Sieťové databázové systémy

Prírodné vedy » Informatika

Autor: diana
Typ práce: Referát
Dátum: 07.02.2010
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 595 slov
Počet zobrazení: 5 700
Tlačení: 588
Uložení: 623
Sieťové databázové systémy - základná char., druhy sieťových DB systémov

Databáza je považovaná za základ informačného systému podnikov ale aj iných organizácií. Typy databázových systémov:
1. znakovo orientované:
a) hierarchické
  b) relačné
2. objektovo orientované
 
Najznámejšie databázové systémy:
Oracle, Informix, Sybase, DB2, Speedware, Ingres, Progress, All-base
Progress
Progress ADE (Application Development Enviroment) 8.0 je softvér pre tvorbu a prevádzku rozsiahlych podnikových informačných systémov. Pracuje vo všetkých bežných prostrediach a jeho súčasťou sú aj prostriedky pre prístup k databázovým systémom. iných firiem. Obsahuje komponentovo orientovanú technológiu PROGRESS SMARTOBJECTS umožňujúcu rýchlu a jednoduchú tvorbu opakovane použiteľných úsekov softvéru (tzv. softvérových komponentov) a ich efektívne skladanie do náročných aplikácií typu klient/server. PROGRESS SMARTOBJECTS sú napred vytvorené a opakovane použiteľné robustné aplikačné komponenty. Osem základných objektov predstavuje súbor vizuálnych interaktívnych a dátových funkcií, ktoré sú najčastejšie používané v dnešných aplikácíách typu klient/server pre spracovanie dátových transakcií. Tvorba a zostavovanie komponentov smartobjects pomocou grafických nástrojov programovacieho jazyka 4GL a ďalších prostriedkov prebieha v prostredí pre skladanie komponentov PROGRESS ACE (Application Component Enviroment). Dôležitými prvkami v prostredí PROGRESS ADE sú User Interface Builder UIB, vizuálny grafický nástroj pre tvorbu komponentov smartobjects a kompletný objektovo orientovaný programovací jazyk 4. generácie PROGRESS 4 GL. V Progresse je k dispozícii niekolko nástrojov pre tvorbu a spracovanie výstupných zostáv.
Progress má údaje v databáze popísané slovníkom dát, ktorý obsahuje formy dát, validačné kontroly, popis dát, vlastníka dát atď. Pomocou neho sa zaist'uje referenčná integrita dát. Integritné obmedzenia sa popisujú v tomto slovníku a tak je zaistená jednotná ochrana pre akékolvek činnosti. Slovník dát kontroluje aj prístupové práva užívatelov. Progress pracuje so svojim vlastným programovacím jazykom 4. generácie 4 GL ale aj s jazykom SQL. Využíva tranzakciu a zamykanie viet a zaisYuje tak vyššiu ochranu dát. Progress a aplikácie v ňom vytvorené sú prenositelné na rôzne prostredia (procesory M6X86, 80X86, RICS, VAX, SPARC, operačné systémy UNIX, DOS, OS/2, Windows). Podporované sú aj rôzne sieťové prostredia (TCP/IP, NetBIOS).

Progress umožňuje pracovat' aj s inými databázami (Oracle, Sybase) a to buď priamo alebo pomocou databázových rozhraní (gateways). Progress podporuje aj distribuované spracovanie dát.
Progress sa skladá zo štyroch hlavných častí:
· Slovník dát
· Relačná databáza
· Aplikačný jazyk 4GL
· Grafické programové nástroje
Slovník dát a správca dát je nástroj, pomocou ktorého sa definuje štruktúra databázy , integritné obmedzenia a kontrola prístupu.
SRBD (systém riadenia bázy dát) zaist'uje činnost' celej databázy.

Aplikačný jazyk 4. generácie obsahuje vysokoúrovňové príkazy, pomocou ktorých možno vytvoriť aplikáciu, manipulovať s dátami atď.
Grafické programovacie nástroje - Patrí tam celý rad nástrojov pre tvorbu aplikácií, nástroj pre tvorbu užívatelského rozhrania, kompilátor, nástroj pre tvorbu výstupných zostáv, editor procedúr, nástroj nazývaný results, ktorý umožňuje koncovým užívatelom tvorit' zostavy, formulovat' dotazy a aktualizovaY dáta.
 
Informix
Systém INFORMIX 4GL zahrňuje celý rad produktov od databázových serverov a sieťových prostriedkov cez nástroje pre vývoj aplikácií až po podporu nástrojov typu CASE. Je to relačný databázový systém a používa architektúru klient-server. V tejto architektúre je oddelený proces užívatelskej aplikácie v popredí od procesu databázového serveru v pozadí. Aplikačný nástroj (klient) poskytuje užívatelské rozhranie na vytváranie a spúšt'anie aplikácií. Databázový stroj (server) riadi správu dát vrátane ich čítania a ukladania. Procesy v popredí a v pozadí môžu bežat' buď na tom istom počítači aVebo na rôznych počítačoch prepojených v sieti. Vývojovým nástrojom je INFORMIX-4GL. Je to programovací jazyk 4. generácie určený pre vývoj databázových aplikácií. Základ jazyka 4GL tvorí ANSI štandard jazyka SQL. Informix-SQL je integrované prostredie pre riadenie databázového systému na báze SQL. Je napísaný v jazyku C.
 
Členenie jazyka SQL:
a) jazyk pre definovanie dát
b) jazyk pre manipuláciu s dátami
c) jazyk pre prístup k dátam

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#sietové prvky #Grafické užívateľské rozhrania #funkcie operacneho systemu #bázy dát #sql #Databazy #Informačné a sieťové technológie


Odporúčame

Prírodné vedy » Informatika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu