ponúkané typické malajské jedlo, umenie, remeslá a výletové balíčky prezentujúce krásy Malajzie. Večer sa koná pochod v typickom malajskom oblečení, hrá malajská hudba, ulice hýria farbami a končí sa veľkou tanečnou extravaganzou, ktorú sprevádza ohňostroj nad nočným Kuala Lumpur. 
 
3.2 Batu Cave
Je to posvätné miesto, ktoré je pre Malajčanov čosi také, ako pre Indov rieka Ganga. Okrem reinkarnácie veria v očistu karmy a to sebatrýznením. V čase Veľkej noci prichádzajú na toto miesto, bičujú sa alebo si o kožu prichytia vozíky, ktoré ťahajú. Ústredným miestom v Batu je vápencová jaskyňa s nádhernou kvapľovou výzdobou.  Z nej si Malajčania urobili svätyňu a cieľ ich očistných pútí. Ku jaskyni vedie 270 strmých schodov, takže cesta na vrchol dá zabrať aj trénovanému človeku. Pozdĺž schodov rastú stromy, v ktorých žijú opice makaky- postrach turistov.
 
3.3 Ostrovy Perhentian
Sú tvorené 2 ostrovmi - Besar a Kecil. Charakterizujú ich biele pláže, azúrovo čisté more, kokosové palmy a nedotknutá príroda. Využívajú sa ako dovolenkové destinácie, hlavne pre tých, ktorí si chcú oddýchnuť od moderného sveta. Vidieť tu môžete morské korytnačky, koraly, medúzy a žraloky. Slovo Perhentian pochádza z malajštiny a znamená miesto zastavenia.

3.4
Jaskyňa Niah
Nachádza sa v štáte Sarawak, ktorý leží na ostrove Borneo v národnom parku Veľký Niah. Jaskyňa obsahuje najstaršie pozostatky Homo sapiens a dávne nástenné maľby. Ľudská činnosť je tu preukázaná už pred cca 34 000 rokmi. Má najväčší vápencový vstup na svete.

3.5 Malacca
Je 3. najmenší štát Malajzie a najstarší sultanát. "Melawat Melaka Bererti Melawati Malaysia" znamená „vidieť Malaccu znamená vidieť Malajziu“. Malacca City je originálna svojou architektúrou a červenou farbou, ktorá je ovplyvnená kresťanstvom a od roku 2008 je zapísaná v zozname UNESCO. Veľkú zásluhu na architektúre tohto mesta majú Portugalci, ktorí sa tu ako námorníci usádzali a stavali kostoly- Kostol sv. Petra, Pavla, Francisa Xaviera. Oplatí sa tu vidieť aj najstaršiu mešitu v Malacce Tranquerah a najstaršie hinduistické centrum v Majalzii Sri Poyyatha Vinayagar Moorthi .
 
3.6 Langkawi
Je súostrovie 99 ostrovov. Patrí do svetového Geoparku zapísaného v zozname UNESCO. Na ostrovoch je pozorovateľná divoká príroda. V rieke Kilim sa plávajú opice - makaky, lietajú tu rybáriky, pohybujú sa jašterice. Zaujímavosťou sú tu pirátske lagúny pod touto riekou. Hovorí sa, že  si tu piráti odkladali svoje poklady, od kedy Kedah vytvoril hranice s Čínou. Jazero Pregnant Mainden je známou turistickou atrakciou. Dedang je ostrov známi svojimi najkrajšími plážami- Pantai Cenang, Pantai Tengah,... Striedajú sa tu lesy s lesklými plážami a drahými hotelmi. Dažďové pralesy sa dajú pozorovať vďaka mostu– Langkawi Sky Brige, ktorý vedie ponad dažďový prales a zaručí nezabudnuteľný zážitok. Dá sa sem dostať letecky z Kuala Lumpur.
 
Záver
Malajzia je môžem povedať „malá veľká krajina“. Ukrýva ako prírodné bohatstvo tak moderný svet. Malajci už dávno pochopili, že cestovný ruch je to, čo ich uživý. Majú ho značne rozvinutý, čo zvyšuje postavenie tejto krajiny v svetovom rebríčku. Svoju panenskú prírodu si chránia, ale dovoľujú ju obdivovať aj turistom pomocou rôznych sprievodcov alebo cestovných agentúr. Do Malajzie nie je problém sa dostať aj na vlastnú päsť a ak sa dorozumiete anglicky nemal by to byť problém, aj vďaka dobrej dopravnej vybavenosti. Ubytovanie a strava je tu lacnejšie oproti Európe a tak najdrahšou investíciou zostáva letenka, ktorá sa pohybuje okolo 800eur ako last minute do Kuala Lumpur.

Určite sa oplatí vidieť aj hlavné mesto Kuala Lumpur, ktoré ponúka nespočetné množstvo možností. Je vlastne postavené v dažďovom pralese a je plné zelene. Odporúčam ju navštíviť počas festivalu a práve vtedy si tu môžete zakúpiť množstvo zážitkových balíčkov so sprievodcami od „jazdenia“ na slonovi až po turistický výstup na niektorú z tunajších hôr. Ceny sa pohybujú od 50-200 eur. Okrem toho, výzia tohto mesta do budúcnosti je jasná – vyrovnať sa ázijským veľkomestám ako sú Peking alebo Tokio či Singapur. Malajzia je často využívaná ako dovolenková destinácia, ale slovenské dovolenkové agentúry ju majú len málokedy vo svojej ponuke. Ak by ste sa rozhodli do tejto krajiny zavítať, obráťte sa na jednu z cestovných kancelárií našich rakúskych susedov. Síce je to prevažne islamský štát a na uliciach môžete bežne stretnúť zahalenú ženu , problém s odhalenými plecami a výstrihmi nikto nemá - je to moderný štát. Nakoniec môžem zhrnúť, že ak budem mať niekedy príležitosť navštíviť tento štát určite ho budem chcieť vidieť. 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#veci na obrabanie dreva #malajzia #Filipiny #historia nakupovania #svetove destinacie #zaujimavosti  priroda  azie


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu