Španielsko (Madrid)

Prírodné vedy » Geografia

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 24.10.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 3 183 slov
Počet zobrazení: 7 852
Tlačení: 447
Uložení: 425

Španielsko

Úvod:
Cieľom tohto projektu je zoznámiť poslucháčov so Španielskom-zaujímavou dovolenkovou destináciou a krajinou mnohých historických pamiatok.Španielsko som si vybrala preto,lebo túto krajinu považujem za veľmi zaujímavú a rozmanitú-vzhľadom na nádherné pláže,množstvo pamätihodností,nezvyčajnú kultúru a tradície a životný štýl jej obyvateľov.

Španielsko

Všeobecná charakteristika
Španielsko je prímorský štát na juhozápade Európy.Je rozlohou v poradí druhým najväčším štátom Európy.So svojími 504 750 km2  zaberá najväčšiu časť Pyrenejského poloostrova.Španielsko hraničí s Andorou, Francúzkom,Gibraltarom,  Portugalskom a s Marokom. Súčasťou Španielska sú tiež Baleárske ostrovy v Stredozemnom mori,Kanárske ostrovy v Atlantickom oceáne a mestá Ceuta a Mellila na pobreží Maroka.Španielsko sa skladá zo 17 historických krajov ( Andalucia, Aragon, Asturias,Canarias,Cantabria,Castilla-la Mancha ,Castilla y Leon,Cataluna,Communidad Valenciana, Extremadura,Galicia, Pais Vasco, La Rioja,Madrid,Islas Baleares, Comunidad de Navara (ktoré tvoria spolu 50 provincií). Názov Pyrenejský poloostrov pochádza od pohoria Pyreneje presahujúceho 3000m.n.m. a výrazne oddelujúceho Španielsko nie len od Francúzka,ale aj od Európy vôbec.Pyrenejský poloostrov tvorí nepravidelný päťuholník.Často sa hovorí,že svojím tvarom pripomína roztiahnutú býčiu kožu.

Tipos de cambio actuales de BCE
 
Obyvaťeľstvo
Španielsko so svojími 40 037 995 obyvateľmi je piatym najľudnatejším štátom Európy,mimo toho v zahraničí žije asi 1,5 milióna Španielov.Hustotou zaľudnenia 77obyvateľou na km2 sa však zaraďuje na jedno z posledných miest európskeho rebríčka.Španielsko je mnohonárodnostným štátom .Španieli žijú asi na 85% územia a tvoria 3/4 obyvateľstva. Zvyšnú ¼ tvoria ďalšie  významné národnosti a to predovšetkým Katalánci(asi 6mil) , Galijici(asi 3mil.)a Baskovia(800 tisíc).Od roku 1978 majú všetky menšiny autonómiu. Vo všeobecnosti sú Španieli veľmi rodinne založení.Sú vrelí,priateľskí a radi sa obklopujú rodinou a priateľmi.Siesta je neodmysliteľnou súčasťou ich dňa.Oklo poludnia sa väčšina ľudí vytratí z práce a ide si oddýchnuť poprípade pospať domov.Ulice sa vyprázdnia a obchody sú zavreté.Otvoria sa až okolo 17:00,kedy sa do ulíc opäť vráti život.
 
Úradný jazyk,štátne zriadenie,śtátna vlajka
Úradným jazykom je španielština,ktorú Španieli nazývajú kastílčina(castellano). Španielčina je úradným jazykom aj v 20 ďalších krajinách sveta a po angličtine patrí k najrozšírenejším svetovým jazykom.V Katalánsku je úradným jazykom katalánčina a v Baskicku baskičina.Vačšina obyvateľov vyznáva rímskokatolícke náboženstvo(98%), zvyšných 1,2% obyvateľov sú moslimovia. Krajina je konštitučnou monarchiou,na čele s kráľom Juanom Carlosom I.Zákonodárnu moc má dvojkomorový parlament(tzv.cortesy)skladajúci sa z poslaneckej snemovne a senátu.Výkonú moc má rada ministrov. Vlajku tvoria dva červené pruhy a medzi nimi sa nachádza jeden žltý. V strede je znak,ktorého štít je rozdelený na polia.V prvom červenom poli je erb kastílie-zlatý zámok s modrými oknami a bránou,v druhom striebornom poli je purpurový,zlatom korunovaný lev,predstavujúci Leon,tretie zlaté pole zo štyrmi červenými pruhmi predstavuje Aragón a štvrté červené pole so zlatými reťazami je Navarra;v piatom štítete je vsunuté streborné pole s granátovým jablkom prirodzenej farby,symbol Granady,modrý,červeno lemovaný štítok je erb vládnucej dynastie anjouovskej línie Bourbonovcou,nad štítom je královská koruna a po bokoch Herkulesové  stĺpy s heslom Plus ultra.
 
Základné fyzicko-geografické pomery
Španielske pobrežie je málo členité.Len severozápadný a západný okraj krajiny má mnoho hlbokých zálivov. Pobrežie lemujú hory,ktoré na mnohých miestach spadajú príkro do mora a je prístupné len v ústiach riek.Južné a východné pobrežie má široké ploché zálivy,medzi ktoré prenikajú strmé a rozorvané  skalné výbežky.
Povrch-Španielsko patrí medzi najhornatejšie oblasti Európy.Takmer 70% územia leží  v nadmorskej výške okolo 500m n. m.Povrch sa člení na centrálnu vysočinu Meseta(zvlnena parovina z obdobia prvohorného vrástnenia,700m n.m.),kde vystupujú pohoria Cordillera Central,Sistéma Iberico a Cordillera Cantábrica na severe.Medzi pohorím Sistema Ibérico a Pyrenejami na severovýchode(treťohorné vrásnenie,3404m n.m.),leží úrodná nížina Valle del Ebro.Na juhu v Andalúzii je nížina v povodí rieky Guadalquivir zovretá pohoriami Sierra Morena a Sistéma Bético(v masíve Sierra Nevada dosahuje3478m n.m.).Na Mulhacéne v masíve Sierra Nevada sa nachádza karový ľadovec,ktorý je najjužnejším ľadovcom Európy.Kanárske ostrovy sú sopečného pôvodu(s činnou sopkou  Pico deTeide 3718m n.m.Je zároveň aj najvačšou horou Španielska).
Vodstvo- Rieky majú hlavný význam pre zavlažovacie systémy a pre zásobovanie územia elektrickou energiou.Nachádza sa na nich množstvo hydroelektrární.Najväčšími riekami sú Ebro,Tajo,Duero a Guadalquivir.V Španielsku je pomerne málo jazier,ale množstvo priehradných nádrží.
Podnebie-Na J a JV je stredomorské,subtropické podnebie,na SZ a S mierne oceánske a vnútorné časti majú prvky kontinentálnej klímy.Veľké zrážkové a teplotné rozdiely sú medzi SZ,strednou a JV časťou štátu a medzi horskými masívmi a nížinami.Priemerná januárová teplota sa pohybuje medzi 3˚C až 10˚C,júlová medzii 20˚C až 28˚C.Priemerný ročný úhrn zrážok je 600mm(na SZ viac než 2000 mm).
 
Rastlinstvo
Na severnom a severozápadnom pobreží má rastlinstvo v celku stredoeurópsky ráz.Sú tu dubové, bukové lesy,bresty,javory,osiky,brezy,jasene a rôzne druhy krovín,ako napr.jazmín a orgován.Vegetácia Andalúze pripomína skôr Afriku,prejavuje sa to najmä v rozšírení agave a kaktusov,ďalej tu rastú figovníky,mandle,palmy,granátove jablká,krokusy atď.Na juhovýchode pri meste Elche sú háje ďatlových paliem.Na pôdach,ktoré sú presýtene solami rastie tráva esperato.Na východe a v Katalánsku pestujú korkový dub.V celom Španielsku nájdeme rozsiahle porasty citrusov,olivovníkov,pestuje sa tu južné ovocie,na Kanárskych ostrovoch aj banánovník.
 
