Anémia
Typ práce: Ostatné
Jazyk:
Počet zobrazení: 1 884
Uložení: 174
Anémia
Edukácia pacienta o vhodnej výžive s ochorením červeje krvnej zložky (anémie):
Prijímať stravu bohatú na vitamín C a potraviny bohaté na železo:
Cereálie – sušienky, celozrnný chlieb, sójová múka
Mäso – konské mäso, hovädzie, chudé mäso, hydina
Strukoviny – bôb, hrach, fazuľa, šošovica
Ryby – mušle, sardinky, údené ryby, morské ryby
Sušené ovocie – mandle, aeašidy, slivky, sušené slivky, orechy
Vnútornosti – jahňacia pečeň, hovňdzia pečeň, hovňdzí jazyk. Obôičky, mozog
Mäsové výrobky- husacia pečeň, paštéta, trvanlivé salámy, peče§ová paštéta
Zelenina – kel, žerucha, špenát, zemiaky
Iné potraviny – droždie, pohánka, šípkový pretlak, hrozienka, kakaový prášok, kokos mletý, mak
Zdroje železa | Zdroje kyseliny listovej (vit. B9) | Zdroje vitamínu B12 |
Orechy | Surová zelenina | mäso |
Pistácie | Špenát | |
Slnečnicové a tekvicové semienka, ľan | Cvikla | |
Šťava zo sliviek, sušené marhule | Šošovica | |
Mak, kokos, hrozienka | Hrášok | |
Pšeničné klíčky, otruby, obilniny | Bôb |
- Dostatočný príjem tekutín ako prevencia zápchy, doplniť Fe vhodnými čajmi (žihľava zelený čaj, myší chvostík) a minerálkami (Fatra, Slatina, Santovka) stanoviť s odborníkom výživovú anamnézu (Fe sa lepšie vstrebáva viac z mäsa ako zo zeleniny a vajec).
- Preparáty so Fe zaťažujú GIT, podávajú sa po jedle a nesmú sa zapíjať mliekom a čajom (zle vstrebávanie)!!!
Formy liekov:
- Tuhé formy liekov
- tablety – tabulettae (tbl.), vyrábajú sa zlisovaním prášku spevňujúcou látkou a majú rôzne veľkosti,
- dražé – tabulettae obductae (dgr.), práškový liek je stlačený do tuhého malého disku, potiahnutý slakdým povlakom na uvoľnenie liečivej látky až v čreve, užívaj sa celé, bez rozhryznutia a rozdrvenia pre nepríjemnú chuť pretože môžu poškodzovať zubnú sklovinu,
- pastilky – pastilli, sú ploché, okrúhle či oválne prípravky, ktoré sa v ústach rozpúšťajú,
- pilulky –pilulae (pil.), pripravujú sa v lekárni, pililková a liková masa sa zmiešajú do súsrižného materiálu av tvare oválu, guľôčky alebo splošteného útvaru,
- kapsuly (tobolky) – capsulae (caps.), tvoria obal pre prášky a tekuté lieky, prehĺtajú sa celé, liečivá látka sa z nich postupne uvoľňuje,
- zrnká- granula) (gran.), sú nepriavidelné zrniečka, ktoré sa dávkujú po lyžičkách,
- prášky- pulveres (pulv.), sypké liečivá, na vonkajšie sú určené vo forme zásypov, na vnútornú aplikácie sa dávkujú ma hrot noža, lyžičku.
- Polotuhé formy liekov
- masti –unguenta (ung.), zložené z 1 alebo viacerých liečiv v masťovom základe, ktoré sa aplikujú na kožu a sliznice,
- pasty –pastae, sú hustejšie a tuhšie ako masti, používajú sa na ochranu kože pred mokvaním, pretože menej prenikajú cez kožu,
- krémy – cremores, sú masti s vyšším obsahom vody,
- čapíky - suppositoria (supp.), zmiešané liečivá v tuhom základe (napr. želatine), majú valcovitý alebo kužeľovitý tvar na jednoduchšie vkladanie do telových dutín (napr.konečníka), pri teplote tela sa rozpúšťajú a postupne uvoľňujú účinné látky,
- pošvové guľôčky – globuli vaginales, majú guľovitý alebo vajcovitý tvar, zhotovujú sa ako čípky a zavádzajú sa do pošvy,
- mazivá - linimenta (linim.), obsahujú tuky, mastné oleje a mydlá, majú gélovú konzistenciu a vtierajú sa do pokožky,
- náplasti - emplastra (empl.), lepivé prípravky nanesené.
- Tekuté formy liekov
- Roztoky – solutiones (sol.), majú účinnú látku v rozpúšťadle, ktorým je najčastejšie voda alebo lieh.
