Edukácia pacienta o vhodnej výžive s ochorením červeje krvnej zložky (anémie):
Prijímať stravu bohatú na vitamín C a potraviny bohaté na železo:
Cereálie – sušienky, celozrnný chlieb, sójová múka
Mäso – konské mäso, hovädzie, chudé mäso, hydina
Strukoviny – bôb, hrach, fazuľa, šošovica
Ryby – mušle, sardinky, údené ryby, morské ryby
Sušené ovocie – mandle, aeašidy, slivky, sušené slivky, orechy
Vnútornosti – jahňacia pečeň, hovňdzia pečeň, hovňdzí jazyk. Obôičky, mozog
Mäsové výrobky- husacia pečeň, paštéta, trvanlivé salámy, peče§ová paštéta
Zelenina – kel, žerucha, špenát, zemiaky
Iné potraviny – droždie, pohánka, šípkový pretlak, hrozienka, kakaový prášok, kokos mletý, mak
Zdroje železa | Zdroje kyseliny listovej (vit. B9) | Zdroje vitamínu B12 |
Orechy | Surová zelenina |
mäso |
Pistácie | Špenát | |
Slnečnicové a tekvicové semienka, ľan | Cvikla | |
Šťava zo sliviek, sušené marhule | Šošovica | |
Mak, kokos, hrozienka | Hrášok | |
Pšeničné klíčky, otruby, obilniny | Bôb |
Formy liekov:
Lieky v tekutej forme sa užívajú buď po kvapkách – guttae, gtt. alebo po lyžičkách ako sirup alebo suspenzia.
Analyzujte jednotný diétny systém:
Čislo a názov diéty | Najčastejšie indikácie | Technologická úprava | Nevhodné |
Základné diéty | |||
0 – tekutá | Krátkodobo po operácií v ústnej dutine a na tráviacom systéme | Varenie, dusenie do mäkka, po pridaní tekutiny rozšľahanie. | |
1 - kašovitá | Operácie tráviaceho systému, choroby ústnej dutiny a pažeráka | Varenie dusenie s následným spracovaním do kašovitej konzistencie, aby sa znížili nároky na mechanicku prácu hornej časti tráviaceho systému. |
Všetky druhy mastného mäsa, vyprážané, pečené, vnútornosti, kel, kapusta, strukoviny, paprika, cesnak, chren, jablká, kysnuté múčniky,alkohol. |
2 - šetriaca | Choroby žalúdka, dvanástnika, žlčníka, pankreasu, infarkt myokardu | Varenie, dusenie, tuky sa neprepaľujú pri vysokých teplotách, maslo a olej sa pridávajú do hotových jedál. | Mastné a vyprážané, hus, kačica, slanina, údeniny, kel, kapusta, paprika, cesnak, ríbezle, čerstvé pečivo, alkohol. |
3 - racionálna | Normálna strava | Príprava jedál a technologické postupy zohľadňujú zásady správnej výživy. | Mastné jedlá. |
4 – s obmedzením tukov | Chronické choroby žlčníka, pankreasu, po vírusovej chorobe pečene | Varenie, dusenie, grilovanie, rýchla úprava na teflóne, tuky sa pridávajú do hotového jedla. | Mastné a vyprážané mäso, kačica, baranina, mastné ryby, cibuľa, cesnak, jahody, kakao, smotana, vaječný žĺtok. Slanina, alkohol. |
5 – bielkovinová bezzvyšková | Hnačky, chronické zápalové alebovredové choroby hrubého čreva | Varenie, dusenie, grilovanie, rýchla úprava na teflóne, pri pečení chrániť alobalom. | Mastné, vyprážané, údené mäso, konzervy, všetky druhy surovej zeleniny, tvrdé surové ovocie, čerstvý chlieb a pečivo, korenie, mlieko, alkohol. |
