Softvér, typy softvéru

Prírodné vedy » Informatika

Autor: macxo
Typ práce: Maturita
Dátum: 21.06.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 674 slov
Počet zobrazení: 12 165
Tlačení: 641
Uložení: 635
Programové prostriedky osobných počítačov môžeme vo všeobecnosti rozdeliť takto:
 
• Operačné systémy - súhrnné označenie pre všetky programy, ktoré riadia a dozerajú na vykonávanie používateľských programov, prideľovanie prostriedkov týmto programom a na zachovanie režimu práce. Sú to napr. MS-DOS, UNIX, IBM DOS a sieťové operačné systémy napr. Novell Netware.
• Operačné systémy s grafickou nadstavbou - Windows NT, Windows 95, OS/2.
• Grafické prostredie OS - grafická programová nadstavba pracujúca len za prítomnosti operačného systému v pamäti počítača, napr. Windows 3.1, Windows for Workgroups 3.11.
• Diskoví manažéri - skupina programov, ktorých úlohou je poskytnúť používateľovi čo najväčší komfort pri bežnej práci na PC, akou je kopírovanie, vymazávanie, prezeranie a opravovanie súborov na diskovom médiu. Patria sem napr. Norton Commander, Volkov Commander, M602.
• Programovacie prostriedky - obsahujú prekladače programovacích jazykov, ktoré slúžia na tvorbu nových programov:
  • programovacie jazyky DOS: Q-Basic, Turbo Pascal, Turbo C a ďalšie,
  • programovacie jazyky Windows: Visual Basic, C++.
• Diagnostické a testovacie programy - umožňujú používateľovi programovo otestovať jednotlivé komponenty PC, zistiť ich funkčnosť a technické parametre. Obsahujú tiež nástroje na "údržbu" dát na diskovom médiu. Patria sem napr. CheckIt, Norton Utilities, PC Tools.
• Antivírusové programy - skupina programov, ktoré majú za úlohu vyhľadávať, prípadne odstraňovať počítačový vírus z diskového média, napr. Central Point Anti-Virus, Solomon´s Antivirus Toolkit, SCAN, NOD, AVG a iné.
• Hry, výučbové a multimediálne programy - sú charakteristické postupným spojením textu, zvuku, obrazu a grafiky.
• Programy pre konkrétne úlohy - napr. účtovníctvo, mzdy, skladová evidencia, zdravotnícke programy (Book Keepper, S-Podnik a iné).
• Aplikačné programy:
• Textové editory pre DOS - T602, MAT, Wordperfect for DOS.
• Textové editory pre Windows - AmiPro, WinText602, Word.
• Databázové prostriedky - dBase, Fox Pro, Clipper, WinBase.
• Tabuľkové procesory (spreadsheety) - Lotus 1-2-3, Quattro Pro, Excel, Calc602.
  • DTP - Desk Top Publishing - programy určené na profesionálne spracovanie textov a grafiky, napr. 3B2, Page Maker, Ventura Publisher, QuarkXpress. Používajú sa pri tvorbe kníh, časopisov, novín a pod.
• Grafické kresliace programy - Paintbrush, CorelPaint!
• Grafické vektorové editory - CorelDraw!, Adobe Illustrator.
• Počítačová podpora projektovania  (CAD systémy) - AutoCAD, OrCAD.
• Komunikačné programy (napr. medzi elektronickou pokladňou a PC).
 
Operačné systémy:
WINDOWS 95 - majú grafické užívateľské rozhranie, t.j. ovládajú sa príjemne pomocou obrázkov a ponúk. Umožňuje beh viacerých programov naraz (multitasking - viacúlohový systém) a prenášanie čohokoľvek medzi nimi. Podporujú prehrávanie zvuku a videosekvencií (multimédií), možnosť spojenia počítačov do lokálnej siete (peet to peer - rovný s rovným), možnosť spojenia počítačov cez telefónnu linku pomocou modemu.
Windows 3.1 - staršia verzia grafického užívateľského rozhrania pre PC. Priniesli do ovládania týchto počítačov grafické prvky, zjednotili ovládanie programov, prácu s monitorom a tlačiarňou.
DOS (diskový operačný systém) bol prvým operačným systémom pre počítače typu PC. Nemá žiadnu z príjemných vlastností systému WINDOWS. Pracuje v textovom režime. ovláda sa pomocou vypisovania anglických príkazov. Umožňuje bez iba jedného programu, necháva ovládanie tlačiarne a zobrazenie na monitore na každom jednotlivom programe. Pozná len krátke názvy (osem znakov) súborov.  Užívateľské rozhranie sa zlepšilo tzv. nadstavbami DOSu (NC, VC, ...).
OS/2 - vyvinula ho firma IBM ako konkurenta DOS (firma Microsoft vyvinula DOS práva pre PC od IBM). Je veľmi kvalitný.
UNIX - výkonný systém výkonných serverov.
WINDOWS 98 - nová verzia OS pre osobné počítače určené pre bežné kancelárske a domáce nasadenie. Vnútorne je systém Windows 98 stabilnejší ako Windows 95, stále však so sebou nesie obmedzenia, dané vývojom zo systému DOS a jeho nedokonalého usporiadania. Má však mnoho vylepšení pre pripojenie na Internet, prácu s www stránkami, ...
WINDOWS NT (New Technology) - stabilný, rýchly systém, založený na UNIXovom jadre, umožňujúci rýchly a stabilný beh programov, výbornú kontrolu systému a jeho zabezpečenie pred narušením.
 
