Anémia

Anémia 

Edukácia pacienta o vhodnej výžive s ochorením červeje krvnej zložky (anémie):

Prijímať stravu bohatú na vitamín C a potraviny bohaté na železo:

Cereálie – sušienky, celozrnný chlieb, sójová múka

Mäso – konské mäso, hovädzie, chudé mäso, hydina

Strukoviny – bôb, hrach, fazuľa, šošovica

Ryby – mušle, sardinky, údené ryby, morské ryby

Sušené ovocie – mandle, aeašidy, slivky, sušené slivky, orechy

Vnútornosti – jahňacia pečeň, hovňdzia pečeň, hovňdzí jazyk. Obôičky, mozog

Mäsové výrobky- husacia pečeň, paštéta, trvanlivé salámy, peče§ová paštéta

Zelenina – kel, žerucha, špenát, zemiaky

Iné potraviny – droždie, pohánka, šípkový pretlak, hrozienka, kakaový prášok, kokos mletý, mak

Zdroje železa

Zdroje kyseliny listovej (vit. B9)

Zdroje vitamínu B12

Orechy

Surová zelenina

mäso

Pistácie

Špenát

Slnečnicové a tekvicové semienka, ľan

Cvikla

Šťava zo sliviek, sušené marhule

Šošovica

Mak, kokos, hrozienka

Hrášok

Pšeničné klíčky, otruby, obilniny

Bôb

Formy liekov:

Lieky v tekutej forme sa užívajú buď po kvapkách – guttae, gtt. alebo po lyžičkách ako sirup alebo suspenzia.

Analyzujte jednotný diétny systém:

  1. hromadne pripravované diéty,
  2. individuálne diéty - pripravujú sa pre konkrétneho pacienta alebo podľa individuálnej ordinácie lekára,

Čislo a názov diéty

Najčastejšie indikácie

Technologická úprava

Nevhodné

Základné diéty

0 – tekutá

Krátkodobo po operácií v ústnej dutine a na tráviacom systéme

Varenie, dusenie do mäkka, po pridaní tekutiny rozšľahanie.

1 - kašovitá

Operácie tráviaceho systému, choroby ústnej dutiny a pažeráka

Varenie dusenie s následným spracovaním do kašovitej konzistencie, aby sa znížili nároky na mechanicku prácu hornej časti tráviaceho systému.

Všetky druhy mastného mäsa, vyprážané, pečené, vnútornosti, kel, kapusta, strukoviny, paprika, cesnak, chren, jablká, kysnuté múčniky,alkohol.

2 - šetriaca

Choroby žalúdka, dvanástnika, žlčníka, pankreasu, infarkt myokardu

Varenie, dusenie, tuky sa neprepaľujú pri vysokých teplotách, maslo a olej sa pridávajú do hotových jedál.

Mastné a vyprážané, hus, kačica, slanina, údeniny, kel, kapusta, paprika, cesnak, ríbezle, čerstvé pečivo, alkohol.

3 - racionálna

Normálna strava

Príprava jedál a technologické postupy zohľadňujú zásady správnej výživy.

Mastné jedlá.

4 – s obmedzením tukov

Chronické choroby žlčníka, pankreasu, po vírusovej chorobe pečene

Varenie, dusenie, grilovanie, rýchla úprava na teflóne, tuky sa pridávajú do hotového jedla.

Mastné a vyprážané mäso, kačica, baranina, mastné ryby, cibuľa, cesnak, jahody, kakao, smotana, vaječný žĺtok. Slanina, alkohol.

5 – bielkovinová bezzvyšková

Hnačky, chronické zápalové alebovredové choroby hrubého čreva

Varenie, dusenie, grilovanie, rýchla úprava na teflóne, pri pečení chrániť alobalom.

Mastné, vyprážané, údené mäso, konzervy, všetky druhy surovej zeleniny, tvrdé surové ovocie, čerstvý chlieb a pečivo, korenie, mlieko, alkohol.

6 – nízkobielkovinová

Choroby obličiek

Úprava ako pri diéte č. 2 bez použitia kuchynskej soli.