Živočíšstvo
Španielska fauna je v severných lestnatých oblastiach podobná stredoeurópskej faune,vačšinou má však stredomorský ráz  a  vykazuje značný počet afrických druhov. Na severe žije napr.medveď,divá mačka,kuna..Kamzík,kozorožec,sup,orol sa vyskytujú len v najvyšších pohoriach.V strednej časti žije diviak,jelen a srnec ale aj líška, zajac, či králik. Na juhu je množstvo afrických zvierat .V gibraltalských skalach žije magot-jediný druh opíc v Europe.Medzi mnohými druhmi sladkovodných rýb sa tu vyskytuje pstruh, losos, mrena a jeseter.Z morskej fauny tu možno zaznamenať tresku, makrelu, tuniaka,sardinku a v Stredozemnom mori morského raka a langustu.
 
Hospodárstvo
Krajina je vyspelým priemyselno-poľnohospodárskym štátom.Orná pôda predstavuje40%,lúky a pasienky 21%,lesy 32%,a sady a vinice 10% zo všetkej využiteľnej pôdy.Španielsko má značné zásoby nerastných surovín.Svetovo významná je ťažba ortuti,pyritu,železnej rudy, medi, olova,zinku,zlata,striebra.Španielsko je  úplne závislé na importe ropy.Na priemyselnej výrobe sa podiela predovšetkým strojárstvo(výroba automobilou,stavba lodí,výroba poľnohospodárskych strojov),potravinársky,textilný,sklársky a keramický priemyel.Svetovo doležitá je produkcia a export ovocia a zeleniny (pomaranče, mandle,mandarinky, citróny, olivy), olivového oleja,vína,korku.Živočíšna výroba sa špecializuje na chov ovcí,koní a morský rybolov.Špecifikom zeme je chov býkov.
 
Cestovný ruch
Príjmi z cestovného ruchu patria k najdôležitejším príjmom Španielska a turizmus je zároveň jedným z hlavných hospodárskych odvetví krajiny.Krajina má svetové prvenstvo v počte návštevníkov.Ročne sem prichádza zo zahraničia viac ako 60 miliónov návštevníkov,a to predovšetkým z Francúzka,Veľkej Británie a Nemecka. Najatraktívnejšie turistické strediská a oblasti sú: Madrid, Barcelona, Sevilla, Cordóba,Granada,Costa del Sol,Costa Brava,Costa Blanca, Pyreneje, Baleárske a Kanárske ostrovy.

Alicante a Costa Blanca patria k najnavštevovanejším pobrežiam v Španielsku. Costa Blanca znamená v preklade Biele pobrežie.Tejto oblasti dali pomenovanie vápencová pôda,biely piesok a na jar rozkvitnuté mandľovníky. Pobrežie v provincii Alicante je osobitne zaujímavé. Samotné hlavné mesto provincie je najkrajšie pri pohľade z hôr, kam sa dá dostať lanovkou priamo od hlavnej pláže. Alicante je veľmi teplé mesto, chránené od severu horami a zimuje tu pravidelne približne 100 000 dovolenkárov.

Kanárske ostrovy  sú súostrovie v Atlantickom oceáne, približne na úrovni Maroka a západnej Sahary. "Kanáre" sú aj zimných mesiacoch optimálnym miestom pre oddych. Práve vďaka príjemnej klíme počas celého roka dostalo súostrovie pomenovanie Ostrovy večnej jari. Pobrežie lemujú nádherné pláže s jemným pieskom. Polovica z nich je pokrytá zlatým alebo bielym pieskom,ostatné pláže pokrýva piesok červený – lávový. Vzhľadom k priaznivým poveternostným podmienkam prichádza na Kanárske ostrovy čoraz viac surfistov.

Baleárske ostrovy  sú súostrovie v stredozemnom mori.Väčšina z nich je neobývaná, štyri z nich sa naopak tešia veľkému záujmu turistov z celého sveta,a to Mallorca, Ibiza, Menorka a Formentera.Turistov láka predovšetkým mierne stredomorské podnebie a subtropická príroda, lesy, úrodné nížiny, kľudné a útulné pláže s čistou vodou, zaujímavé folklórne tradície a  prvotriedna sieť hotelov a celých rekreačných komplexov.

Costa del Sol
  je pobrežie ležiace na juhu Španielska,nazývané aj ako" Slnečné pobrežie". Sú tu krásne, dlhé pláže, more s priezračnou a čistou vodou, široká ponuka zábavy, nákupných možností a športového vyžitia.V blízkosti sú historicky zaujímavé mestá Malaga,Sevilla a Granada.
Mesto Malaga ponúka niekoľko historických pamiatok, ktoré určite stoja za návštevu. Nájdete tu peknú historickú časť mesta, múzeum Pabla Picassa, katedrálu "la manquita" - jednoruká (druhá vež nebola nikdy dostavená, i napriek tomu stavba trvala viac ako dve storočia). Medzi ďalšie patrí napríklad maurská pevnosť Alcazaba alebo botanická záhrada El Parque.
Sevilla je ďalšie mesto plné zaujímavých pamiatok. Môžete tu navštíviť námestie Plaza de Espana (Španielske námestie), maurskú vežu Torre del Oro (Zlatá veža) s nábrežnou promenádou, krásnu židovskú štvrť Santa Cruz, katedrálu La Giralda a ďalšie. Granada je krásne mesto s mnohými pamiatkami, ale taktiež jedno z hlavných univerzitných  miest nielen Španielska, ale i celej Európy. Medzi najvýznamnejšie pamiatky patrí známa Alhambra s úžasnou architektúrou a záhradami. Okolie Granady je známe taktiež domami zasadenými do jaskýň a veternými mlynmi.

Costa Brava
 je pobrežie na SV španielska tiahnúce od Barcelony až po Francúzke hranice.Patrí medzi tri najväčšie španielske prázdninové pobrežia.Nájdeme tu veľké množstvo veľmi zaujímavých a krásnych vidieckych mestečiek. Vo vnútrozemí ležia väčšie mestá ako je Girona, s veľkým stredovekým centrom a Figueres preslávené svojím Teatre-Museum Dalí,spojené s excentrickým surrealistom Salvadorom Dalím.Costa Brava ponúka zároveň aj jedno z najlepších potápaní v Španielsku.

Madrid
je hlavné mesto Španielska.Je to kozmopolitná metropola s mnohými divadlami, kinami a operami a je tu cez 50 múzeí a umeleckých galérií . Najznámejšími sú Prado, jedna z najslávnejších a najrozsiahlejších galérií na svete a Kráľovský palác, umiestnený v prepychovej záhrade, ktorý je z 18. storočia, má historické izbové maľby, čalúnený nábytok, koberce, brnenia a veľkú kolekciu hodín.
Populárne centrum Madridu je námestie Puerta del Sol. Na jeho južnej strane nájdete miesto nazvané „Kilometre Zero“, kamennú tabuľu, na ktorej sú vyznačené vzdialenosti do všetkých kútov Španielska práve z tohoto východiskového bodu. Krátka prechádzka juhozápadne z Puerta del Sol  vás zavedie k Plaza Mayor, na priestorné námestie obkolesené arkádovými zastrešenými malými obchodíkmi. Odtiaľto môžete preskúmať oblasť s príchuťou starého Madridu.

Barcelona
je druhé najvačšie španielske mesto. Toto mesto bolo taktiež domovom osobností ako je Pablo Picasso, či Joan Miró.Medzi najvýznamnejšie pamiatky patrí nádherný chrám La Sagrada Familia,ktorej tvorcom je Antoni Gaudí. Ostatné príklady jeho práce sú aj obytné domy Casa Battllo a Casa Mila.K najnavštevovanejším múzeám patrí Museu de Futbol Club Barcelona. Barca patrí k najlepším futbalovým klubom v Európe a múzeum láka futbalových fanúšikov z celého sveta.