Počítačové programy - dôležitý typ, výrobca a verzia, možnosť aktualizácie (upgrade), inštalácia programu, OEM softvér (pri nákupe nového počítača), lokalizácia programu (napr. do slovenčiny).
Výber programu - zohľadniť hardvérové požiadavky a naše očakávania.
 
Nadstavby DOSu - slúžili k spríjemneniu práce s týmto systémom a k pohodlnej práci so súbormi a adresármi (NC, M602, ...).
 
Textový editor - umožňuje vytvárať a formátovať texty, do ktorých sa môžu vkladať obrázky, tabuľky a grafy (WORD, AmiPro, WordPerfekt, ...).
 
DTP programy (Desk Top Publishing = tvorba kníh na počítači) - sú to programy, pomocou ktorých vzniká konečná podoba všetkých novín, kníh a časopisov, ktoré dnes vychádzajú. Nie sú to textové editory - ich hlavnou náplňou nie je text napísať, ale perfektne ho upraviť a umiestniť na stranu časopisu či knihy. Tieto programy sú veľmi rozsiahle, vyžadujú výkonné počítače a stoja veľa peňazí (QuarkXPress, Aldus Page Maker, Corel Ventura).
 
Tabuľkový editor - umožňuje zostaviť ľubovoľnú tabuľku, obsahujúcu matematické výpočty, pekne ich graficky upraviť, vytvoriť podľa nej graf. Umožňujú vytvárať presné a pekné prehľady čohokoľvek, cenníky, kalkulácie, matematické, štatistické a finančné výpočty, ... (MS Excel, Calc602, Quattro Pro).
 
Databázové editory - slúžia na evidenciu napr. videokaziet, zbierky známok, študentov a ich známok, ... (Access, DBase, ...).
 
Programovacie jazyky - programy, ktoré umožňujú vytvárať všetky ostatné programy (Pascal, C++, Delphi, Visual Basic).
 
Kreslenie a úprava fotografií pomocou počítača - Adobe Photoshop, Corel Draw, ...
 
CAD (= počítačom podporovaný návrh) - nástroj konštruktéra, projektanta a architekta, slúžia na kreslenie výkresov, k potrebným výpočtom konštruktéra, vytvoreniu obrazu budovy architektom. Programy sú extrémne náročné na výpočtový výkon počítača, vyžadujú špičkové drahé stroje.
 
Multimédiá - spojenie textu, obrazu, zvuku a videosekvencií (hry, výukové programy).
 
Komunikačné programy - umožňujú dorozumievanie s inými počítačmi po telefónnej linke.
 
Utility (pomôcky) - umožňujú vykonávať pohodlne a efektívne servisné a pomocné práce, potrebné k dobrej funkcii a vyladeniu počítača. Sú to:
  utility pre kontrolu a optimalizáciu práce pevného disku
  utility pre poriadok na disku - nájdu duplicitné súbory, odstránia už nepoužívané časti starých programov atď.
  diagnostické a testovacie programy - vedia nájsť chybne pracujúci diel počítača a uskutočniť jeho diagnózu.
  komprimačné (zhusťovacie) programy - zhustia (zmenšia veľkosť) označených súborov. Robia to tak, že starostlivo analyzujú určený súbor a ak v ňom nájdu napr. 100 medzier za sebou, napíšu do zhusteného súboru: tu je 100x medzera, čo zaberie menej miesta ako 100 medzier. Ich účinnosť závisí na štruktúre komprimovaného súboru, dosahujú bežne veľkosť výsledného súboru od 50% do 10% pôvodnej veľkosti súboru (RAR, ZIP, ARJ).
 
Kancelárske balíky - určené pre prácu v kancelárii (textový editor, tabuľkový editor, databáza, adresár, prezentačný program a elektronická pošta).

Program - tovar a autorské dielo. Nemôžeme ako používatelia, kúpiť program ako celok, so všetkými právami k nemu, ale môžeme získať iba licenciu (oprávnenie) k jeho používaniu. Ďalej z toho plynie, že nesmieme žiadnym spôsobom upravovať či meniť toto dielo, pokiaľ nám k tomu autor nedá súhlas. Tiež nemôžeme túto licenciu niekomu ďalšiemu predať či darovať bez súhlasu autora. Pri kúpe programu získame oprávnenie prevádzkovať tento program na jednom počítači. Ak má firma niekoľko počítačov, musí kúpiť licenciu pre každý počítač, na ktorom bude príslušný program prevádzkovať. Nemusí však kúpiť napr. päť (má napr. päť počítačov) balení programu. Stačí kúpiť balenie jedno a k nemu tzv. multilicenciu pre ďalšie počítače. Tá väčšinou stojí menej než päťnásobok jednej licencie.

