Operačný systém MS Windows (98, 2000)

Prírodné vedy » Informatika

Autor: diana
Typ práce: Referát
Dátum: 07.02.2010
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 028 slov
Počet zobrazení: 6 920
Tlačení: 511
Uložení: 554
Operačný systém MS Windows (98, 2000) - základná charakteristika, technické podmienky, štandardné aplikačné vybavenie

Operačný systém (OS) je základom činnosti počítača, umožňuje zápis informácie do operačnej pamäte, jej čítanie, monitorovanie klávesnice, zobrazovanie informácie na zobrazovacej jednotke a prepínanie jednotlivých režimov zobrazovania (textový režim, grafika, počet znakov, latinka - azbuka a pod.). Ďalej umožňuje prenos informácie z počítača k pripojeným prídavným zariadeniam, k sériovému a paralelnému rozhraniu a k ďalším komponentom zabezpečujúcim styk počítača s okolím. Súhrnne povedané, operačný systém predstavuje množinu programov, pomocou ktorých počítač plní svoje funkcie.
 
Využitie hardvérových a softvérových inovácií - v posledných rokoch došlo k veľkému pokroku v oblasti HW aj SW a k zjednocovaniu štandardov. Inovácie ako napr. zbernice USB, IEEE 1394, FAT32 a DVD sú prísľubom pre ďalšie možnosti využitia počítačov. W98 ponúkajú vstavanú podporu pre tieto HW a SW zdokonalenia.
Práca v jednoduchšom, rýchlejšom a produktívnejšom prostredí - Nové funkcie a technológie obsiahnuté vo WA98 pomôžu nájsť a formátovať informácie rýchlejšie, zvyšujú rýchlosť aplikácií a sieťových spojení a automatizujú vytváranie zástupcov a pripojenie k sieťovým jednotkám.
Práca v prostredí, ktoré je spoľahlivejšie a ľahšie ovládateľné - W98 obsahujú vlastnosti a funkcie, pomocou ktorých je možné konfigurovať systém, riešiť problémy a priebežne aktualizovať vybavenie počítača. W98 môžu automaticky inštalovať nové ovládače, záplaty a ďalšie aktualizované súčasti.
Využitie výhod Internetu, s ktorým sú plne integrované - pripojením verzie 4.0 WWW prehliadača Internet Explorer dosiahli W98 všetko, čo je potrebné pre plné využitie Internetu a podnikového intranetu. Vďaka zdokonaleným možnostiam prehľadávania, nástrojom pre komunikáciu s Internetom a technológiám pre automatické doručovanie internetových a intranetových informácií dosahujú W98 ešte lepšiu integráciu so sieťou Internet.
Väčšia možnosť zábavy - podpora multimédií umožňuje veľmi kvalitný príjem zvuku aj obrazu, dokonca aj vysielanie DIRECTV - priamo na pracovnú plochu.
Prehľad nových vlastností Windows 98
Funkcie podporujúce zdokonalenie HW a SW vo Windows98.
Model ovládačov Win32 Driver Model (WDM) je úplne nový unifikovaný model ovládačov pre W98 a W NT 5.0. Model WDM umožňuje novým zariadeniam mať iba jeden ovládač pre oba operačné systémy.
Systém súborov FAT32 - umožňuje formátovať disky väčšie než 2 gigabajty ako jedinú diskovú jednotku.
Zdokonalená správa napájania W98 obsahujú vstavanú podporu pre rozhranie ACPI ( Advanced Configuration and Power Interface - je otvorený priemyselný štandard, ktorý definuje hardvérové rozhranie umožňujúce rozšírenie funkcií štandardnej správy napájania na celý systém počítača.
 
