Dudince - kúpele

Prírodné vedy » Geografia

Autor: petuska1
Typ práce: Referát
Dátum: 10.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 376 slov
Počet zobrazení: 3 091
Tlačení: 350
Uložení: 304
Dudince - kúpele
Dudince sú významnou archeologickou lokalitou, kde rôzne nálezy od neolitu, cez mladšiu dobu kamennú, slovanské a veľkomoravské obdobie z 9. až 11. storočia svedčia o ich trvalom a historickom osídlení. Nálezy kostí mamuta, pratura, nosorožca, soba a zubra svedčia o tom, že tunajšie pramene vyhľadávala už pleistocénna zverina. Kostrové hroby svedčia o obývaní miesta človeka už v rokoch 4000 až 5000 pred n.l. Dudince sa často spomínajú aj v súvislosti s tzv. rímskými kúpeľami, ktorých názov sa odvodzuje od nálezov rímskej keramiky a mincí z obdobia cisára NERA a cisára ANTÓNIA PIA v okolí Dudiniec. Obec je písomne doložená rokom 1284 a zachovali sa aj údaje z roku 1301, v ktorých už opisujú využitie minerálnych vôd aj na hospodárske účely.

Za najstaršiu zmienku o prameňoch využívaných na kúpeľné účely možno považovať ich opis v diele G. Wernhera Správa o podivuhodných vodách Uhorska z roku 1549. P. Kitaibel vykonal analýzy 9 prameňov, D. Wachtel 2 prameňov a na lúke medzi Dudincami a Merovcami ďalších 7 prameňov. Od neho vieme, že vody využívalo len okolité obyvateľstvo na liečenie očných, kožných a reumatických chorôb, ale bez lekárského dozoru. Napriek známym vlastnostiam dudinských vôd rozvoj kúpeľov v 19. storočí nenastal. Šlachtická rodina Koháryovcov tu v tomto storočí postavila prvé malé jednoduché budovy a bazén. Kúpele mali len lokálny význam a liečenie malo sezónny ambulantný charakter.

Dudinská minerálna voda sa začala používať aj na pitné kúry ako stolová voda na vínne streky. Po roku 1918 si kúpele prenajal Unterberger, ktorý dal vybudovať areál kúpaliska pre verejnosť. Vtedy navŕtali aj studňu do hĺbky asi 60 m a po jej vyvŕtaní zanilki vyššie položené pramene.Rozvoj Dudiniec ako komplexného kúpeľného miesta sa začal až po roku 1950, keď v roku 1951 postavili prvý kúpeľný dom s vaňovými oddeleniami. V roku 1960 sa Dudince zlúčili s Merovcami, začalo sa s výstavbou kúpeľných domov a v roku 1983 dostali štatút kúpeľného mesta. Prírodné liečebné kúpele pozostávajú z dvoch komplexných balneologických centier - z liečebných domov Rubín a Smaragd so spoločnou balneoterapiou Krištáľ, ktoré vznikli v rokoch 1970 a 1978. V roku 1998 rekonštruovali kúpeľný penzión Achát . Odvtedy každý novovybudovaný liečebný dom dostáva pomenovanie podľa vzácneho minerálu. Okolo je založený rozsiahly park, verejné kúpalisko a vybudovaný nový rekreačno-rehabilitačný bazén pri liečebnom dome Rubín.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#kupele #kúpalisko


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.012 s.
Zavrieť reklamu