Pri kúpe programu dostaneme väčšiu škatuľu, v ktorej sa nachádza vlastný program na nejakom nosiči (diskety, CD ROM disk), licenčnú zmluvu, za akých podmienok smieme program používať, manuál (návod) k používaniu a registračnú kartu. Registračná karta je často korešpondenčný lístok, na ktorom je predtlačená adresa výrobcu programu a na ktorý doplníme vlastné údaje a lístok poštou pošleme. Výrobca nás zaeviduje do svojej databázy registrovaných používateľov programu. Má to niekoľko výhod: niektorí výrobcovia programov posielajú svojim registrovaným používateľom materiály (časopisy, prospekty), kde sa dozvieme skúsenosti iných používateľov s programom, rôzne finty a efektívne postupy pri práci s ním. Sú tu informácie o nových verziách programu, prípadne o doplnkoch daného programu. Registrovaný používateľ má nárok na aktualizáciu (upgrade) programu za zníženú cenu, má nárok na použitie hot-line, horúcej linky, kedy v prípade problémov s programom sa môžeme cez telefón spojiť s kvalifikovaným odborníkom, ktorý nám poradí.

Počítačový program je asi najčastejšie kradnutým tovarom, pretože sa kradne veľmi ľahko. Počítačovým firmám tak utekajú tržby za predaj ich výrobkov - programov. Používatelia počítačov sa tak dopúšťajú protiprávneho konania (ten, kto si program nelegálne nainštaluje, i ten, kto mu to umožní). V zákone na ochranu autorských práv je jasne uvedené, že páchatelia takéhoto konania môžu byť odsúdení k peňažnému trestu i k trestu odňatia slobody.
Výrobcovia programov chránia svoje programy pred nelegálnym kopírovaním: z diskety, ktorú dostaneme, možno vytvoriť len obmedzený počet inštalácií; inštalačné diskety programu sa nedajú kopírovať; program pri inštalácii vyžaduje zadanie sériového čísla, bez ktorého sa nedá inštalácia uskutočniť (firma má evidenciu kto komu nelegálne poskytol program); k programu dostaneme malé technické zariadenie, ktoré sa pripája k paralelnému portu počítača, hovorí sa mu hardwarový kľúč a bez jeho prítomnosti v počítači program nefunguje.
 
Demoverzie - sú  "ostré" programy, ktoré majú zablokované niektoré funkcie, často ukladanie na disk a tlač. Dodávajú sa zdarma či za náklady na disketu (CD ROM). Môžeme si vyskúšať funkčnosť programu, jeho ovládanie atď. a máme teda podklady pre svoje rozhodnutie program kúpiť alebo nie.
 
Skúšobné verzie programov - väčšinou umožňujú úplne polnohodnotnú prácu, vrátane ukladania a tlače, ale len počas istého času. Po uplynutí tejto doby program sa už nedá spustiť a nedá sa znova nainštalovať.
 
Shareware - môžeme ho nainštalovať, pracovať s ním a po určitej dobe sme povinný poslať jeho autorovi sumu uvedenú v programe (tzv. registračný poplatok). Na jeho základe potom smieme program legálne používať, a naviac nám autor pošle stručný manuál, prípadne novú verziu programu, ak existuje.
 
Freeware - voľný tovar. program môžeme používať a rozširovať zdarma., požaduje sa iba dodržiavanie autorských práv (neupravovať program).
 
Public domain - programy k voľnému používaniu. Tieto programy je možné používať, voľne šíriť aj upravovať. Autori sa vzdávajú niektorých svojich práv k programu a nechajú používateľa narábať s ním podľa vôle.
 
Základy počítačovej etiky
  nepoužiješ počítač k poškodeniu iného človeka ani nebudeš svojou prácou na počítači niekoho rušiť,
  nenarušíš súkromie počítačových súborov druhých (teda si ich nebudeš prezerať),
  nepoužiješ počítač ku krádeži,
  nepoužiješ počítač k falošnému svedectvu (falšovanie dôkazov),
  nebudeš kopírovať ani používať cudzí softvér, za ktorý si nezaplatil,
  nebudeš používať cudzie počítačové zdroje bez súhlasu vlastníka či vhodnej náhrady,
  nebudeš si prisvojovať intelektuálne výstupy (nápady) iných ľudí,
  budeš premýšľať o sociálnych dopadoch programov, ktoré píšeš, alebo systému, ktorý navrhuješ (Neublížiš tým niekomu?),
  vždy budeš používať počítač takým spôsobom, ktorý rešpektuje tvojich blízkych.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Informatika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu