Ochrana PC, vírusy

Prírodné vedy » Informatika

Autor: katyp (18)
Typ práce: Referát
Dátum: 06.07.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 360 slov
Počet zobrazení: 1 888
Tlačení: 155
Uložení: 146

Ochrana PC, vírusy

Vzájomné prepojenie počítačov do siete prináša riziko zneužitia údajov a riziko napadnutia nášho PC vírusom.

Počítačové vírusy – všeobecný názov pre škodlivé programy:

  1. Trójske kone – súbory obsahujúce program, ktorý môže mať po spustení neželané dôsledky (napr. vymazanie dôležitých súborov z pevného disku, alebo odošle po Internete informácie o našich súboroch)
  1. Logické bomby – špeciálny druh trójskeho koňa, neželané akcie sa vždy aktivujú konkrétnou udalosťou (napr. ak klikneme myšou na konkrétne miesto)
  1. Časové bomby – špeciálny druh logickej bomby – aktivujú sa v určitý deň, alebo čas (napr. 1. apríl)
  1. Listové bomby – šíria sa elektronickou poštou
  1. Vírusy – Trójske kone, ktoré sa dokážu šíriť samy (ak otvoríme program, ktorý je napadnutý vírusom, najskôr sa vykoná kód vírusu, až potom sa spustí vlastný kód aplikácie. Ten si nájde na HDD nenapadnutý súbor a pripojí k nemu svoju kópiu, alebo prevedie deštrukciu)
  1. Červíky – šíria sa v prostredí počítačovej siete, môžu sa spustiť na diaľku. Niektoré škodia, iné pomáhajú (napr. umožnia spustiť výpočet na viacerých PC súčasne...)

Špeciálnu skupinu tvorí spam - je to nevyžiadaná a hromadne rozosielaná správa prakticky rovnakého obsahu. Ide o zneužívanie elektronickej komunikácie, najmä e-mailu. Zväčša je používaný ako reklama, hoci za krátku históriu elektronickej komunikácie bol spam použitý aj z iných dôvodov. Existuje veľa rôznych médií, ktoré sú spamermi zneužívané. Môže to byť napríklad spomínaný e-mail, instantné zasielanie správ (napríklad ICQ), krátke textové správy, ...

Rozlišujeme dva druhy spamu:

  • prvý je poslanie správy do množstva diskusných skupín (tzv. Fórum). Tieto správy sú väčšinou zamerané na distribúciu pornografického materiálu, resp. na propagáciu určitých produktov, napr. z oblasti farmácie. Správa väčšinou nemá žiaden súvis s témou diskusnej skupiny. Je zameraný na ľudí, ktorí často čítajú správy, ale neposkytujú svoje emailové adresy.
  • druhý typ je emailový spam, zaslaný konkrétnemu človeku priamo na jeho emailovú adresu. Tieto adresy sa získavajú často prehľadávaním diskusných skupín alebo prehľadávaním webových stránok. Emailové adresy získavajú internetové roboty prehľadávaním stránok. Ďalším spôsobom ako získavajú adresy je vyplnenie formuláru, ponúkajúci na prvý pohľad zaujímavú protihodnotu. Existujú špecializované firmy alebo jedinci, ktorí vytvárajú databázy adries a tie následne predávajú.

Ochrana:

  1. antivírový program
  1. jeho aktualizácia
  1. dodržiavanie zásady – obmedziť spúšťanie programov a otváranie súborov, o ktorých pôvode nič nevieme (Internet, e-pošta)
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Informatika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.023 s.
Zavrieť reklamu