6 – nízkobielkovinová | Choroby obličiek | Úprava ako pri diéte č. 2 bez použitia kuchynskej soli. | Kuchynská soľ, údeniny, vnútornosti, syry, kyslá kapusta, polievkové korenie, minerálne vody, mlieko, vajcia s obmedzením, alkohol. |
7 – nízkocholestrolová | Ateroskleróza, poruchy cholesterolového metabolizmu | Varenie, dusenie, grilovanie, rýchla úprava na teflóne. | Mastné mäso, údeniny, syry s vyšším obsahom tukov, med, džem, sladkosti, alkohol. |
8 – redukčná | Tučnota |
Varenie, dusenie, grilovanie s použitím minimálneho množstva rastlinného tuky a múky. | Mastné mäso, údeniny, živocíšne tuky, cukor, med, sladkosti, alkohol. |
9 – diabetická | Cukrovka | Varenie, dusenie, úprava na grile alebo teflóne bez použitia živočíšnych tukov a s obmedzením sacharidov (225 g/deň). | Mastné mäso, údeniny, živocíšne tuky, vaječny žĺtok, cukor, med, sladkosti, alkohol. |
10 – nesolená, šetriaca | Choroby srdca a ciev, opuchy | Varenie, dusenie, úprava na glilealebo teflóne bez použitia kuchynskej soli. | Kuchynská soľ, údeniny, slané syry, mäsové a rybacie konzervy, minerálne vody, výrobky rýchleho občerstvenia. |
11 – výživná | Na zvýšenie telesnej hmotnosti pri dlhotrvajúcich chorobách, nádorových ochoreniach | Úprava zohľadňuje aktuálne požiadavky na tepelnú úpravu potravín. | Výber potravín nie je obmedzený. |
12 – strava batoliat | Pre deti od 1 do 3 rokov | Jednoduchá úprava bez prepaľovania tukov a bez korenia. | Ťažko stráviteľné potraviny, korenie. |
13 – strava väčších detí | Pre deti od 3 do 15 rokov |
Úprava zohľadňuje aktuálne požiadavky na tepelnú úpravu potravín | Ťažko stráviteľné potraviny, ostré korenie. |
14 – individuálna strava | Pre vegetariánov, makrobiotikov, alergikov | ||
Špeciálne diéty | |||
0-S – čajová | Po lyžičkách, krátkodobo po operáciách tráviaceho systému | ||
1-S – tekutá výživná | Keď pacient nemôže prijímať stravu v tuhej forme, poleptanie pažeráka, nádory pažeráka | ||
4-S – s prísnym obmedzením tukov | Akútny zápal žlčníka, vírusové choroby pečene, choroby pankreasu | ||
9 – diabetická šetriaca | Curkovka sprevádzaná chorobami tráviaceho systému | ||
Štandardizované diétne postupy | |||
S/OK - Diéta pri okultnom krvácaní |
Pri zisťovaní skrytého krvácania v tráviacom systéme. | ||
S/SCH – Schmidtova diagnostická diéta | Pred vyšetrením činnosti tráviaceho systému. | ||
S/P – diéta pri pankreatitíde | Pankretitída. | ||
S/2 500 KJ – S/4 200KJ – prísne redukčné diéty | Tučnota spojená s cukrovkou, so zvýšenou koncentráciou tukov v krvi. | ||
S/BLP – bezlepková diéta | Celiakia u detí, sprue u dospelých (vylúčenie lepku). | ||
S/20, S/35 – diéta s prísnym obmedzením bielkovín | Zlyhávanie obličiek. | ||
S/BLK – bezlaktózová diéta | Neznášanlivosť mlieka. | ||
S/KJ – diéta pre koronárne jednotky | IMa 1. -3. Deň po infarkte myokardu. IMb 4. – 7. Deň po infarkte myokardu. Imc 8. -12. Deň po infarkte myokardu. | ||
S/TV – špeciálna tekutá diéta | Sondová strava. |
Prvá pomoc pri masívnom krvácaní:
Pravidlo 5 Z :