- Zmesi – mixture (mixt.), majú viaceré účinné látky rozpustné v rozpúšťadle, ak zmes obsahuje nerozpustnú látku, tá sa usádza na dno, preto sa liek musí pred použitím pretrepať.
- Výťažky – ectracta (extr.), obsahujú liečivo vyluhované z drog (sušených častí rastlín) v liehu alebo vo vode.
- Tinktúry – tincturae (tinc.), liehové výluhy z rastlinných a živočíšnych drog.
- Čajoviny – species (spec.), pripravujú sa zo sušených rastlín vyluhovaním podľa návodu.
Lieky v tekutej forme sa užívajú buď po kvapkách – guttae, gtt. alebo po lyžičkách ako sirup alebo suspenzia.
Analyzujte jednotný diétny systém:
- zoznam diét, ktoré sú označené číslom alebo písmenom,
- umožňuje jednoduchú a rýchlu orientáciu v diétach a zabezpečenie rovnakej stravy aj vtedy, keď pacient zmení zdravotnícke zariadenie,
- každá diéta má presne vymedzené zloženie a indikácie,
- jednotný diétnz systém obsahuje dve skupiny diét:
- hromadne pripravované diéty,
- individuálne diéty - pripravujú sa pre konkrétneho pacienta alebo podľa individuálnej ordinácie lekára,
- liečebný účinok diét sa dosahuje obmedzením alebo vhodným výberom niektorých potravín a zmenou ich technologického spracovania,
- ZA sa podávaním stravy podieľa na dietoterapii,
- pri podávaní jedla má na pamäti nielen základné zloženie diét, ale aj sleduje, čo pacient počas dňa okrem nemocničnej stravy skonzumuje,
- diétu ordinuje lekár, krotý ju zapíše číslom do dokumentácie,
- individuálnu diétu, ktorá nie je v zozname, zabezpečuje asistent výživy po dohode s lekárom, sestrou a pacientom,
- k diétam sa niekedy ordinujú prídavky ako smotana, mlieko alebo druhá večera.
Čislo a názov diéty | Najčastejšie indikácie | Technologická úprava | Nevhodné |
Základné diéty | |||
0 – tekutá | Krátkodobo po operácií v ústnej dutine a na tráviacom systéme | Varenie, dusenie do mäkka, po pridaní tekutiny rozšľahanie. | |
1 - kašovitá | Operácie tráviaceho systému, choroby ústnej dutiny a pažeráka | Varenie dusenie s následným spracovaním do kašovitej konzistencie, aby sa znížili nároky na mechanicku prácu hornej časti tráviaceho systému. | Všetky druhy mastného mäsa, vyprážané, pečené, vnútornosti, kel, kapusta, strukoviny, paprika, cesnak, chren, jablká, kysnuté múčniky,alkohol. |
2 - šetriaca | Choroby žalúdka, dvanástnika, žlčníka, pankreasu, infarkt myokardu | Varenie, dusenie, tuky sa neprepaľujú pri vysokých teplotách, maslo a olej sa pridávajú do hotových jedál. | Mastné a vyprážané, hus, kačica, slanina, údeniny, kel, kapusta, paprika, cesnak, ríbezle, čerstvé pečivo, alkohol. |
3 - racionálna | Normálna strava | Príprava jedál a technologické postupy zohľadňujú zásady správnej výživy. | Mastné jedlá. |
4 – s obmedzením tukov | Chronické choroby žlčníka, pankreasu, po vírusovej chorobe pečene | Varenie, dusenie, grilovanie, rýchla úprava na teflóne, tuky sa pridávajú do hotového jedla. | Mastné a vyprážané mäso, kačica, baranina, mastné ryby, cibuľa, cesnak, jahody, kakao, smotana, vaječný žĺtok. Slanina, alkohol. |
5 – bielkovinová bezzvyšková | Hnačky, chronické zápalové alebovredové choroby hrubého čreva | Varenie, dusenie, grilovanie, rýchla úprava na teflóne, pri pečení chrániť alobalom. | Mastné, vyprážané, údené mäso, konzervy, všetky druhy surovej zeleniny, tvrdé surové ovocie, čerstvý chlieb a pečivo, korenie, mlieko, alkohol. |
6 – nízkobielkovinová | Choroby obličiek | Úprava ako pri diéte č. 2 bez použitia kuchynskej soli. | Kuchynská soľ, údeniny, vnútornosti, syry, kyslá kapusta, polievkové korenie, minerálne vody, mlieko, vajcia s obmedzením, alkohol. |
7 – nízkocholestrolová | Ateroskleróza, poruchy cholesterolového metabolizmu | Varenie, dusenie, grilovanie, rýchla úprava na teflóne. | Mastné mäso, údeniny, syry s vyšším obsahom tukov, med, džem, sladkosti, alkohol. |