Medzi niektoré kľúčové štandardy hardvéru, ktoré Windows 98 podporujú, patria zbernice USB (Universal Serial Bus), norma IEEE 1394, porty AGP (Accerelated Graphic Port), rozhranie ACPI a digitálne disky DVD (Digital Video al. Versatile Disc)
Utilita Interneet System Update pomáha zaisťovať, aby sa používali nové ovládače
a systémové súbory, ktoré sú k dispozícii. Ide o novú WWW službu, ktorá prehľadaním počítača zistí, aký HW a SW je nainštalovaný, a tieto informácie porovná s databázou. Ak sú k dispozícii novšie ovládače alebo systémové súbory, môže ich služba automaticky nainštalovať. Tento proces je možné úplne konfigurovať.
Utilita System File Checker -1'ahký spôsob overenia, či systémové súbory neboli upravené alebo poškodené.
Utilita Microsoft System Information - zhromažďuje informácie o stave SW a HW na danom počítači.
Nová Utilita Dr. Watson - pokiaľ je zapnutá a dôjde k chybe softvéru, zachytí ju a oznámi, ktorý softvére havaroval a prečo.
Automatické spúšťanie programu ScanDisk po nesprávnom vypnutí operačného systému alebo pokiaľ je na pevnom disku závažná chyba.
Vďaka tomu, že je Microsoft Internet Explorer 4.0 súčasťou W98, je k dispozícii oveľa jednoduchší, ry'chlejší a príjemnejší spôsob prehliadania VWWV stránok. Toto prehliadanie umožňuje niekoľko vylepšených funkcií tejto aplikácie:
· Vylepšené nástroje na prehliadanie
· Podpora významných štandardov na Internete (HTML, Java, ActiveX, JavaScript a Visual Basic, Scriipting Edition) a podpora významných šandardov zabezpečenia
· Zlepšený výkon s dynamickým jazykom HTML, okamžitý prekladač jazyka Java
a základné "dolaďovanie" kódu.
 
Windows 98 obsahujú tiež bohatú škálu nástrojov pre elektronickú komunikáciu:
® Microsoft Outlook Express
® Microsoft NetMeeting
® Microsoft NetShow
® Microsoft FrontPad
® Personal Web Server
 
Windows 2000 Professional
Keďže od uvedenia Windows 98 uplynulo dosť času, netrpezlivo sa očakával nástupca tohoto systému. Tohto pomenovali Windows 2000. Implicitne v sebe obsahuje blížiaci sa zánik dnešnej vývojovej rady W95 a W98. Už dlhšiu dobu bolo jasné, že tieto systémy nakoniec splynú s produktmi v rade Windows NT, ktoré sa líšili hlavne lepšou stabilitou a bezpečnosťou. Microsoft pustil do obehu beta verziu tohto systému po celom svete. Dodávané verzie:
~ Windows 2000 Professional
~ Windows 2000 Server
~ Windows 2000Advanced Server
~ Windows 2000 DataCenter Server
 
Pri zahájení inštalácie Windows 2000 Professional si program podrobne preverí konfiguráciu počítača. Pokiaľnie je minimálne 486 a 32MB RAM nenainštaluje sa. Inštalácia prebieha automaticky a nepotrebuje takmer žiadne nastavenia. Automaticky identifikuje všetky zariadenia, vrátane sieťovej kaarty, grafickej karty, modemu, tlačiarne a ďalších. Windows 2000 Professional zhltne pri bežnej konfigurácii približne 500 MB na disku.
Nové prostredie je veľmi podobné s predchádzajúcou verziou, ale s kozmetickými úpravami ako napr.:
· Nové ikony
· Vizuálne efekty (spôsob otvárania a zatvárania okien okien a menu) ~ Automatické skrývanie málo používaných položiek menu
· Integrácia Internet Explorer 5.0 a jeho prostredia ~ K My Documents pribudli My Pictures
· V okne vlastností súboru alebo zložky je zobrazená veľkosť skutočne zabraného miesta na disku
· Network Neighbourhood sú premenované na My Network Places - už nie je nutné prihlasovať sa manuálne, ale je vytvorený asistent pre vytváranie spojení v sieti, ktorý nevytvára len spojenia v sieti, ale aj iným zdrojom ako napr. cez priame pripojenie káblom, pripojenie na FTP server a pod. Jeho výsledkom je ikona.
Správa hardvéru - mala by v sebe kombinovať vlastnosti stability z Windows NT a automatické rozpoznávanie hardvéru z W95198. Výrazne zlepšená podpora PnP zariadení a pribudla nová vlastnosť Dynamic PnP, ktorá umožňuje konfiguráciu niektorých hw zariadení reštartu. Vylepšená je podpora USB a rozhrania IEEE1394 ( FireWare - pre pripojenie digitálnych zariadení) a konečne úplne podporuje graiické karty so zbernicou AGP, technológiu ATM (umožňujúca súčasný tok dát, videa a zvuku) a tiež úplná podpora DVD.
Bezpečnosť - je možné vytvárať profily jednotlivým používateľom, prideľovať prístupové práva a heslá, vytvárať skupiny používateľov atď. Pri zdieľaní diskov je možné definovať max. počet pripojených používateľov.
Ďalšie novinky - V Control Panel pribudli Administrative Tools, nová konzola pre manažment celého systému; kumuluje všetky dáta a nástroje, ktoré sa vzťahujú k systému, nový zálohovací program, ktorý má široké možnosti zálohovania, plánovania a podpory širokej škály zálohovacích médií.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Informatika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.031 s.
Zavrieť reklamu