Architektonické pamiatky
V Španielsku je sústredené neobyčajné množstvo kultúrno historických pamiatok. Španielske umelecké poklady patria k najbohatším na svete.Nájdeme tu pamiatky paleontologických obyvateľov(v jaskyni altamira nájdeme asi 100 malieb divých zvierat,najmä bizónov)Milovnik archeológie asi v Španielsku najskôr zavýta do Andalúzie,ktorá je skutočnou architektonickou pokladnicou sveta.V tejto oblasti je tiež mnoho pamiatok na obdobie rímskej nadvlády.S rímskou minulosťou je spájaná najmä Sevilla.Slávny Julius Caesar tu v roku 45p.n.l.zriadil správny okres ‘‘Colonia Julia Romula‘‘a mesto opevnil.Najvýznamnejšie pamiatky sú akvadukty(čiže umelé kanále ) v Segovii,Méride,Teruele,Tarragone,triumfálne oblúky v Tarragone,najväčšie amfiteatre v Méride a Italike a mosty(napr cez Tormens pri Salamance)J.edinečnostou Španielska sú pamiatky arabsko-maurskej architektúry.Z týchto vyniká mešita v Cordóbe a Alhambra v Granade.Románska architektúra a sochárstvo patria k najvyspelejším v Európe.Najpozoruhodnejšia ja katedrála v Santiagu de Compostela.Z gotických stavieb je to Královská kopula v Granade a katedrály v Seville,Burgose,Leone,Tolede a v Barcelone.Z renesančných stavieb k najvýznamnejším patria Esconal a palác Karola V.  v Granade.Španielsko je neobyčajne bohaté aj na pamiatky barokového umenia-najmä v okolí hlavného námestia v Madride a Salamanke.Madrid sa može pochváliť aj takými stavbami ako svetoznáme múzeum Prado,Palacio de Oriente,kostolom San Francisco el Grande a dalšími.K populárnym patria aj Gaudího stavby-najznámejší je už spomínaný Chrám sv.Rodiny v Barcelone.

Hrady

Medzi španielskymi architektonickými pamiatkami zaujímajú zvláštne miesto.Z viac než 10 000 v stredoveku sa ich do dnešnej doby v rôznom stave zachovalo okolo 2500.Nájdeme celú škálu štýlou od románskych,arabských až po renesančné.Osobitosť španielskych hradov  vychádza predovšetkým z ich role v histórii.Boli spojené s kresťanským ťažením-reconquistou,osem storočí trvajúcimi bojmi proti moslimskej nadvláde na poloostrove.K najznámejším patria:Cuellar,Alcázar de Segovia, Simanca,Torrelobaton,La Mota,Olite,Monzon,Loarre,Guadamur,Alcázar de Toledo atď.
 
Múzeá
Najznámejšie múzeá sú v Madride.Svetoznáma galéria Museo del Prado obsahuje bohaté kolekcie obrazov Tiziána,Rubenosa,Coyu,Valazqueza.Museo Arqueológico Nacional de Madrid uchováva predmety zo všetkých predhistorických epoch vrátane vernej napodobeniny jaskyni v Altamire.Nájdeme tu predmety keltsko-iberskej kultúry,svedectvo po gréckej a kartaginskej kolonizácii ako aj po španielsko-rímskej epoche.Museo de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando(múzeum  královskej akadémie krásnych umení)v Madride ,umiestnené v Palacio de Goyneche blízko námestia Puerta del Sol,je druhou najvýznamnejšou obrazárňou v Madride a jednou z najlepších v zemi.V Barcelone je viac významných  múzeí.Museo Picaso má najkomplexnejšiu kolejciu jeho diel,ktoré odkázal rodnému mestu a Španielsku.V Museo Arquelogico sú rímske pamiatky,V Museo Ceramica nájdeme keramiku od staroveku až po novovek.K ďalším známym múzeám patria:Museo Arqueólogico de Sevilla,Museo Nacionalidad de Arte Hispano-Musulumán v Granade,Casa y Museo del Greco v Tolede.
 
Kultúrny život
Fiesty
Španielsko je zemou  sviatkov,fiest a karnevalov.Skoro stále sa tu niečo oslavuje.Každé mesto,každá dedina má svojho patrona,alebo dokonca aj niekoľko patrónov,ktorí si žiadajú oslavu,potom sú tu historické udalosti,náboženské púte a samozrejme celošpanielske či regionálne sviatky.Jednoducho povedané,dôvodov k oslave je vždy dosť.Žiadna fiesta sa nezaobíde bez sprievodu s maskami,bez jedla a dobrého pitia a večer bez ohňostroja.Vačšina sviatkov sa koná na jar.K najpestrejším patrí Semana Santa(Svetý týždeň),ktorý sa oslavuje po celej krajne.

K typickým katalánskym tradíciám patrí budovanie ľudských pyramíd alebo hradov.Základňu pyramídy tvorí kruh niekoľkých desiatok mužov,ktorým sa na ramená postaví šesť až osem mužou a vytvoria druhé poschodie,tím sa na ramená postavia ďalší atď.Pyramída je väčšinou ukončená vtedy,keď sa malý chlapec vyšplhá po chrbtoch ostatných až hore a zodvihnutím ruky dá najavo,že pyramída je hotová.V budovaní týchto pyramíd sa organizujú súťaže a víťazí tým,ktorý postaví najvačšiu pyramídu .K ďalším katalánskym tradíciám patrí sardana,tanec v kruhu,ktorý sa tancuje na námestiach,pred kostolom a zúčastňuje sa ho veľký počet ľudí.V Andalúzii patrí zase k obľúbeným mužským športom encierros.Pri fiestách,alebo pred zahájením corridy sa býci vypustia voľne do ulíc mesta.Odvážlivci ich potom provokujú,skúšajú svoju odvahu a pred najhorším sa zachránia skokom na bariéry,ktorými sú ulice miest lemované.Vo Valencii patrí k najznámejším sviatkom fallas,počas ktorého sa vyberá najkrajšia papierová figurína a ostatné sa zapália
 
Býčie zápasy
Býčie zápasy sú národným športom a symbolom Španielska.
Boj z býkom patrí ku každému sviatku aj keď s tým nesúhlasí každý Španiel.Mnohí sa  od býčich zápasov odvracajú ako od surovostí,alebo ich považujú za nudné predstavenie.Aktívny členovia spolkov pre ochranu zvierat a mnoho ďaľších považujú za nemorálne v civilizovanej zemi zabíjať pre zábavu býky a takúto činnosť vyhlásiť za národný sviatok.Skutočnosťou však je,že aj keď býčie zápasy ako zábava stoja veľa peňazí,arény pre býčie zápasy sú plné a pre väčšinu vidieckých obyvateľou by to nebol pravý  sviatok,keby corrida de torros chýbala.Býčie zápasy sú časťou prastarej španielskej tradície.Podľa niektorých autorov majú širšie zázemie a súvisia so stredomorským uctievaním býkov(napr.egyptský kult býka)Prvé zmienky o zápasoch s býkmi patria do doby,keď sa ešte nekonali hry na Kréte a keď ešte nebol ani rímsky cirkus.Vtedy sa s býkom bojovalo tak,že ho bojovník chytil za rohy a pokúsil sa ho strhnúť  k zemi.V stredoveku sa býk staval vďačnou témou pre najrôznejšie legendy,a tiež v divadle boli používané zcény z býčich zápasov. 

Ich dnešná podoba sa vytvorila v 18.storočí na juhu krajiny v Andalúzii.Býk ale hral dôležitú rolu v dejinách krajiny už dlho predtým(napr jaskynné maľby v Altamire).Spočiatku boli býčie zápasy aristokratickým športom,kde sa proti býkovi bojovalo na koni .V 18.storočí sa  z corridy stáva ľudový šport a do boja s býkom sa dáva človek bez koňa.Jedným zo zakladatelov moderbej corridy bol torrero Pedro Romero z mesta Ronda,kde sa tiež nachádza aj najstaršia býčia aréna postavená v roku 1785.Zápas s každým býkom má tri dejstvá, ktorým sa v Španielsku hovorí los tres tercios de la lidia(tri tretiny bitky).Býť známym a úspešným toreádorom je v Španielsku snom  mnohých mladíkov.Nie sú to len peniaze,ktoré ich lákajú do arény,ale aj popularita a sláva,ktoré sú spojené so spoločenským uznaním.Miesta v aréne sa delia na miesta v chládku(sombres),ktoré sú drahšie ako miesta na slnečnej strane(sol).
 
Flamenco
Tanec Flamenco sa preslávil vďaka filmu Carmen od Carlosa Sauru.Film sa postaral vo svete na počiatku  80.rokov o vznik nových tancov flamenco.Flamenco sa dokonca tiež vyučuje vo zvláštnych akadémiách.Označenie“flamenco“bolo použité v andalúzkom  folklóre poprvý krát na počiatku 19.storočia.V argote 18.storočia sa takto označovali vychvaľovači a udavači,v Andalúzii sa tak hovorí cigánom.Cigáni prišli do západnej Andalúzie v 15.storočí a pomaly sa prispôsobovali tamojšiemu životu.Hudobné formy,ktoré so sebou priniesli,sa postupne miešali s ľudovou hudbou Andalúzie.Z toho vznikol spev flamenco,ktorý v sebe spája arabské,židovské,vizigótske,gregoriánske a byzantské korene.V druhej polovici19.storočia flamenco,intímny svet andalúzskych cigánov,prerástlo a prezentovalo sa v lokáloch flamenca.Prvý z nich bol otvorený v Seville v roku 1885.Tiež v Madride vznikol Cafés Cantantes.Publikum bolo veľmi pestré-okrem panstva a toreadorov to boli aristokrati,ale i robotníci.Dnes flamenco so svojími festivalmi a koncertmi budí záujem širokých vrstiev  prívržencov,ktorí sa združujú do rôznych spolkov a klubov,tzv.Peňas Flamencas.Hudobní vedci študujú jeho formi,vydávajú antológie a pripravujú edície starých nahrávok na gramofónových platniach.Srdcom flamenca bola aj je západná Andalúzia,avšak i Madrid prispel k jeho popularite výstupmi najslávnejších andalúzskych umelcov v madridských lokáloch flamenca.Dnes je flamenco známe po celom svete a znalcov jeho teórie i praxe nájdeme ako v Paríži,tak aj v Londýne ,New Yorku alebo i v Tokiu

Gastronómia
Napísať charakteristiku španielskej kuchyne je takmer nemožné.Je to preto,že španielska kuchyňa vlastne neexistuje.Existuje kuchyňa katalánska,andalúzka,baskiská a ďalších regiónov.Zjednocovacím prvkom všetkých regionálnych kuchýň je používanie množstva zeleniny,a to najmä paradajok,papriky,cibule a cesnaku,ďalej používanie olivového oleja.Najznámejším a typickým jedlom Španielska je paella,ktorá má svoj domov vo Valencii.Základom paelly je ryža,ktorá je obohatená o morské živočíchy alebo mäso,pridáva sa cesnak,paprika,paradajky,cibuľa a šafrán,ktorý jej dáva typickú žltú farbu.Andalúzskou špecialitou je šunka jamón serrano.Jedná sa o šunku nakladanú v soli,ktorá dozrieva v suchých horských oblastiacha a to často aj po dobu niekoľkých rokov.Pre Andalúziu je ďalej typická studená rajčatová polievka Gazpacho a sladkosti, ktoré prezrádzajú vplyv arabskej kuchyne.Sú ochucované škoricou,medom a anízom. Zarzuela je zase typickou katalánskou špecialitou.Jedná sa o niekoľko druhou rýb a morských živočíchov,ktoré sú spolu dusené v v omáčke.Neodmyslitelnou súčasťou španielskej kuchyne sú tapas.Domovom tapas je andalúzske mesto Sevilla.Jedná sa o drobnôstky k jedlu,ktoré sú vystavené na pultoch každého španielskeho baru.Tapas sa podáva k poháru červeného vína,alebo v Andalúzii k poháru sherry.K typickým tapas patria napríklad olivy,šunka serrano,paprikové klobásy chorizo,krevety,kúsky ryby,smažené chobotnice,sardinky atď.

Nápoje-
Víno je tradičným nápojom obyvateov Iberského poloostrova.Španielsko je  najvačším producentom vinnej révy v Európe.V poslednej dobe ale spotreba vína klesá a rastie naopak spotreba piva.Na Španielskom území existuje okolo 40 oblastí,ktoré sú chránené a víno z týchto oblastí nesie označenie D.O(dominación de origen)Jednou z najznámejších oblastí je oblasť Rioja.Jednoduché stolné vína sú tiež kvalitné.Typickým španielským produktom je víno sherry.Sangría je nápoj z červeného vína,pomarančového džúsu,ovocia,cukru a trochu brandy.Horchata je mliečny nápoj s rozdrvenými mandlami typický najmä pre oblasť Valencie.Známym nápojom je aj víno Sangre de Torro,čo v oreklade znamená Býčia krv.Je vyrábané z najlepších hrozien Garnacha a Carinera, ktoré sú produkované v prímorskej časti Španielska Penedés.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.033 s.
Zavrieť reklamu