8 – redukčná | Tučnota | Varenie, dusenie, grilovanie s použitím minimálneho množstva rastlinného tuky a múky. | Mastné mäso, údeniny, živocíšne tuky, cukor, med, sladkosti, alkohol. |
9 – diabetická | Cukrovka | Varenie, dusenie, úprava na grile alebo teflóne bez použitia živočíšnych tukov a s obmedzením sacharidov (225 g/deň). | Mastné mäso, údeniny, živocíšne tuky, vaječny žĺtok, cukor, med, sladkosti, alkohol. |
10 – nesolená, šetriaca | Choroby srdca a ciev, opuchy | Varenie, dusenie, úprava na glilealebo teflóne bez použitia kuchynskej soli. | Kuchynská soľ, údeniny, slané syry, mäsové a rybacie konzervy, minerálne vody, výrobky rýchleho občerstvenia. |
11 – výživná | Na zvýšenie telesnej hmotnosti pri dlhotrvajúcich chorobách, nádorových ochoreniach | Úprava zohľadňuje aktuálne požiadavky na tepelnú úpravu potravín. | Výber potravín nie je obmedzený. |
12 – strava batoliat | Pre deti od 1 do 3 rokov | Jednoduchá úprava bez prepaľovania tukov a bez korenia. | Ťažko stráviteľné potraviny, korenie. |
13 – strava väčších detí | Pre deti od 3 do 15 rokov | Úprava zohľadňuje aktuálne požiadavky na tepelnú úpravu potravín | Ťažko stráviteľné potraviny, ostré korenie. |
14 – individuálna strava | Pre vegetariánov, makrobiotikov, alergikov | ||
Špeciálne diéty | |||
0-S – čajová | Po lyžičkách, krátkodobo po operáciách tráviaceho systému | ||
1-S – tekutá výživná | Keď pacient nemôže prijímať stravu v tuhej forme, poleptanie pažeráka, nádory pažeráka | ||
4-S – s prísnym obmedzením tukov | Akútny zápal žlčníka, vírusové choroby pečene, choroby pankreasu | ||
9 – diabetická šetriaca | Curkovka sprevádzaná chorobami tráviaceho systému | ||
Štandardizované diétne postupy | |||
S/OK - Diéta pri okultnom krvácaní | Pri zisťovaní skrytého krvácania v tráviacom systéme. | ||
S/SCH – Schmidtova diagnostická diéta | Pred vyšetrením činnosti tráviaceho systému. | ||
S/P – diéta pri pankreatitíde | Pankretitída. | ||
S/2 500 KJ – S/4 200KJ – prísne redukčné diéty | Tučnota spojená s cukrovkou, so zvýšenou koncentráciou tukov v krvi. | ||
S/BLP – bezlepková diéta | Celiakia u detí, sprue u dospelých (vylúčenie lepku). | ||
S/20, S/35 – diéta s prísnym obmedzením bielkovín | Zlyhávanie obličiek. | ||
S/BLK – bezlaktózová diéta | Neznášanlivosť mlieka. | ||
S/KJ – diéta pre koronárne jednotky | IMa 1. -3. Deň po infarkte myokardu. IMb 4. – 7. Deň po infarkte myokardu. Imc 8. -12. Deň po infarkte myokardu. | ||
S/TV – špeciálna tekutá diéta | Sondová strava. |
Prvá pomoc pri masívnom krvácaní:
Pravidlo 5 Z :
- Zistiť krvácanie – obnažiť časť tela a nájsť miesto krvácania.
- Zatlačiť priamo v rane 10-15 min. (pomocou rukavíc),
- poloha – podľa miesta krvácania, po ošetrení protišoková poloha (ak nie je podozrenie na úraz hlavy a chrbtice).
- Zdvihnúť nad úroveň srdca – postihnutú časť tela:
- vytvoriť tlakový obväz
- sterilné krytie (hydrofilové ovínadlo/aj dva kusy) + tlaková vrstva (elastickým ovínadlom),
- poprípade slučka trojrohou šatkou,
- ak rana ďalej krváca – pôvodné krytie neodstraňovať, priložiť hydrofilové ovínadlo a elastickým ovínadlom urobiť silnejšiu kompresiu alebo novú slučku,
- kontrola životných funkcií aj kapilárový návrat (po stlačení nechtového lôžka na dobu 5 sek. dôjde po uvoľnení k zružoveniu nechtového lôžka do 2 sek. Predĺženie hovorí o hypoperfúzii).
- Zabrániť šoku – protišokové opatrenia (5T – nikdy nepodávať piť tekutiny)!!!
- Zdravotnícka prvá pomoc – zavolať ZZS (155, 112).
Kľúčové slová
Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:
#zdravotnicky asistent maturitne temy #schmidtova diagnostická diéta