Kuchynská soľ, údeniny, vnútornosti, syry, kyslá kapusta, polievkové korenie, minerálne vody, mlieko, vajcia s obmedzením, alkohol.

7 – nízkocholestrolová

Ateroskleróza, poruchy cholesterolového metabolizmu

Varenie, dusenie, grilovanie, rýchla úprava na teflóne.

Mastné mäso, údeniny, syry s vyšším obsahom tukov, med, džem, sladkosti, alkohol.

8 – redukčná

Tučnota

Varenie, dusenie, grilovanie s použitím minimálneho množstva rastlinného tuky a múky.

Mastné mäso, údeniny, živocíšne tuky, cukor, med, sladkosti, alkohol.

9 – diabetická

Cukrovka

Varenie, dusenie, úprava na grile alebo teflóne bez použitia živočíšnych tukov a s obmedzením sacharidov (225 g/deň).

Mastné mäso, údeniny, živocíšne tuky, vaječny žĺtok, cukor, med, sladkosti, alkohol.

10 – nesolená, šetriaca

Choroby srdca a ciev, opuchy

Varenie, dusenie, úprava na glilealebo teflóne bez použitia kuchynskej soli.

Kuchynská soľ, údeniny, slané syry, mäsové a rybacie konzervy, minerálne vody, výrobky rýchleho občerstvenia.

11 – výživná

Na zvýšenie telesnej hmotnosti pri dlhotrvajúcich chorobách, nádorových ochoreniach

Úprava zohľadňuje aktuálne požiadavky na tepelnú úpravu potravín.

Výber potravín nie je obmedzený.

12 – strava batoliat

Pre deti od 1 do 3 rokov

Jednoduchá úprava bez prepaľovania tukov a bez korenia.

Ťažko stráviteľné potraviny, korenie.

13 – strava väčších detí

Pre deti od 3 do 15 rokov

Úprava zohľadňuje aktuálne požiadavky na tepelnú úpravu potravín

Ťažko stráviteľné potraviny, ostré korenie.

14 – individuálna strava

Pre vegetariánov, makrobiotikov, alergikov

Špeciálne diéty

0-S – čajová

Po lyžičkách, krátkodobo po operáciách tráviaceho systému

1-S – tekutá výživná

Keď pacient nemôže prijímať stravu v tuhej forme, poleptanie pažeráka, nádory pažeráka

4-S – s prísnym obmedzením tukov

Akútny zápal žlčníka, vírusové choroby pečene, choroby pankreasu

9 – diabetická šetriaca

Curkovka sprevádzaná chorobami tráviaceho systému

Štandardizované diétne postupy

S/OK - Diéta pri okultnom krvácaní

Pri zisťovaní skrytého krvácania v tráviacom systéme.

S/SCH – Schmidtova diagnostická diéta

Pred vyšetrením činnosti tráviaceho systému.

S/P – diéta pri pankreatitíde

Pankretitída.

S/2 500 KJ – S/4 200KJ – prísne redukčné diéty

Tučnota spojená s cukrovkou, so zvýšenou koncentráciou tukov v krvi.

S/BLP – bezlepková diéta

Celiakia u detí, sprue u dospelých (vylúčenie lepku).

S/20, S/35 – diéta s prísnym obmedzením bielkovín

Zlyhávanie obličiek.

S/BLK – bezlaktózová diéta

Neznášanlivosť mlieka.

S/KJ – diéta pre koronárne jednotky

IMa 1. -3. Deň po infarkte myokardu.

IMb 4. – 7. Deň po infarkte myokardu.

Imc 8. -12. Deň po infarkte myokardu.

S/TV – špeciálna tekutá diéta

Sondová strava.

Prvá pomoc pri masívnom krvácaní:

Pravidlo 5 Z :

  1. sterilné krytie (hydrofilové ovínadlo/aj dva kusy) + tlaková vrstva (elastickým ovínadlom),
  2. poprípade slučka trojrohou šatkou,
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/medicina/20108-anemia/